Україна та Португалія підписали низку документів про двосторонню співпрацю (фото)

Президент провів зустріч з Прем’єр-міністром Португалії

У рамках офіційного візиту Президента України П.Порошенка до Португальської Республіки відбулася зустріч Глави Української держави з Прем’єр-міністром Португалії Антоніу Коштою.

Співрозмовники дійшли згоди щодо наявності значних можливостей для активізації торговельно-економічного співробітництва між Україною та Португалією. У цьому контексті були обговорені перспективи реалізації спільних проектів у різних сферах.

Президент України відзначив, що за 9 місяців 2017 року торгівля між Україною та Португалією зросла більш ніж на третину.

Петро Порошенко та Антоніу Кошта домовились інтенсифікувати роботу двосторонньої Міжурядової комісії з питань економічного, промислового та технічного співробітництва та провести її чергове засідання у 2018 році.

Було наголошено також, що підписання у рамках візиту Глави Української держави до Португалії Угоди про економічне співробітництво створить необхідні умови для подальшого розвитку двосторонньої торговельно-економічної та інвестиційної співпраці.

Співрозмовники домовилися посилити співпрацю в галузі енергетики, суднобудуванні, авіації, а також культури та туризму.

Також було домовлено про відновлення регулярного прямого авіасполучення між Києвом та Лісабоном.

Джерело

 

У присутності Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Португалії Антоніу Кошти було підписано низку документів.

Зокрема, підписано Угоду між Україною та Португальською Республікою про економічне співробітництво. Документом передбачається заохочення та розвиток співробітництва між суб’єктами господарювання та відповідними компетентними органами, надання інформації суб’єктам господарювання про економічну ситуацію в обох державах, правила та економічні програми, конкретні можливості для співпраці та розвитку двосторонніх економічних відносин, заохочення відповідних компетентних органів та приватного сектору для вивчення можливостей реалізації проектів у різноманітних сферах економічного співробітництва.

Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Державною архівною службою України та Міністерством культури Португальської Республіки щодо співробітництва в архівній сфері. Співробітництво між Сторонами здійснюватиметься шляхом організації спільних досліджень архівних документів, обміну досвідом роботи, поповнення архівних фондів та колекцій, що перебувають в управлінні Договірних Сторін.

Крім того підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством молоді та спорту України і Міністерством освіти Португальської Республіки про співробітництво у молодіжній сфері, сфері фізичної культури і спорту. Співробітництво між Сторонами у вищезазначених сферах здійснюватиметься через розвиток дружніх зв’язків між молодіжними громадськими організаціями та громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості Сторін, зокрема шляхом організації зустрічей, обмінів та інших форм співробітництва та взаємодії між центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну політику у молодіжній сфері, сфері фізичної культури і спорту. Розвиток взаємин та співробітництва між Сторонами у молодіжній сфері, сфері фізичної культури і спорту забезпечуватиметься шляхом укладання прямих договорів між організаціями, які співпрацюють.

Джерело

 

Україна та Португалія підписали Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива

Під час офіційного візиту Президента України до Португалії було підписано Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Національним директоратом енергетики та геології Португальської Республіки.

Метою документу є започаткування ефективної платформи співпраці стосовно зниження споживання традиційних енергоносіїв та розвитку ринків відновлюваних джерел енергії.

Сторони здійснюватимуть обмін досвідом та інформацією щодо державної підтримки, передових практик виробництва електроенергії з використанням відновлюваних джерел та альтернативних видів палива, обмін знаннями щодо забезпечення сталої роботи енергосистеми при збільшенні частки електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел, розглядатимуть можливість та забезпечуватимуть підтримку реалізації спільних проектів на взаємовигідній основі.

Джерело

Автор