Службовий собака в парі з кінологом – потужна сила в боротьбі зі злочинністю (фото)

Незважаючи на сучасні передові технології, краще за чотирилапих виявити наркотики чи вибухівку не може ніхто. І це факт. Спеціально натренований собака в парі з кінологом – потужна сила в боротьбі зі злочинністю.

Сьогодні у Держприкордонслужбі разом з кінологами несуть службу майже 1200 службових собак, у тому числі частина з них залучена до служби в районі проведення АТО.

Від початку цього року вони майже 1,6 тисячу разів продемонстрували свою майстерність на практиці. Інспектори прикордонної служби за допомогою чотирилапих помічників затримали понад 330 правопорушників, виявили 414 одиниць зброї та майже 21,8 тисячі боєприпасів, 81,6 тисячі таблеток психотропної дії, 325 кілограмів наркотичних засобів, понад мільйон пачок сигарет загальною вартістю більше 12 мільйонів гривень та іншого контрабандного товару на суму майже 7 мільйонів гривень.

Наведемо декілька найбільш яскравих прикладів успішної роботи прикордонника спільно із чотирилапим охоронцями.

Зокрема, в пункті пропуску «Рава-Руська» пес допоміг викрити більше 140 брикетів з гашишем загальною вагою майже 60 кілограмів, які заховали у постраждалому в ДТП «Mercedes W211», що перевозили на евакуаторі. І в цьому ж пункті пропуску службовий собака зреагував на гвинтівку калібру 4,4 мм під набій Флобера. Зброю перевозив українець серед особистих речей в автомобілі.

А на українсько-угорському кордоні, було виявлено мікроавтобус, на який спрацював спеціально натренований службовий собака. З’ясувалося, що під виглядом дипломатичної пошти в іномарці на білоруських дипломатичних номерах громадянин Монголії намагався перемістити велику партію сигарет загальною вартістю 950 тисяч гривень.

100 тисяч пачок сигарет прикордонникам Мукачівського загону чотирилапий помічник допоміг виявити в пункті пропуску «Дякове», що на кордоні з Румунією. Їх ховали у причепі вантажного автомобіля «Renault» під дошками. Контрабандний тютюн намагався провезти 41-річний українець.

Крім того, на Донеччині у ході реалізації інформації оперативних підрозділів Держприкордонслужби та за їх участі в покинутій будівлі в Новотроїцькому було виявлено арсенал боєприпасів. Службовий собака вказав правоохоронцям на сховок, де знаходився тротил, 4 протитанкові міни, понад 200 патронів, 44 запали електродетонатори, 15 детонаторів тля протитанкових мін, 7 ручних гранат та протитанкова керована ракета тощо.

Готують інспекторів-кінологів та їхніх майбутніх підопічних для  охорони державного кордону у Кінологічному навчальному центрі Державної прикордонної служби України. Чотирилапих охоронців тренують, як на пошук зброї, вибухонебезпечних речовин, наркотичних засобів та тютюнових виробів, так і затримання правопорушників на державному кордоні.

До речі, далеко не з кожної собаки може вирости справжній помічник прикордонника. Бійцівські породи частіше некеровані та не прогнозовані, тому їх не беруть на службу. Спанієлі, малінуа, ротвейлери, лабрадори і, звичайно, ж вівчарки – це ті породи, з якими працюють прикордонники десятиліттями.

Середній вік службових собак складає близько 10 років. А їхні спеціальні здібності починають виховувати з самого малечку. Наче у дитячому садочку 6-місячних цуценят починають  навчати за допомогою їхніх улюблених іграшок, м’ячиків. Вони бавляться з ними, а потім іграшку ховають, і майбутній «хвостатий охоронець» мусить знайти її. Поступово кінологи привчають асоціювати іграшку зі штучним запахом наркотику, який «виведений» у пробірках. З часом м’ячик починає в собаки асоціюватися зі штучним запахом наркотику. Але він завжди сприйматиме пошук як гру, а не як роботу.

Джерело

Автор