За участю Генсекретаря НАТО та Секретаря РНБО України у Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна-НАТО (фото)

Євроатлантична інтеграція є стратегічною метою України – Турчинов

Євроатлантична інтеграція є стратегічною метою України. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов під час зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі.

Під час перемовин сторони обговорили питання протидії російській агресії на сході України та гібридні загрози, які зараз постали перед нашою країною.

За словами Секретаря РНБО України, порівняно з 2014 роком, сьогодні в Україні якісно нова армія, яка здатна боронити країну. «Виходячи з тих викликів, які сьогодні стоять перед державою, значна частина коштів Державного бюджету спрямована на оборону і безпеку України. Загальні витрати на безпеку і оборону у 2017 році перевищили 5% ВВП», – сказав він, додавши, що аналогічна ситуація і з бюджетом на 2018 рік.

Окрім того, співрозмовники обговорили питання реформування сектору безпеки і оборони України, переходу на стандарти НАТО та складнощі на цьому шляху.

О. Турчинов подякував Є. Столтенбергу за нещодавню заяву на Міжнародному форумі безпеки 17 листопада у Галіфаксі про те, що двері НАТО відкриті для України та Грузії, зазначивши, що Україна для просування на шляху до Альянсу «сфокусована на реформах, на модернізації сектору безпеки і оборони, боротьбі із корупцією та посиленні демократичних інститутів».

О. Турчинов наголосив, що новим важливим етапом взаємодії України і НАТО може стати приєднання нашої країни до Програми розширених можливостей. «За висновками військових експертів країн-партнерів, – додав він, – Україна відповідає усім критеріям, яким має відповідати потенційний учасник Програми».

Секретар РНБО України високо оцінив солідарність і єдність держав-членів НАТО у питанні відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

О. Турчинов також наголосив, що Україна зацікавлена у проведенні засідання Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів під час саміту НАТО у Брюсселі у липні 2018 року.

«Крім того, – сказав Секретар РНБО України, – ми зацікавлені у розвитку практичної взаємодії з країнами НАТО, зокрема, у питаннях воєнно-технічного співробітництва, посиленні захисту і безпеки військових арсеналів в Україні, кібернетичного захисту тощо».

Своєю чергою, Генеральний секретар НАТО Є. Столтенберг наголосив, що Україна важлива для безпеки Європи в цілому. «Країни-члени Альянсу готові і надалі допомагати вашій країні на шляху її цивілізаційного вибору», – наголосив він.

Як повідомлялося раніше, Секретар РНБО України О. Турчинов перебуває з візитом у штаб-квартирі НАТО.

Джерело

На Донбасі діють не повстанські формування, а російські збройні формування та окупаційна адміністрація РФ – Турчинов

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов взяли участь у засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні послів країн-членів Альянсу.

Секретар РНБО України виступив з розгорнутою доповіддю про безпекову ситуацію на Сході Європи і варіанти її розвитку, протидію гібридній агресії Російської Федерації, а також поінформував про першочергові заходи, спрямовані на зміцнення безпеки України.

Секретар РНБО України назвав реваншистську політику Російської Федерації, спрямовану на відновлення свого регіонального і почасти глобального домінування, «головним чинником, що визначає дестабілізацію безпекової ситуації на Сході Європи і на континенті загалом».

У цьому контексті він акцентував на агресії Росії щодо України, зазначивши, що Росія методично перетворює Крим на потужну військову базу, а за час кровопролитної війни на Донбасі загинуло вже понад 10 300 осіб, з них понад 2 500 цивільних та понад 200 дітей. «Мирні міста України перетворені росіянами на полігон для випробування найсучасніших видів бойової техніки і озброєння», – наголосив О. Турчинов.

При цьому Секретар РНБО України зазначив, що «на Донбасі діють не повстанські формування, а російські збройні формування та окупаційна адміністрація РФ». За його словами, Російська Федерація розгорнула на окупованій території Донецької і Луганської областей потужне військове угрупування, яке є складовою 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу збройних сил РФ.

«Росія створює потужну військову інфраструктуру вздовж кордону з Україною і може розпочати широкомасштабні бойові дії проти нашої держави за наказом з Кремля у будь-який момент. Причому рішення Путіна не залежатиме від дій України. Навпаки, набагато більш важливим чинником для започаткування зовнішньополітичних та військових авантюр РФ є розвиток внутрішньополітичної ситуації у Росії», – сказав О. Турчинов, додавши, що швидко зростає загроза і для держав-членів НАТО.

Секретар РНБО України подякував союзникам за послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, зазначивши, що вкрай важливим є зміцнення міжнародної коаліції на підтримку України та недопущення зняття санкцій з РФ до повного відновлення територіальної цілісності нашої держави.

Джерело

Україна готова до розширення і поглиблення співпраці з НАТО – Турчинов

Східні кордони України є передовим рубежем європейської безпеки, тому посилення наших безпекових спроможностей, розвиток Збройних Сил відбувається постійно і на різних рівнях на основі найкращих досягнень, насамперед НАТО, а також бойового досвіду останніх років.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов під час виступу на засіданні Комісії Україна-НАТО.

Україна, за словами О. Турчинова, зацікавлена в активному розвитку військово-технічного співробітництва з НАТО і державами-членами Альянсу. Водночас, сказав він, «вже перезріла необхідність політичного рішення держав Альянсу щодо зняття штучних обмежень, надання Україні озброєнь, зокрема і летальних, для оснащення Збройних Сил, інших структур сектору безпеки і оборони».

Секретар РНБО України заявив, що наша держава готова до подальшого розширення і поглиблення співпраці з НАТО та країнами Альянсу на двосторонній основі. Йдеться, зокрема, про надання державами НАТО експортних ліцензій на постачання товарів військового призначення до України, зокрема, летальної дії; участь іноземних партнерів у модернізації існуючих або спільне створення нових зразків озброєння і техніки для оснащення ЗС України з використанням технологій та комплектуючих західних виробників; досягнення українськими підприємствами стандартів Альянсу з виробництва оборонної продукції для участі у проектах щодо забезпечення потреб збройних сил держав-членів НАТО; надання консультативно-дорадчої допомоги з питань використання офсетних механізмів; захист інтелектуальної власності; створення центру з проведення сертифікації озброєння і військової техніки, які виготовляються українськими підприємствами відповідно до стандартів НАТО; інвестування у розвиток українського ОПК тощо.

«Україна була і залишається надійним партнером НАТО. Розвиток відносин особливого партнерства посилить нашу спільну безпеку, а майбутнє членство України в Альянсі стане запорукою миру і стабільності у Східній Європі і євроатлантичному просторі загалом», – підсумував О. Турчинов.

Джерело

 

Автор