Заява МЗС України з нагоди 43-ї річниці резолюції ГА ООН 3314 (XXIX) «Визначення агресії»

Четвертий рік поспіль Міністерство закордонних справ України привертає увагу міжнародної спільноти до річниці ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції 3314 (XXIX) «Визначення агресії», що закріпила визнані світовим співтовариством принципи міжнародного права, які забороняють агресію у будь-яких її проявах.

Застосування Російською Федерацією всупереч принципам міжнародного права, у тому числі закріпленим у Статуті ООН, збройної сили проти суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності України є класичним актом агресії.

Вбачаємо винятковий цинізм у тому, що агресія проти України  спланована, підготовлена та розв’язана Російською Федерацією, яка є гарантом суверенітету та територіальної цілісності України за Будапештським меморандумом.

Наслідками збройної агресії РФ проти України стали окупація частини території України – Автономної Республіки Крим, м. Севастополь, окремих районів Донецької та Луганської областей; триваючі численні серйозні порушення прав людини на окупованій території; понад 10 200 загиблих та 24 500 поранених громадян України; загибель 298 пасажирів рейсу MH17; зруйновані житлові будинки й об’єкти життєво важливої інфраструктури; понад півтора мільйона вимушено переміщених осіб.

Серйозність, тяжкість та масштаби міжнародно-протиправних дій, які вчиняються Російською Федерацією проти України, вражають та продовжують зростати. Як свідчить історія, такі дії тягнуть за собою відповідальність, яка неминуче настане як для Російської Федерації, так і її вищого керівництва.

У зв’язку з цим Україна вітає триваючі зусилля міжнародної спільноти криміналізувати у Римському статуті Міжнародного кримінального суду міжнародний злочин агресії. Отримана у 2017 році необхідна кількість ратифікацій Кампальських поправок та їх наступне задіяння є доказом налаштованості світової спільноти рішуче боротися з актами агресії.

Закликаємо Російську Федерацію виконати резолюції ГА ООН 68/262 і 71/205, припинити збройну агресію проти України, вивести з української території свої регулярні збройні сили, підконтрольні, керовані та фінансовані нею незаконні збройні формування, найманців, зброю та військову техніку, скасувати усі акти, спрямовані на легалізацію спроби анексії АР Крим, м. Севастополь, а також маріонеткових утворень держави-агресора на окупованій території Донецької та Луганської областей.

Україна закликає світову спільноту об’єднатися у рішучому протистоянні спробам держав-агресорів, у тому числі Російської Федерації, використовувати агресію як спосіб ведення зовнішньої політики, та нав’язування нецивілізованих та руйнівних для світового порядку й людських цінностей правила, вжити всіх можливих заходів задля утвердження загальноприйнятих принципів мирного співіснування країн та поваги до їхнього суверенітету й територіальної цілісності.

Джерело

Автор