У МВС відбувся круглий стіл щодо роботи журналістів під час публічних заходів (фото)

Захід, ініційований Міністерством внутрішніх справ, пройшов сьогодні, 13 грудня. Круглий стіл був присвячений роботі журналістів під час публічних заходів. Сторони обговорили основні виклики та загрози, які виникають під час масових акцій.

Директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко нагадав, як на одній із останніх акцій протесту журналіст дістав холодну зброю, і під час затримання правоохоронцями прикривався посвідченням журналіста. Артем Шевченко наголосив, що така поведінка журналістів неприпустима.

«Журналісти ні в якому разі не повинні приходити на масові акції зі зброєю. Це і буде показником нормальної, цивілізованої роботи журналіста на акції. Ми закликаємо всіх, якою б не була динаміка акції, ніколи не брати з собою зброю, хай навіть законну. У нашій воюючій країні провокативних ситуацій вистачає», – сказав Артем Шевченко.

Начальник Управління патрульної поліції міста Києва Юрій Зозуля зазначив, що між поліцейськими чи медіа немає непорозумінь чи протистояння, більше того існує повна взаємодія у роботі.

«Дуже часто ми використовуємо матеріали журналістів, аби виявити та ліквідувати недоліки у своїй роботі. Тому для нас дуже важливо, щоб всі ЗМІ мали можливість працювати», – сказав Юрій Зозуля.

Він також наголосив, специфіка роботи журналіста така, що дуже часто він наражає себе на небезпеку, тому якщо поліцейський просить залишити місце події, то він керується виключно законом.

«Це не є перешкоджання роботі журналістів. Це робиться виключно для того, щоб всі були в безпеці, щоб мінімізувати ризик того, що постраждають громадяни України», – зазначив Юрій Зозуля. Крім того, він закликав журналістів не зловживати своїм статусом.

Як зазначила очільник прес-служби поліції Києва Оксана Блищик, журналісти завжди можуть розраховувати на допомогу поліцейських.

«Ми бачимо, з якими загрозами вам доводиться працювати, тому ви завжди можете розраховувати на допомогу поліцейських. Якщо у вас нема можливості на місці роботи попросити по допомогу, подзвоніть на гарячу лінію, вона працює цілодобово», – сказала Оксана Блищик.

Своєю чергою фотограф агенції Associated Press Єфрем Лукацький зазначив, що поліція та ЗМІ знаходяться по одну сторону барикад і, ні в якому разі, не можуть бути сторонами протистояння.

«У нас одні інтереси. Я розумію, в країні зараз склалася ситуація, коли посвідчення журналіста можна надрукувати на будь-якому принтері і тикати в обличчя поліцейською з фразою: «Ти порушуєш мої права». Але вихід із такої ситуації дуже простий – шукати додаткові варіанти співпраці. Наприклад, окрема картка акредитації від прес-служби», – сказав Єфрем Лукацький.

Журналіст наголосив, що в усьому світі існує практика, що медійника звільняють, якщо тільки десь з’являється його світлина зі зброєю в руках.

Заступник директора Інститут масової інформації Роман Головенко сказав, що в Україні існують проблеми на законодавчому рівні.

«У нашому законодавстві немає чіткого визначення, хто такий журналіст. Крім того, законодавство не регулює діяльність Інтернет-видань: технічно складно ідентифікувати, хто стоїть за діяльністю таких ЗМІ», – сказав Роман Головенко.

Він закликав журналістську спільноту дистанціюватися від фейкових медійників.

Цю думку підтримала голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська і зазначила, що теперішнє законодавство мотивує користатися додатковими правами, що надані журналістам.

Представник головного слідчого управління Нацполіції Олександр Ковтун розповів, що поліція долучилася до курсів безпеки для журналістів, а також назвав статистику злочинів проти журналістів.

«За 11 місяців цього року зареєстровані 224 правопорушення злочинів, що вчинені проти представників ЗМІ. До суду скеровані 16 обвинувальних актів відносно підозрюваних осіб», – сказав Олександр Ковтун.

Окремо директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко розповів журналістам про зміни до Закону №2313, так званого Закону «Маски-шоу, стоп!». За словами речника міністерства, тепер змінюється алгоритм коментарів для ЗМІ.

«З метою недопущення можливих обвинувачень на адресу слідчих у розголошенні даних досудового розслідування, їм забороняється давати інтерв’ю в ЗМІ», – сказав Артем Шевченко.

Він додав, що прес-служби отримали методичні роз`яснення від слідства і будуть налагоджувати співпрацю із ЗМІ, щоб задовольняти їхні запити і не порушувати нових норм закону.

Наприкінці зустрічі сторони домовились поглиблювати співпрацю у сфері безпеки журналістів під час роботи на масових заходах та зробити традиційними такі круглі столи.

Джерело