Спільна прес-конференція Президентів України та Польщі за підсумками переговорів (фото, відео)

 

Історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин – Президенти держав

«Ми дійшли спільної думки, що історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин», – заявив Президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою за підсумками переговорів.

Петро Порошенко наголосив, що потрібно пам’ятати героїв минулого і вшановувати пам’ять невинних жертв. «Але твердо потрібно рухатися вперед. Бо історію ми вже не змінимо, але маємо і можемо змінити сьогодення і створити кращі умови для майбутнього. Щоб ніхто і ніколи не зміг вселити ні в серця українців, ні в серця поляків ні ненависті, ні ворожнечі», – підкреслив Президент України.

Глава Української держави повідомив про досягнуту домовленість з Президентом Польщі підвищити рівень комісії зі співпраці у історичних питаннях до рівня Віце-прем’єр-міністрів. Передбачається, що українську сторону буде представляти Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

«Впевнений в тому, що ми зможемо продемонструвати достатньо швидкий і значний прогрес у цьому напрямку. Ми очікуємо, що комісія збереться найближчим часом і внаслідок ефективної розмови, ми зможемо нарешті дати «зелене світло» процесу наукового вивчення, ексгумації, збереження пам’ятників, недопущення вандалізму, а також для того, щоб прибрати будь-які чутливі моменти з нашої співпраці», – зазначив він.

За словами Президента, існує безліч історичних героїв, які об’єднують, а не роз’єднують українців та поляків. Наприклад, маршал Юзеф Пілсудський, війська якого разом з військами Української Народної Республіки одержували гучні перемоги над російсько-більшовицькою навалою під Замостям і Варшавою у 20-х роках минулого століття.

Він зауважив, що 5 грудня відзначалась дата з дня народження маршала Пілсудського та додав, що частина його життя пов’язана із Харковом, де він навчався в університеті Каразіна. «Користуючись нагодою нашої зустрічі я хочу привітати і польських колег, і польську державу, і польський народ з цією славетною датою і нагадати відомий всім вислів польського маршала: «Немає незалежної Польщі без незалежної України, як і немає незалежної України без незалежної Польщі», – сказав Петро Порошенко.

«Впевнений, що ці мудрі слова великого польського діяча будуть дороговказом для ефективної співпраці українського і польського народів», – наголосив Президент України.

Петро Порошенко подякував Анджею Дуді за сьогоднішню щиру та плідну розмову.

Президент Польщі, у свою чергу, зауважив, що сьогоднішня розмова з Президентом України Петром Порошенком торкалася, в тому числі і непростих питань. Він висловив сподівання, що ці питання «вдасться вирішити в дусі добросусідства і доброї співпраці між країнами, та насамперед – в дусі доброї співпраці між народами».

«Ми б хотіли, щоб історія не впливала на те, що відбувається сьогодні, і те, що відбуватиметься у майбутньому. Та дуже часто те, що відбувалося багато років тому, має вплив також на сьогоднішню нашу дійсність через людську чутливість, роздерті серця, біль, який залишився. Ми, як політики, маємо це розуміти і повинні ми цю чутливість шанувати», – зазначив Президент Польщі.

Анджей Дуда наголосив на важливості проведення наукових досліджень для збереження історичної пам’яті. «Для цього потрібні конкретні наукові дослідження, проведені експертами, маю на увазі насамперед ексгумацію», – сказав він і додав: «Я сьогодні звернувся до пана Президента з дуже чітко сформульованим закликом, щоб ми могли подолати глухий кут, який у цьому плані виник у польсько-українських відносинах. Щоб його подолати треба подолати згоду на ексгумацію справедливо – тобто і по той, і по цей бік кордону так, щоб у кожному випадку увічнення могло відбуватися в наслідок проведених досліджень. Це дуже важливо».

За його словами, під час зустрічі сьогодні було досягнуто домовленості про звернення до Віце-прем’єрів та міністрів культури Польщі і України щодо проведення комісійних узгоджень, які б стосувалися якнайшвидшого скасування заборони ексгумації.

«Це для нас дуже потрібно і я це трактую як перший крок до подолання глухого кута, який виник останнім часом. Політиків закликаю, щоб вони були помірковані у своїх виступах і висловах, щоб вони не діяли емоційно, бо це складні справи – багато осіб і досі несуть ці рани. Це були страшні часи, страшні події, які лягли тінню на відносини між поляками і українцями», – закликав Президент Республіки Польща.

Він закликав всі сторони до поміркованості: «Ми повинні старатися підходити до цього спокійно, прямувати до правди, але таким чином, щоб через цю правду намагатися будувати міст дружби між нашими народами, а не для того, щоб ятрити рани і нищити багато з тих місць, які вдалося відбудувати».

Лідери України та Польщі також засудили випадки вандалізму та руйнації історичних пам’ятників.

«Я звичайно болію над кожною ситуацією, коли будь-яка форма увічнення або пам’ятник знищений. Не туди дорога до мирного встановлення відносин між народами», – зазначив Анджей Дуда.

В свою чергу, Петро Порошенко наголосив: «Будь-яка руйнація пам’ятників є вандалізм. Ми маємо знайти історичну правду, запустити процес ексгумації, дати «зелене світло» міжурядовій комісії».

«Від історичних конфліктів між Україною та Польщею виграє одна сторона. І це не Україна, не Польща, а Росія», – переконаний Глава Української держави. «У нас є абсолютно чітке розуміння, і в Україні, і в Польщі: потрібно залишити історію історикам, а політики мають займатися майбутнім», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Україна пропонує збільшити чисельність польського представництва в СММ ОБСЄ на окупованих територіях – зустріч Президентів України та Польщі

 

Президент України Петро Порошенко подякував Президенту Республіки Польща Анджею Дуді за активну участь його країни в роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка дозволяє забезпечувати надання прозорої об’єктивної інформації для всього світу щодо подій, які відбуваються на окупованих територіях на Сході України.

«Ми надзвичайно цінуємо внесок поляків у забезпечення миру на Сході», – сказав Петро Порошенко під час спільної прес-конференції для представників ЗМІ за підсумками переговорів із Президентом Польщі. Він відзначив, що представництво Польщі в СММ ОБСЄ є одним з найбільших.

«Прошу передати подяку усім 35 польським спостерігачам ОБСЄ – кожному з них. Це є відповідальна, небезпечна робота, яку Польща робить для відновлення миру в Україні», – сказав Петро Порошенко. Глава Української держави звернувся до Анджея Дуди, який сьогодні планує зустрітися з польськими представниками в СММ ОБСЄ, з пропозицією збільшення чисельності поляків у складі цієї місії.

За словами Петра Порошенка, Україна «була би дуже вдячна, якби Польща знайшла можливість збільшити кількість своїх представників у СММ ОБСЄ». «Це є об’єктивна інформація. І це є кроки, які сприяють миру в Україні», – охарактеризував Петро Порошенко результати роботи місії.

«Нам дуже важливо, щоб війна у нашого сусіда – в Україні – закінчилася. Щоб люди у східній Україні могли повернутися жити до своїх домівок, щоб міг ефективно розпочатися процес відбудови всього, що в результаті збройної агресії було знищено. Щоб люди не мусили боятися за власне життя, майно, щоб ті, хто був змушений втікати зі своїх місць проживання, могли повернутися до нормального життя і до миру», – наголосив, в свою чергу, Президент Польщі.

Джерело

 

«Сподіваюсь, що спільний голос України і Польщі буде достатньо ефективним у забезпеченні енергетичної безпеки» – Петро Порошенко

 

Президент Петро Порошенко відзначив важливість співпраці України та Польщі у в питанні енергетичної безпеки.

«Ми дуже вдячні Польщі за спільну позицію відносно «Північного Потоку-2». Це є загроза не лише для енергетичної безпеки України чи Польщі. Це є загрозою для енергетичної безпеки всієї Європи. Це абсолютно політичний проект», – зауважив Глава держави під час спільної прес-конференції для представників ЗМІ за підсумками переговорів із Президентом Польщі.

Президент висловив сподівання, що спільний голос України та Польщі разом з партнерами з ЄС та США буде достатньо ефективним в подальших кроках щодо енергетичної безпеки.

Президент Польщі Анджей Дуда, в свою чергу, запевнив, що позиція Польщі щодо проекту «Північний потік-2» є незмінною. «Ми абсолютно проти цієї інвестиції. Ми вважаємо, що вона топче європейські норми, що вона є проти інтересів Європейського Союзу і тут наші позиції з самого початку ідентичні, однозначні і незмінні», – наголосив він.

За його словами, під час перемовин з Президентом України обговорювалося питання підтримки України шляхом інвестицій, які полягають у побудові газопроводу-інтерконектора. «Я радий, що це інвестиційне завдання реалізується тепер і що тут є тісна співпраця між Польщею і Україно. Ми відкриті у питаннях можливих пропозицій України щодо постачання скрапленого газу для України», – сказав Президент Польщі.

Відповідаючи на запитання представників ЗМІ щодо енергетичного співробітництва та очікувань від побудови газопроводу-інтерконектора Анджей Дуда додав: «Це інвестиція, яка має слугувати нашим країнам. І вона повинна бути так реалізована, щоб дві сторони виграли від цієї інвестиції».

За його словами, проект має бути реалізований таким чином, щоб він приніс користь Польщі та Україні. Він додав, що побудова інтерконектора збільшить безпеку та торгові можливості обох країн.

Джерело

 

Польща підтримує запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі – зустріч Президентів України та Польщі

 

«Твердий голос Польщі в Раді безпеки ООН відіграє важливу роль в дискусії щодо забезпечення повернення миру на Сході України і в Криму, і забезпечення звільнення окупованих Російською Федерацією територій», – сказав Президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції для представників ЗМІ за підсумками переговорів із Президентом Польщі. Він привітав Польщу з обранням до складу непостійних членів у Раді Безпеки ООН на 2018-2019 роки.

Президент України повідомив, що сторони детально проговорили координацію спільних дій, в тому числі і щодо підтримки спільних ініціатив щодо запровадження миротворців. «Справжніх миротворців, а не охоронців спостерігачів СММ ОБСЄ», – підкреслив він.

Глава держави також наголосив, що «миротворці мають працювати на усій окупованій території Донецької та Луганської областей, а не лише вздовж лінії зіткнення». При цьому він підкреслив, що «ці миротворці будуть мати абсолютно чіткий формат, який притаманний миротворчим місіям».

«Формат миротворців на Донбасі має бути форматом миротворчої місії. Ніяких охоронців. Зона відповідальності – усі окуповані території на Сході Україні. Ніякої лінії зіткнення», – сказав Петро Порошенко та наголосив, що така миротворча місія здатна принести мир в Україну і може зупинити подальші жертви. «Кожен день, включаючи останні 24 години, ми втрачаємо українських героїв», – констатував Президент.

«Абсолютно чітка позиція Польщі по миротворчій місії для нас є надзвичайно важливою», – підкреслив Глава держави та додав, що Польща була співавтором усіх ініціатив в ООН останнього часу, включаючи питання деокупації Криму. Він висловив вдячність цій країні за її міжнародну підтримку України.

«Немає пояснення, хто може бути проти миротворців, які зупиняють війну», – наголосив Президент.

В свою чергу, Президент Польщі повідомив, що під час зустрічі обговорювалися важливі питання у контексті членства Польщі у Раді безпеки ООН у найближчі два роки. «Дуже важлива ідея, яку треба провести – щоб на окупованих територіях Донецької і Луганської областей могла розпочати роботу мирна місія ООН, так звані «блакитні шоломи». Ми рішучі прихильники того, щоб це була миротворча місія абсолютно за всіма стандартами, передбаченими для цього роду операцій», – сказав Президент Дуда. При цьому, він особливо наголосив на питанні повноважень місії, «щоб вона не обмежувалася виключно захистом представників ОБСЄ, а щоб це була справжня миротворча місія, яка діятиме на всій цій території і яка справді призвела до того, щоб конфлікт, який виник внаслідок російської агресії, міг би завершитися, а Мінські домовленості були реалізовані».

Президент Польщі також наголосив, що якщо така пропозиція від України буде в порядку денному Ради безпеки ООН, вона матиме підтримку польської сторони. «Польща буде однією з держав, яка цю ініціативу буде підтримувати. Ми прихильники саме такого рішення і тут Україна може розраховувати на нашу рішучу підтримку», – підкреслив Анджей Дуда.

Джерело

 

«Ми вдячні Польщі за підтримку нашого шляху до НАТО» – Петро Порошенко

 

Президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції для представників ЗМІ за підсумками переговорів із Президентом Республіки Польща, наголосив, що Україна завжди може розрахувати на підтримку дружньої нам Польщі в питаннях оборони і безпеки.

Петро Порошенко відзначив ефективну співпрацю двох держав в рамках діяльності Українсько-Польсько-Литовської бригади. «Ми дуже задоволені як розвивається наша співпраця. Ми бачимо, що обмін досвідом і спільні навчання сьогодні приводять до взаємосумісності між нашими арміями, що є взаємовигідним для усіх сторін – України, Польщі та Литви», – підкреслив Президент.

Окремо Глава держави відзначив важливу роль Польщі у взаємодії України з країнами НАТО та нагадав про історичний Саміт НАТО у Варшаві і рішення Комісії Україна-НАТО, ухвалення важливих рішень щодо створення Трастових фондів НАТО, затвердження програми про Стратегічну комунікацію та рішень у сфері кібербезпеки, інших важливих напрямків підтримки України та її подальшої інтеграції до системи Північноатлантичного Альянсу.

Президент також назвав невипадковим те, що сьогоднішня зустріч з лідером Польщі була присвячена питанням політики безпеки і оборони, координації дій щодо захисту від гібридної російської агресії. «Я подякував Президенту за тверду позицію Польщі у підтримці суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, яка була продемонстрована з перших хвилин незаконної анексії Криму, і з перших хвилин російської агресії на Сході нашої держави», – зауважив він.

Глава держави підкреслив: «Питання стратегічного партнерства між Україною та Польщею залишається незмінним зовнішньополітичним пріоритетом як для Києва, так і для Варшави».

Президент також подякував за чітку і незмінну підтримку Польщею нашої держави як у питаннях протидії російській агресії, так і в проведенні реформ, і підтримку європейських прагнень українського народу у питанні повернення до сім’ї європейських народів.

Джерело

Автор