“Заклики, яких немає”, або легкий Дайтепруф

Глеб Бабич

Найпопулярніші питання викривачів «Армія Каже», тут, і на багатьох ресурсах, використувавших ролик – однакові, і різняться тільки варіаціями:

1. А коли Саакашвілі закликав йти на Київ?
2. А коли Семенченко закликав?
3. А коли лідери протесту закликали?
4. Коли зі сцени закликали?
5. Те ж саме з іншими місцями і прізвищами.

На всі ці питання відповісти просто. Ми не згадували в контексті закликів жодного персонажа, сцену та інші «офіційні локації» полум’яної революції.

Однак, залишається ще одне питання «А хто, власне, закликав?». Часто в комплекті йде і відповідь: «Ніхто не закликав». Ну, і плюс емоції «не доведете» і «дайтепруф».

З огляду на стихійність, з якої виникла ідея ролика – заздалегідь ми не готувалися. Просто в останні дні в тому ж ФБ почали все частіше спливати червоні, чорні, білі, і тд картинки з контрастним текстом. А також на тлі картинок. А також без картинок.
Але текст приблизно однаковий:
«Армія, кидай все (не всі, не вся) і йди на Київ».

А в останні дні з’явилися фейки-псевдоновини, що хтось, десь уже знявся і йде на Київ. Цим перлам вже не один рік. І спливають вони завжди вчасно. Але з огляду на те, що відбувається, і час, що відбувається, ми психанули, і вирішили відреагувати.
Так, ми розраховували на резонанс. Але далеко не на такий масштаб.

«Прийшов час викриттів». Як у Булгакова. Публіка вимагає викриття. Але не розраховує на те, що саме вона виявиться голою, для загального (крім них) задоволення.

Отже, приступимо.

Для того, щоб в певному русі створити «небезпечний настрій», його активу абсолютно не треба робити відкритих заяв. Якщо вони, звичайно, не ідіоти. Тому що «все, що Ви скажете, може бути використано проти Вас у суді».
Ці – не ідіоти, точно знають чого хочуть, і чого не хочуть. Тому, будь-який гешефт треба робити обережно і тихо.

Я не буду зупинятися на технологіях введення інформації (настрою) в середу адреналінової протестної тусовки. Скажу тільки, що лідируючому та окололідируючому прошарку нічого вкидати не треба. Вони і так йдуть до мети. «Протестуючим по найму» – все абсолютно пофіг, апріорі.

Але є найголовніший шар – Послідовники, що йдуть за обіцяним дивом. Люди спраглі вилити накопичений негатив на чітко визначену мету. Та «блаженні закохані» ведені більше Фрейдом, ніж ідеєю.
Ось через них легко і просто поширювати «настрій» і «неофіційну лінію».

Для цього не потрібно говорити при всіх і на камеру. Лідерам взагалі не потрібно нічого говорити особисто. А способів – сотні. Бо паства прийме на віру, і піде проповідувати будь-які ідеї. Вдути у вуха будь-яким способом, через будь-який канал, будь-яким «причетним» персонажем.

Тому, сповідуючи презумпцію невинуватості, ми відразу виведемо лідерів «революції» з-під підозри. В кінці, правда, можна поставити запитання – чому вони «не бачили» подібних настроїв у послідовників? І чому не роз’яснили абсурдність подібного (вони ж вважають це абсурдним, правильно?)

Нарешті, ми підійшли до матеріалу. Він нехитрий. Я його бачив не раз, і називаю його «червоним постом». Повторюся, варіацій було багато. Але у мене немає часу на пошук, я обмежений нічним часом.
Я попрошу при дослідженні його не кидатися в бій з викриттям. Чую, що подібні речі зараз труть зі страшною швидкістю. У мене все збережено в скрінах і документах. Але дайте можливість і іншим покористуватися простим шляхом, хоч якийсь час.

Ось сам вихідний пост, із закликом все кидати та йти на Київ. Має 396 перепостів. Кожен з них – лайкі.

Аккаунт не має ознак бота. Він має вік. Власниця його послідовно і фанатично топить за Саакашвілі з найбільшою активністю постів в день. Багато «френдів». І тільки у мене з нею 254 загальних.
Здоровий глузд і нормальні люди переважають і у неї в стрічці комментів, і в стрічках перепостів. Але кількість лайкнувшіх у неї і «послідовників» вражає. А багато коментарів просто штирять.

Ой, а може вона провокатор? Глибинний агент, приховував свою сутність до цього дня?
Або просто «нерозумна дівчина», своїми дурницями ганьбить святу справу?
Що-ж, цілком може бути.

Однак і перепис її персонажів не несе ознак спамерських пошукових роботів. У більшості дорослі акаунти з сотнями і тисячами френдів. З кипучою діяльныстю. З купою постів. Справляють враження «вірних бійців революції».

В ілюстраціях до посту – скріни оригіналу і його комментів, перепостів і комментів до них. Якщо пост [у Фейсбуці – ред.] потруть – ось тут буде лежати файл із записом стрічки переписки і коментарями.

Щоб потрапити на сторінку авторів комментів, треба натиснути Control і клікнути одне з посилань.

Читайте коментарі, дивіться на людей, робіть висновки самі. Хто хоче розібратися – тому вистачить. Хто не хоче – будь-який матеріал марний.

А я ясно бачу, що багато з них – звичайні заблукавші люди, які фанатично йдуть за «простими рішеннями». Яким правильно «прищепили» цей настрій.

Я не знаю, скільки всього було подібних постів. Я бачив десь п’ять-шість. Неодноразово. Напевно, подібне є не тільки на фейсбуці. Після резонансу з нашим роликом їх будуть терти. І напевно, вже труть.

Але залишаться «вербальні» методи. З вуст в уста. Тому що настрій «має бути».

А ще висловлювання, що «армія підтримає» і їй «нікуди буде подітися» я чув сам. У середовищі одягнених в різну красиву форму людей. З цілком заліковими бородами. І серйозними обличчями. У перші дні «табору під Радою». Тоді я не поставився до цього серйозно. Зовсім.

Мені можна не вірити, да. Однак, це означає, що вони в це не вірять.
І ми спробували їх переконати.

 

Автор