Петро Порошенко зустрівся з українською громадою Литви (фото)

Коли Литва і Україна об’єднані – ми непереможні – Президент

Під час робочого візиту до Литви Президент Петро Порошенко відвідав Українську греко-католицьку церкву Пресвятої Трійці у Вільнюсі, де зустрівся з українською громадою Литви.

«Важко уявити собі більш символічне місце, ніж цей Божий храм. Більше 500 років тому, в 1514 році Костянтин Острозький побудував не просто храм Божий, а символ об’єднання Литви і України», – сказав Петро Порошенко. «Це не просто символ нашої дружби, а символ того, що коли Литва і Україна об’єднані – ніхто нас не переможе. Нехай це усі почують», – зазначив Президент.

Петро Порошенко додав, що друге народження цей храм отримав в часи відновлення незалежності Литви, завдяки діяльності української громади Литви при підтримці колишнього спікера литовського Сейму Вітаутаса Ландсбергіса.

«Це відновлення сили Божої, яка захищає два наших великих народи. Дуже важливим є те, що тут, з Вільнюса щоденно лунає молитва за Україну, за мир в нашій країні. Молитва за українських воїнів, які захищають не просто українську землю, а мир, свободу і демократію всієї Європи», – сказав Президент та наголосив на тому, що «у Литві це чітко розуміють».

Глава держави висловив вдячність святим отцям, громаді, литовському народу за величезну допомогу Україні.

«Перша зброя, після початку російської агресії у 2104 році прийшла до України з Литви, перша гуманітарна допомога. Перших поранених українських воїнів, і найбільшу кількість, прийняла Литва», – зауважив він.

«Сьогодні найбільшим союзником, найбільшим адвокатом, який дав можливість Україні сказати остаточне прощавай Радянському союзу і Російській імперії і повернутись через безвізовий режим до Європейського Союзу, була саме Литва», – сказав Президент та нагадав, що саме у Вільнюсі мало відбутись підписання Угоди про асоціацію, яка розкриває для України двері для повернення до європейської родини.

Президент також наголосив, що «Європейський план для України», який був проголосований Сеймасом і створений, в тому числі командою великого друга нашої країни Андрюса Кубілюса (Прем’єр-міністр Литовської Республіки у 1999-2000 та 2008-2012 роках – ред.), прийшов саме з Литви.

«Дозвольте мені ще раз повторити ті слова, які вперше прозвучали саме в цьому храмі більше 500 років тому: коли Литва і Україна разом – ми непереможні», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що сьогодні, коли українська делегація зайшла в цей храм, перше, що побачили це фото з Майдану. «Те, що можна було дуже часто почути на Майдані – разом до перемоги. Сьогодні – це актуально і для України і Литви. Слава Литві і слава Україні»,- сказав він.

Президент оглянув експозицію фотовиставки присвяченої Революції гідності.

Глава держави також поспілкувався з представниками української громади.

7 червня 2014 року виповнилося 500 років Церкві Пресвятої Трійці у Вільнюсі. Ансамбль Василіянського монастиря із церквою Пресвятої Трійці – одна із найдревніших архітектурних пам’яток столиці Литви. Церкву із дзвіницею на знак подяки за одержану перемогу Литовсько-Польських військ над Московським військом під Оршею побудував у 1514 році князь Костянтин Острозький.

Джерело

 

Президент вручив високі державні нагороди Вітаутасу Ландсбергісу та Андрюсу Кубілюсу за визначний особистий внесок у розвиток українсько-литовських відносин

В ході робочого візиту до Литовської республіки Президент Петро Порошенко вручив високі державні нагороди Вітаутасу Ландсбергісу та Андрюсу Кубілюсу за визначний особистий внесок у розвиток українсько-литовських міждержавних відносин.

Під час зустрічі з українською громадою Литви Президент вручив орден Свободи першому керівнику відновленої Верховної Ради (Сеймасу) Литовської Республіки у 1990–1992 роках, Спікеру Сеймасу Литовської Республіки у 1996–2000 роках Вітаутасу Ландсбергісу.

Також Глава держави вручив орден князя Ярослава Мудрого II ступеня Прем’єр-міністру Литовської Республіки у 1999-2000 та 2008-2012 роках Андрюсу Кубілюсу.

Глава держави зазначив, що сьогодні має честь нагородити «великих синів литовського народу, які так багато зробили і для становлення, відродження і розвитку Української держави».

Він назвав символічним, що високі нагороди України литовці отримують саме в українському храмі – Українській греко-католицькій церкві Пресвятої Трійці у Вільнюсі.

Джерело

Автор