БТР-4МВ1 за стандартами НАТО закінчив проходження заводських випробувань (фото, відео)

ДП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, завершило повний цикл заводських випробувань БТР-4МВ1.

Ця бойова машина побудована із широким застосуванням досвіду використання БТР-4 у зоні АТО, стандартів НАТО та технологічним рішенням у відповідності до останніх тенденцій бронетехніки Альянсу. Завдяки цьому вдалось досягти принципово нових бойових можливостей БТР-4МВ1.

За час випробувань фахівці підприємства на новій бойовій машині здолали сотні кілометрів по бездоріжжю та дорогам, успішно провели тести з форсування водних перешкоди уплав та вбрід. Окрім того, була успішно проведена ціла серія вогньових випробувань із знищення умовних цілей зі штатного озброєння за різних погодних умов.

Головною особливістю БТР-4МВ1 стало використання модульного підходу в побудові бронезахисту машини та рознесення шарів броні. Завдяки цьому досягається значне підвищення захисту екіпажу та самої бойової машини. Нова фронтальна частина машини, сконструйована у відповідності до останніх тенденцій броньованих машин НАТО, отримала ефективний нахил та посилений захист, завдяки якому досягається значно більша вірогідність рікошетів ворожих снарядів.

Фахівцями “ХКБМ ім. Морозова” було досягнуто принципово нового рівня захисту БТР-4МВ1, який значно перевищує будь- який зразок БТР чи БМП, який зараз знаходиться на озброєнні українських захисників. Окрім того, завдяки модульному підходу у бронюванні і наявності багатоцільових відсіків, які дозоляють встановлювати додаткові паливні баки, поплавки або додаткову броню, існує можливість за мінімальний час переоснастити БТР-4МВ1.

У поєднанні із можливістю використання різних бойових модулів для зміни озброєння бойової машини, зараз можливо за короткий час пристосувати БТР-4МВ1 до виконання будь-якої задачі, від дозорно-розвідувальної до машини-амфібії для морської піхоти. Також фахівці заводу приділили увагу умовам роботи екіпажу та десанту – починаючи від нових комфортних крісел, які забезпечують захист від наслідків вибухів мін та фугасів, до нової системи кондиціонування та опалення.

У зв‘язку з кардинальною перебудовою фронтальної частини БТР-4МВ1, для забезпечення комфортного водіння машини у бойових умовах, місце водія забезпечено панорамними оглядом за допомогою п‘яти триплексів . Але, окрім того, БТР-4МВ1 оснащений додатковою цифровою системою огляду на 360 градусів. Для чого по периметру бойової машини розташовані камери огляду, які працюють, як в день так і в ночі. Це рішення дозволяє водію БТР-4МВ1 бачити всю ситуацію на маршруті та навколо машини.

В цей же час проведена робота і з вдосконалення вогневих можливостей БТР- 4МВ1, попри те, що оснащення бойового модулю ” БМ-7 “Парус” залишилось без змін: 30-мм автоматична гармата, 30-мм автоматичний гранатомет, 7,62- мм кулемет, а також високоточний протитанковий комплекс “Бар‘єр”, бойова машина отримала новий оптико-електроний приціл з потужним тепловізором, який поєднаний з високоточною цифровою системою ведення вогню.

Новий приціл був створений ДП “Ізюмським приладобудівним заводом”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”. Головною особливістю нового прицілу, який отримав назву ОЕП-ВН, став новий високочутливий тепловізор, який здатний виявляти цілі на відстані біля 5 км. У ОЕП-ВН також встановлений новий лазерний далекомір українського виробництва. Створення нового прицілу стало можливим завдяки ефективній співпраці підприємства “Укроборонпрому” з рядом компаній з країн-членів НАТО, а також залучення приватних українських компаній.

Цей новий приціл дозволяє екіпажу БТР-4МВ1 знищувати противника на максимальний дальності дії зброї, навіть у ночі та складних погодних умовах, це значно розширює бойові можливості БТР-4МВ1.

Технологічні рішення, які прийняли фахівці “Харківського конструкторського бюро ім. Морозова” дозволили збільшити вагу БТР-4МВ1 лише до 24-25 т., що на 2-3 тони більше за звичайну версію БТР-4. Всі ходові властивості, які забезпечує колісна формула 8х8 у поєднанні із німецьким двигуном від Deutz та американською трансмісією Alisson, залишились без змін: максимальна швидкість – 110 км/год. Окрім того, БТР-4МВ1 зберіг можливість форсування водних перешкод уплав, зі швидкістю до 10 км/год.

Зараз фахівці “Харківського конструкторського бюро ім. Морозова” очікують відповідного рішення з боку силових відомств України для проведення всебічних випробувань БТР-4МВ1 безпосередньо українськими військовими, що є необхідною умовою для прийняття нової бойової машини на озброєння та, при включенні до Державного оборонного замовлення, розгортання її серійного виробництва.

Джерело

Фото © Укроборонпром і Dylan Malyasov / InfoKava.com

Автор