Мінфін розглядає можливість кардинальних змін в роботі системи ризиків з ПДВ (презентація)

6 грудня Міністр фінансів О. Данилюк, радник міністра Яна Бугрімова, інші представники Міністерства фінансів та Державної фіскальної служби провели зустріч з представниками бізнесу та експертами щодо змін у роботі системи ризиків з ПДВ, що будуть спрямовані на вирішення викликів, що постали перед бізнесом через прогалини в імплементації системи та її дизайні.

“Система моніторингу ризиків з ПДВ була запроваджена для ліквідації схем та розкрадання бюджету через фейковий ПДВ. Вона також є невід’ємною частиною процесу автоматичного відшкодування ПДВ бізнесу. Водночас система дійсно блокує певну кількість податкових накладних реального сектору. Це створює серйозні виклики в роботі бізнесу. Блокування роботи чесних підприємств через прогалини в імплементації системи ризиків з ПДВ є неприпустимим,” на зустрічі зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк. Він додав, що це питання є складним, але його необхідно вирішити якнайшвидше та запросив депутатів, експертів, а головне бізнес, долучитися до дискусії та аналізу представлених варіантів змін до роботи системи та запропонувати своє бачення.

Робоча група при Мінфіні зробила аналіз компаній, чиї податкові накладні були призупинені, та виокремила п’ять наявних сценаріїв можливих змін до роботи системи ризиків з ПДВ для вирішення викликів, що постають перед бізнесом. Деякі з цих рішень були раніше запропоновані народними депутатами або експертами.

На зустрічі погодилися, що система потребує змін, обговорили наявні сценарії, домовилися, що бізнес, експерти та депутати проведуть більш детальний аналіз та повернуться з пропозиціями щодо цих сценаріїв або інших можливих рішень, щоб якнайшвидше вийти на спільну позицію.

Нагадаємо, раніше Мінфін спільно з ДФС вже запровадив наступні кроки для вирішення прогалин у роботі системи:

1) Затверджено зміни до наказів, що:
Усунули проблеми аграрного сектору шляхом автоматичної реєстрації технологічних карт підприємств;
Усунули можливі проблеми сумлінних платників, чиє податкове навантаження перевищує 2%, шляхом автоматичної реєстрації технологічних карт підприємств;
Реалізували можливість подання технологічних карт платниками до зупинення реєстрації накладних для попередження зупинок у майбутньому;
Внесли зміни до критеріїв, що унеможливлюють схеми з викривленням показників ризикового складу та схеми з використанням розрахунків коригувань та пільгових операцій та попереджують формування фіктивного ПДВ.

2) Подано законопроект №7240, що передбачає запровадження принципу “мовчазної згоди” – податкова накладна автоматично реєструється у разі порушення 5-денного терміну розгляду заяв платників;

3) Збільшена чисельність Центрального апарату ДФС на 150 людей для оперативної обробки запитів та розгляду скарг щодо призупинення накладних;

4) Ініційовані перевірки щодо можливих зловживань, скоєних посадовими особами ДФС, що призвели до формування фіктивного ПДВ.

Джерело