У 2018 році Україна матиме якісно новий документ щодо співпраці з НАТО

Річна національна програма співробітництва Україна – НАТО 2018 р. має бути максимально наближеною до програм взаємодії з Альянсом тих країн, які отримали План дій щодо членства. Наразі проект РНП розробляється на рівні Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства закордонних справ України і, в основному, націлений на прискорену підготовку держави до членства в НАТО. Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила під час засідання Комітету у закордонних справах Верховної Ради України. «Наша ціль – вийти на якісну, а не кількісну оцінку виконання РНП, тобто цілі, визначені в документі, повинні відповідати якості та кількості заходів, які проводять відповідні міністерства. Саме такий підхід дасть можливість наблизитись до стандартів НАТО й отримати План дій щодо членства в Альянсі», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Одним з інструментів, який би активізував цей процес, може стати участь України у Програмі розширених можливостей для особливих партнерів (Enhanced Opportunity Program), переконана Віце-прем’єр. «Ми йдемо в НАТО не прохачами, а рівноправними партнерами. Нам є що запропонувати Альянсу. Україна бере участь майже у всіх програмах НАТО, наша армія є однією з найбільш боєздатних у Європі, українські військовослужбовці присутні в Афганістані і в Косово під егідою НАТО. Це є серйозними аргументами, на мою думку», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Депутати продовжили обговорення та затвердили Проект рекомендацій за результатами спільних комітетських слухань  «Загальна оцінка стану співробітництва України з НАТО. Повноваження, завдання та ефективність роботи Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції», що пройшли у  Верховній Раді 18 жовтня. Крім того, депутати обговорили хід  реалізації завдань Стратегічного оборонного бюлетеня та Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО.

Віце-прем’єр-міністр також наголосила, що питання  фінансування програми інформування щодо євроатлантичної інтеграції України є надзвичайно важливими, особливо в контексті досягнення стратегічної цілі України – членства в Альянсі.

Також було привернуто увагу до необхідності створення в міністерствах і відомствах окремих структурних підрозділів, які б опікувалися саме проблематикою євроатлантичної інтеграції.

Джерело