Економ-тиждень. 29 листопада – 5 грудня

Дмитро Вовнянко

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Розглядаємо події 29 листопада – 5 грудня 2017 р.

АКТИВ. Вступили в силу санкції проти енергетичного та банківського секторів економіки щодо Російської Федерації, які були введені з-за агресії проти України.

ПАСИВ. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звинуватив Антимонопольний комітет України (АМКУ) в неефективній роботі.

АКТИВ. В Україні зібрали майже 60 млн тонн зерна. Також, з початку липня поточного маркетингового року ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ) експортувала 720 тис. тонн зернових та олійних культур – план на листопад поточного маркетингового року виконаний на 102%.

ПАСИВ. Фонд гарантування вкладів фізосіб виявив чергову схему виведення коштів з неплатоспроможних банків. Мова йде про збанкрутілого ПАТ “Банк Петрокоммерц-Україна”, з якого перед банкрутством були виведені ліквідні активи на суму понад 708,43 млн гривень.

АКТИВ. Міжнародні резерви України, станом на 30 листопада, досягли 19 млрд доларів.

ПАСИВ. Державний ПриватБанк виявив численні фіктивні позови до суду від свого імені.

АКТИВ. Зведений бюджет України виконано з профіцитом у 31,2 млрд гривень.

ПАСИВ. У порівнянні з аналогічним періодом 2016 обсяг інвестицій скоротився більш ніж в три рази і склав 1,2 млрд доларів. Також обсяг іноземних капітальних інвестицій в Україну у січні-вересні 2017 р. склав 4 млрд 790,4 млн. гривень, що в 1,3 рази менше, ніж за аналогічний період 2016 р.

АКТИВ. Експорт товарів і послуг з України, за підсумками 9 місяців 2017 року, склав 38,1 млрд доларів і збільшився на 6 млрд доларів у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

ПАСИВ. Державна фіскальна служба з початку 2017 року виявила 3,5 тис. співробітників, які працювали нелегально.

АКТИВ. Капітальні інвестиції в сільське господарство за січень-вересень 2017 року зросли на 37,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Освоєно 40,5 млрд гривень.

АКТИВ. Президент України Петро Порошенко підписав закон про протидію будь-якого необґрунтованого тиску на українські підприємства – «закон про заборону маски-шоу».

АКТИВ. Україна та Китай домовилися про реалізацію спільних проектів на суму близько 7 млрд доларів. Таких домовленостей було досягнуто у ході зустрічі прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з віце-прем’єром Державної Ради Китаю Ма Каєм.

АКТИВ. General Electric Transportation і “Укрзалізниця” (УЗ) фіналізували першу домовленість про постачання локомотивів в Україну. Перші 30 локомотивів GE Evolution “Укрзалізниця” отримає у вересні 2018 року. Партнерська програма розрахована на 7 років і передбачає поступове нарощування рівня локалізації виробництва до 40%. GE Transportation вибере майданчик в Україні (ймовірно, нею стане Крюківський вагонобудівний завод), на якому буде проводити збірку і часткове виробництво локомотивів за власними технологіями.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!