Звернення Президента до співвітчизників з нагоди 100-річчя проведення першого Курултаю кримськотатарського народу

Шановні співвітчизники!

Сьогодні ми відзначаємо пам’ятну подію — 100-річчя від часу проведення першого Курултаю — національного зібрання кримськотатарського народу.

«У цей день наше політичне життя, яке обірвалось півтора століття тому, знаходить воістину нове народження», — такими історичними словами Муфтій Криму Номан Челебіджіхан у 1917 році відкрив перший Курултай кримськотатарського народу.

За його підсумками було проголошено Кримську Народну Республіку, сформовано Уряд, ухвалено Конституцію, яка відмінила станові привілеї та проголосила основоположні демократичні права і свободи, що полягали передусім у рівноправності усіх мешканців Криму, наданні прав жінкам нарівні з чоловіками.

Знаменним є те, що у церемонії відкриття зібрання взяла участь делегація Української Центральної Ради.

І хоча мрія розбудувати проголошену Республіку була розтоптана більшовиками, які розпочали кривавий терор, перший Курултай став вагомою віхою в історії Криму і всієї України.

Нинішня анексія Криму Росією, що марить імперськими амбіціями, знову принесла на півострів ворожнечу і страх, утиски та репресії проти кримських татар, українців, представників інших національностей — усіх, хто залишається вірними Українській державі.

Україна докладає значних зусиль для відновлення суверенітету і територіальної цілісності, захисту своїх громадян на загарбаних Російською Федерацією територіях. Ми наполегливо діємо політичними методами, передусім на міжнародному рівні, звертаючись до Організації Об’єднаних Націй, Міжнародного кримінального суду, інших міжнародних та європейських інституцій з метою справедливого покарання агресора.

Розпочато роботу над створенням у Криму національної автономії кримських татар у складі суверенної і незалежної Української держави.

Очікую ближчим часом від робочої групи Конституційної Комісії напрацьованих та узгоджених змін і доповнень до розділу Х Конституції України, що мають законодавчо закріпити статус такої автономії, у якій будуть забезпечені рівні права і свободи як кримських татар, так і представників інших етносів, що проживають на півострові. А у подальшому сподіваюся на мудре і зважене рішення народних депутатів України у цьому надзвичайно важливому питанні.

Переконаний, що досвід героїчної боротьби кримськотатарського народу за свої права і свою рідну землю, його висока організованість та єдність 3 українською нацією у розбудові Української держави стануть переконливими чинниками відновлення державного суверенітету у Криму, успішного розвитку України в сім’ї розвинених, демократичних європейських країн.

Слава Україні!

Петро ПОРОШЕНКО

Автор