Підрозділи спеціальних дій на воді Держприкордонслужби від Посольства США отримали найсучасніше обладнання (фото)

5 грудня 2017 р. в Одесі на причалі Морського вокзалу відбулась церемонія передачі найсучаснішого спеціального обладнання Державній прикордонній службі України від Офісу Програми з експортного контролю та безпеки кордонів Посольства США в Україні.

В урочистому заході взяли участь  Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал,  заступник Голови місії США в Україні Джордж Кент, керівник Програми з питань експортного контролю та безпеки кордонів Посольства США в Україні Джеймс Дж. Джонс, Консул з питань розвитку, Посольство Королівства Норвегія в Україні Петтер Баук, Командувач Військово-Морськими Силами ЗСУ Ігор Воронченко та інші.

На початку заходу Петро Цигикал подякував американським колегам за підтримку прикордонного відомства у непростий для України час та зауважив, що міжнародне співробітництво спрямоване на посилення потенціалу прикордонних підрозділів задля запобігання незаконній діяльності на кордоні, припинення контрабанди, незаконного переміщення зброї масового знищення, торгівлі людьми тощо.

«Сьогодні ми отримуємо допомогу, яка підвищить можливості виконувати наші завдання на морі – не тільки на поверхні, але й під водою. Наші підрозділи спеціальних дій на воді матимуть найсучасніше обладнання, що дозволить ефективно боротись із загрозами, брати участь у спеціальних заходах, зберігаючи життя та здоров’я персоналу», – наголосив очільник прикордонного відомства.

Після промови Голови Держприкордонслужби, заступник Голови місії США в Україні Джордж Кент вручив сертифікат на обладнання командиру Одеського загону морської охорони. Зокрема прикордонники отримали контейнер з кліматичним контролем, кілька десятків повних комплектів для підводного плавання, навігатори, системи підйому з води, в тому числі аварійного, легкі бронежилети з компенсаторами плавучості, системи магнітної фіксації під водою тощо.

Джордж Кент зазначив, що США вважають морську безпеку дуже важливою частиною безпеки країни загалом, а Україна грає важливу роль у наведенні порядку морського руху в регіоні.

«Обладнання, яке ми передаємо сьогодні, буде удосконалювати кораблі морської охорони для ефективної зупинки контрабанди. Ми впевнені, що реформи Служби у сфері морської безпеки продовжуються і ми будемо підтримувати вас і у майбутньому. США стоять разом з вами у боротьбі за територіальну цілісність, суверенітет», – наголосив він.

Співпраця зі Сполученими Штатами Америки, яка триває вже не один десяток років, для прикордонної служби України є одним з пріоритетних напрямків. І варто зазначити, що вона суттєво посилилась після агресії Російської Федерації у 2014 році.

Зокрема за останніх чотири роки в рамках проекту міжнародної допомоги Держприкордонслужба отримала засоби прикордонного контролю та спорядження, спеціальне обмундирування й засоби індивідуального захисту для підрозділів відомства в зоні АТО, спеціальні комп’ютери та офісне обладнання для забезпечення лінгафонних класів на загальну суму понад 30 мільйона гривень. Крім того, американські партнери надали практичну й експертну допомогу у підготовці Мобільного прикордонного загону «ДОЗОР».

Відмітимо, що, завдяки міжнародній співпраці, українському прикордонному відомству вдається досить ефективно протидіяти транскордонній злочинності. Зокрема за висновками західних експертів, Україна сьогодні не є основною країною постачальником і транзитером нелегалів до Європи. Відсутні стійкі канали контрабанди зброї і наркотиків.

Після офіційних виступів, Петро Цигикал запросив представників іноземних делегацій до огляду катеру морської охорони «Балаклава» та до презентації майна, що офіційно передали Держприкордонслужбі.

На завершення Голова Державної прикордонної служби України подякував іноземним керівникам програм та проектів за постійну підтримку України та прикордонного відомства зокрема та висловив надію, що співпраця розвиватиметься і надалі та матиме відчутні практичні результати щодо зміцнення прикордонної безпеки в регіоні.

Джерело