Бойовики мінують Донбас боєприпасами російського виробництва, що не піддаються розмінуванню

Російсько-окупаційні війська продовжують порушувати Мінські домовленості та норми Міжнародного гуманітарного права. Крім збільшення кількості обстрілів позицій ЗС України та мирного населення у районі лінії розмежування, незаконні збройні формування окремих районів Донецької та Луганської областей здійснюють заходи із нарощування старих та встановлення нових мінних загороджень.

Так, у районі проведення АТО помічені касетні боєприпаси російського виробництва (КПОМ-2) з протипіхотними осколковими мінами (ПОМ-2). Нанесене на них маркування чітко вказує, що вони були виготовлені у 1993 році на російському військовому заводі.

Українська сторона СЦКК зазначає: на території України зазначені міни ніколи не вироблялись та до ЗС України не поставлялись, тому й не могли бути захопленими “трактористами” чи “добуті у шахтах Донбасу”. Тільки звірячою жорстокістю та ненавистю до мирного населення можна пояснити використання бойовиками НЗФ ОРДО та ОРЛО мін, які не піддаються розмінуванню.

Слід зауважити, що на сході України до початку російської інтервенції не було жодного арсеналу з мінними або іншими інженерними засобами ЗС України. Тому можна із впевненістю сказати, що всі міни, які встановлені окупаційно-терористичними військами на сході України, надходили виключно з території Російської Федерації.

Такі дії НЗФ ОРДО та ОРЛО вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей, взятих на себе зобов’язань в рамках Тристоронньої контактної групи щодо виконання «шкільного» режиму тиші по всій лінії розмежування сторін та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту.

Джерело

Автор