Слідчий Дмитро Бут: НАЗК неправомірно передало до суду мій протокол, попри негативне рішення комісії (відео)

Про це повідомив заступник начальника управління розслідування корупційних злочинів Головного слідчого управління Національної поліції України Дмитро Бут.

Сьогодні Національне агентство з питань запобігання корупції розмістило на своєму сайті інформацію щодо направлення до суду протоколу про адміністративне правопорушення, складеного на посадовця.

За словами Дмитра Бута, мова йде про отриманий подарунок для дитини – собаку породи померанський шпиц, відомості про яку були внесені ним до декларації.

«21 серпня НАЗК, перевіривши декларацію, встановило, що у декларації за 2015 рік відсутні будь-які правопорушення, ознаки незаконного збагачення та підстави для притягнення мене до адміністративної чи кримінальної відповідальності. У рішенні лише зазначалася необхідність внести уточнення щодо подарунку. Їх я виконав та вніс уточнення відповідно до вимог закону», – зазначив Дмитро Бут.

Він повідомив, це рішення НАЗК діє до теперішнього часу. Однак з незрозумілих причин у листопаді 2017 року його запрошують спочатку через телебачення, а потім електронним листом прибути до НАЗК вже для ознайомлення з протоколом про адміністративне правопорушення знову з приводу собаки.

«Перебуваючи на лікарняному, я письмово повідомив НАЗК про неможливість прибуття у визначений час. Також письмово НАЗК було повідомлене і про відсутність підстав для складання протоколу і про завершення термінів давності. Однак сьогодні з Інтернету я дізнався про те, що протокол вже направлений до суду», – підкреслив посадовець Нацполіції.

Національне агентство з питань запобігання корупції вчора, 30 листопада, на своєму засіданні, яке транслювалося на офіційному каналі НАЗК в YouTube, прийняло рішення не передавати адміністративний протокол відносно Дмитра Бута до суду.

«Не зрозуміло, хто та з яких причин порушив прийняте НАЗК рішення та передав до суду протокол. Можливо хтось має велике бажання за будь-яких обставин, навіть всупереч вимогам закону, безпідставно притягнути мене до відповідальності?, – сказав слідчий Нацполіції, –  Так само незрозуміло, яким чином притягти мене за таке надумане правопорушення до відповідальності, яка передбачає, у тому числі, конфіскацію подарунку. Забрати собаку в дитини та передати до зоопарку чи до притулку? Я наголошую, що з повагою ставлюся до НАЗК та готовий прибути для дачі пояснень, але якщо це буде відбуватися відповідно до закону та не буде перетворюватися у циркову виставу»,- повідомив Дмитро Бут.

Інформаційна кампанія проти Дмитра Бута почалася, коли слідство Нацполіції зареєструвало кримінальне провадження та розпочало слідчі дії за  ч.3 ст.258-5 та ч.1 ст.358 КК України щодо телеканалу «ІНТЕР», співвласником якого є народний депутат України С. Льовочкін та бізнесмен Д. Фірташ.

Джерело