Щодо спільної спецоперації ГПУ та СБУ із запобігання незаконних дій співробітників НАБУ (відео)

26 вересня 2017 року до Служби безпеки України за власної ініціативи звернулася перший заступник голови Державної міграційної служби України  із заявою про вчинення стосовно неї злочину –  провокації підкупу.

На підставі наявних матеріалів 27.09.2017 р. слідчі ГПУ внесли до ЄРДР відомості про вчинення злочину, СБУ невідкладно розпочала комплекс негласних слідчих (розшукових) дій. В результаті цих дій 29 листопада 2017 року було затримано агента Національного антикорупційного бюро України при спробі вручення неправомірної вигоди посадовій особі Державної міграційної служби України.  Вказана дія стала результатом провокування на одержання неправомірної вигоди першим заступником Державної міграційної служби України у сумі 15 тис дол США за прийняття завідомо незаконного рішення щодо виготовлення документів на громадянство, легалізації документів громадян іноземних держав в обхід передбачених Законом процедур.

Одночасно були проведені обшуки на конспіративній квартирі, у таємному офісі другого підрозділу Національного антикорупційного бюро та за місцем проживання членів т.зв. «таємного підрозділу» НАБУ.

В ході обшуків в одному із приватних будинків Києва, що служив таємним офісом другого підрозділу НАБУ, та приватному будинку одного із агентів в с.Козин незаконно зберігалися та в подальшому були вилучені у великій кількості документи із грифом «таємно» та «цілком таємно», «обмеження доступу», спеціальні технічні засоби для зняття інформації, паспорти громадян іноземних держав, а також матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій, які оброблялися за відсутності у агента допуску до держтаємниці.

Результати слідчих дій СБУ та ГПУ та проведених обшуків свідчать про фактичне ігнорування керівництвом НАБУ законодавства у сфері додержання охорони державної таємниці.

30 листопада 2017 року вказаному агенту НАБУ, який провокував підкуп службової особи ДМСУ, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 369, 370 КК України.

Слідчі дії тривають.

Джерело