Президент Петро Порошенко зустрівся з представниками бізнесу (фото, відео)

Влада свою обіцянку виконала – Президент підписав Закон «про заборону «маски-шоу»

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу підписав Закон «Про захист прав учасників кримінального провадження під час досудового розслідування», який був підготовлений Урядом і прийнятий Парламентом.

«Цей Закон, як його назвали «про заборону «маски-шоу». Хотів би сьогодні у вашій присутності, у цей урочистий момент підписати цей історичний документ», – сказав Петро Порошенко. Президент додав, що сьогодні було зроблено те, що не робилось роками чи навіть десятиліттями.

Глава держави нагадав про попередню зустріч із представниками бізнесу та обговорення цього питання. Він наголосив на тому, що «влада свою обіцянку виконала». «Була єдина позиція всіх силовиків про те, щоб зменшити тиск на бізнес, як реакція твердої позиції Президента України, Уряду і Парламенту. Ми тоді обіцяли вам, що в дуже короткі терміни ми зробимо все можливе для того, щоб припинити процедуру проведення необґрунтованих, незаконних, і, я переконаний, державі непотрібних, обшуків», – зазначив він та підкреслив, що це позиція всіх силових органів.

Глава держави також повідомив, що «на виконання наших вересневих домовленостей Юрій Віталійович (Луценко – ред.) підписав меморандум з бізнесом і видав внутрішню інструкцію, якою обмежив можливості для неправомірного втручання силовиків у справи бізнесу».

Президент додав, що з метою забезпечення додаткових гарантій законності при проведенні обшуку Законом встановлено обов’язкову відеофіксацію. Крім цього, передбачено право особи, у приміщенні якої проводиться обшук, користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії його проведення.

Президент також повідомив, що законом встановлено заборону вилучення електронних інформаційних систем, якщо це прямо не передбачено рішенням суду, та обов’язок сторони обвинувачення робити копії необхідної інформації.

Президент також нагадав вересневу розмову з бізнесом: «Тоді, як пригадуєте, у присутності Генерального прокурора я закликав силові органи зменшити тиск на бізнес, припинити проведення необґрунтованих та незаконних обшуків».

Джерело

 

Держбюро фінансової безпеки має стати не спецназом для перевірок бізнеса, а інтелектуальним центром для виявлення правопорушень в економічній сфері – Президент

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ділових кіл повідомив, що наразі ведеться робота із підготовки законопроекту, який має умовну назву – про Національне або Державне бюро фінансової безпеки або фінансових розслідувань.

Президент зазначив, що це питання обговорювалось із представниками бізнесу. За його словами, пропонується запровадження цієї нової структури, яка відлучить від впливу на економіку та бізнес і ГПУ, і СБУ, і НАБУ, і Нацполіцію, і МВС, і інших силовиків: «Не будуть більше стояти в черзі представники чотирьох-п’яти-шести правоохоронних органів, щоб зайти до бізнесу. Моя позиція – нема там що їм робити».

Петро Порошенко також зауважив, що не вбачає ризиків для можливого виникнення умов для скоєння правопорушень в економічній сфері через запровадження такої аналітичної структури. За його словами, електроне адміністрування податку на додану вартість доводить, що втрат держави не буде. «Ніяких «маски-шоу», ніяких виїздів для цього не потрібно. Без «даху» в податковій міліції, ГПУ. Просто не скоювати злочини», – додав він.

«Бюро має стати не спецназом, не «прослушкою», не штурмовиками, а має стати інтелектуальним центром, робота якого базуватиметься на використанні сучасних ризик-орієнтованих методів кримінального аналізу. Бо саме це виявляє реальні та потенційні правопорушення в економічній сфері», – наголосив Президент.

Глава держави зауважив, що чув про побоювання представників бізнесу, що нова структура може перерватись на додатковий інструмент для тиску. «При обговоренні цієї концепції в бізнес-середовищі побоюються, як би в результаті цієї законодавчої інновації, не народилася «монстроподібна мегаструктура» з надзвичайними можливостями впливу на бізнес, які будуть сконцентровані в одних руках. Щоб не стало ще гірше, ніж при розосередженості таких повноважень по різних структурах».

«Хочу окремо твердо наголосити, підстав для цих хвилювань абсолютно немає, відповідні запобіжники в проекті Закону передбачені. Ми презентуємо лише концепцію для того, щоб почути вашу думку, і обов’язково будемо враховувати», – запевнив Петро Порошенко.

За його словами, у первинному варіанті законопроекту передбачалося необґрунтоване наділення посадових осіб, тоді це називалося Служби фінансових розслідувань, правом застосування широкого спектру поліцейських заходів: «оперативка», «прослушка», «наружка», спецназ, штурм. «Ми це підправили, і навіть сам орган вирішили назвати дещо інакше, ніж планували на самому початку», – зазначив він.

Президент також повідомив, що роботу нового Бюро буде побудовано на основі десяти глобальних принципів боротьби з податковими злочинами, які були затверджені на форумі Організації економічного співробітництва та розвитку в Лондоні 9-го листопада цього року.

Глава держави додав, що голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна презентує сьогодні президентську концепцію цього проекту. «Запрошуємо до активної дискусії, бо я налаштований передати цей законопроект у Парламент протягом декількох днів, може тижнів», – сказав він.

Президент зазначив: «Кілька років тому, йдучи назустріч побажанням малого та середнього бізнесу, влада запровадила мораторій на перевірки і взяла тайм-аут на реформування органів контролю. Визначений час добігає кінця».

Петро Порошенко наголосив, що реформування цих органів не завершено. В той же час, він висловив впевненість, що мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу буде продовжено. «Принаймні я пропоную проаналізувати це і активізувати на той час реформування контролюючих органів, в першу чергу – на місцях», – підкреслив він.

Джерело

 

Запровадження податку на виведений капітал стимулюватиме економічне зростання та інвестиції – Президент

«Ми повинні шукати нестандартні, нетривіальні рішення для стимулювання інвестицій та прискорення економічного зростання. Є ідея, і ми хочемо винести її на широке громадське обговорення. Ви сьогодні станете першими, кому презентують довгоочікуваний проект Закону щодо запровадження податку на виведений капітал», – сказав Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ділових кіл.

За словами Глави держави, ВВП у третьому кварталі поточного року зріс на 2,1%. «Після глибокого падіння, спричиненого війною та економічною агресією з боку Росії, ця позитивна тенденція не може не тішити. Але, очевидно, що такі низькі темпи економічного зростання для нас є неприйнятними», – зазначив він, пояснюючи причини такої законодавчої ініціативи.

Президент подякував Уряду і окремим народним депутатам, які «всупереч дуже шаленому опору», сформували єдину команду і прийняли рішення щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

«Чи є ризик, що скоротяться надходження до державного бюджету? Є. І ми чітко їх розуміємо. І маємо передбачити відповідні компенсатори, щоб не постраждав державний бюджет і соціальні програми», – підкреслив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, пропонується запровадити оподаткування лише тієї частини прибутку підприємств, яка не спрямовується на розширення чи створення виробництва. Цей податок буде дуже простий в адмініструванні. «Щоб не вирішували податківці, що ви віднесли на собівартість, яка структура вашої собівартості, який спосіб і технології виробництва», – зауважив він.

Петро Порошенко зазначив: «Це має величезне антикорупційне значення, величезне спрощення ведення бізнесу, зниження собівартості і переведення абсолютної більшості українського бізнесу з потенційно, тих кого можуть звинуватити в якихось кримінальних кроках, на абсолютно чисту світлу і прозору сторону».

«Це потужна ін’єкція, щоб стимулювати економічне зростання, потужний стимул – від фіскального до психологічного – зараз інвестувати в Україну», – переконаний Глава держави.

Він також додав, що приховування прибутку та малювання фіктивних збитків, чим, на жаль, вимушена була займатися абсолютна більшість представників бізнесу, нарешті втратить сенс. «Єдине, що втратять роботу певні радники, які радили як це робити. Вибачте, перекваліфікуйтеся. Думаю, що саме гарний час для цього», – зауважив він.

За його словами, відображення реального стану капіталізації та прибутковості підприємств надзвичайно полегшить залучення інвестицій та кредитів.

«Розумію, що все це відбудеться не одразу. Але я твердо переконаний, що в дуже короткій перспективі ми будемо мати рішуче зростання ВВП і як наслідок збільшення доходів державного бюджету. З лихвою це перекриє ці втрати, ризики щодо скасування податку на прибуток», – зазначив Петро Порошенко.

За словами Президента, як компенсувати ці втрати на перших порах – це спільне командне завдання, в першу чергу влади, але і поради бізнеса будуть дуже потрібні. «Я хочу вас переконати – ми з цим впораємось. Була б лише впевненість, що бізнес точно хоче цієї реформи і є нашим надійним, твердим партнером в її реалізації», – зазначив він.

Глава держави закликав бізнесменів спільно з державою виробити стратегічну комунікацію, яка має вибудовуватись з суспільством у цьому питанні.

Джерело

 

Зміни в Україні стають відчутні для бізнеса і ми стаємо цікаві для інвестицій – Глава держави

Президент Петро Порошенко зауважив, що регулярні опитування Європейської бізнес-асоціації та Американської торгівельної палати свідчать, що зміни в Україні стають відчутним для бізнес-середовища.

«Дякую вам за неупереджену і об’єктивну оцінку цих змін щодо настроїв інвесторів», – зазначив Глава держави під час зустрічі з представниками ділових кіл. Петро Порошенко звернув увагу на звіт Європейської служби зовнішньої діяльності та Єврокомісії щодо прогресу реформ протягом 2017 року, який оприлюднений 15 листопада.

Президент зауважив, що згідно опитування, 65% міжнародних компаній, які працюють в Україні, очікують зростання у наступному році, з них 40% – сподіваються на двозначний приріст. «Україна, відповідно до того ж опитування, стає цікавим місцем для інвестицій у виробництво з метою подальшого експорту до Європи, зокрема Східної та Південної, рівно як і до Туреччини. Серед 23 ринків регіону, Україна за динамікою обсягу продажів піднялась з 22-го місця у 2015 році на 5-те у 2017 році», – розповів Глава держави.

Президент також подякував всім міжнародним компаніям, які змінили свою структуру управління в регіоні. «Більше 60% компаній, присутніх в Україні, які раніше замикалися на офіси у Москві, тепер підпорядковані європейським штаб-квартирам», – зауважив Глава держави.

Петро Порошенко звернув увагу, що в останньому дослідженні Doing Business Україна найсуттєвіший прогрес продемонструвала за напрямом «отримання дозволів на будівництво» – піднялася зі 140 на 35-те місце; за напрямом «оподаткування» – з 84 на 43 позицію. «Але у нас абсолютно немає рожевих окулярів. І в цілому я незадоволений прогресом. Є сфери, які виявилися недостатніми у порівнянні з іншими країнами: кредитування, міжнародна торгівля, забезпечення виконання контрактів, захист інвесторів, в тому числі міноритарних», – зазначив Президент. Він наголосив, що особливу увагу необхідно приділити напрямам в Doing Business, де українські позиції нижче 100 місця. Це, зокрема, «врегулювання неплатоспроможності» та «приєднання до електромереж».

Джерело

Автор