Президент прийняв участь в урочистостях з нагоди Дня працівників прокуратури (фото, відео)

Суспільство воліє війни з корупцією та іншими видами злочинності, а не війни компроматів – Президент про міжвідомчі конфлікти прокуратури

Президент Петро Порошенко наголошує на неприпустимості міжвідомчих конфліктів. За його словами, здорове суперництво, цивілізовану конкуренцію, чесне змагання вітатимуть і Президент, і суспільство. А от конфлікти, сварки, інтриги та ворожнеча є абсолютно неприйнятними, бо йдуть на користь лише спільному ворогу – злочинності і корупції.

«Говорячи про роботу всієї правоохоронної системи не можу, на жаль, обійти мовчанням публічні міжвідомчі конфлікти. Ще раз скажу, на жаль, вони вийшли далеко за межі розумної конкуренції, яка, – поки в міру, – потрібна всюди, бо конкуренція, в тому числі між правоохоронними органами, є двигун прогресу», – сказав Петро Порошенко під час виступу на урочистому заході з нагоди Дня працівників прокуратури.

Глава держави наголосив: «Шуму й пір’я стільки, що часом дійство нагадує якийсь латиноамериканський карнавал… Здавалося б, навіть смішно, якби не було так сумно. Гірко, але правильно написано у звернення Групи 1 грудня: «Не можна побудувати правову державу, якщо мужі в погонах забувають про своє призначення, для чого вони ставали на цю посаду, і стають безвідповідальними політиканами».

«Неможна, щоб жоден правоохоронний орган залучався до політичної діяльності», – заявив Президент.

Глава держави підкреслив, що суспільство воліє війни з корупцією та іншими видами злочинності, а не війни компроматів. «Я, як Президент – точно разом із суспільством. Здорове суперництво, цивілізовану конкуренцію, чесне змагання вітатимуть і Президент, і суспільство. А от конфлікти, сварки, інтриги та ворожнеча є абсолютно неприйнятними, бо йдуть на користь лише спільному ворогу – злочинності і корупції», – наголосив він.

За його словами, особливо держава й суспільство покладаються на прокуратуру. «Так чи інакше, але за вами залишається забезпечення належного рівня координації діяльності і взаємодії усіх реформованих та новостворених правоохоронних органів. І я абсолютно згоден із тим, що Юрій Віталійович (Луценко – ред.) сказав учора: «Боротися зі злом неможливо незаконними методами». Тільки дотримуючись цього принципу ми можемо збудувати правову державу», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Ми перейшли від слів до справи і реформуємо прокуратуру – Президент

Під час урочистостей з нагоди Дня працівників прокуратури, Президент Петро Порошенко зазначив, що процес реформування органів прокуратури України має досить тривалу історію. «Реформа прокуратури – найважливіше зобов’язання, яке наша держава взяла ще в 1995 році перед Радою Європи. В 1996 році ці зобов’язання увійшли до нашої Конституції. З того часу ПАРЄ, інші європейські інституції не втомлювалися нагадувати про необхідність реформування. Та якщо раніше про цю реформу тільки говорили, то ми з вами перейшли від слів до діла і, нарешті, втілюємо цю реформу в життя», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що безперечним досягненням є значне оновлення керівного та кадрового складу, що стало можливим завдяки відкритим і прозорим конкурсам. При цьому він нагадав про критику з боку скептиків, які не вірили в можливості проведення прозорих та відкритих конкурсів в прокуратурі.

«Інституція з колись наглухо зачиненими дверима відкрилася для сотень молодих правників з-поза меж системи», – сказав Петро Порошенко та нагадав, що минулого року при конкурсному наборі в місцеві прокуратури 82% вакансій обійняли фахівці, які до того в прокуратурі не працювали.

Президент також відзначив, що прокурорське самоврядування дозволило зробити систему органів прокуратури незалежнішою.

«Генпрокурор не може одноосібно ані призначити, ані зняти будь-якого керівника будь-якої ланки прокуратури», – підкреслив Глава держави та додав, що нині неможливо, щоб Генеральний чи будь-який інший керівник, лякаючи звільненням, примушував підлеглого прокурора або слідчого порушувати чи закривати замовну справу проти будь-якої особи.

Президент підкреслив, що цілком виправданим та ефективним кроком стало створення Генеральної інспекції. «Наскільки я поінформований, з січня місяця вже понад півсотні прокурорів – до рівня аж заступників обласних прокурорів – звільнено за недоброчесність, недостовірність даних в електронних деклараціях, невідповідність способу життя заявленим доходам», – сказав Петро Порошенко.

Президент відзначив оздоровлення та оновлення системи прокуратури та навів приклад роботи слідчого – переселенця з Луганщини, який відхилив двісті тисяч доларів хабаря.

«Зміни в прокуратурі є частиною глобального реформування всієї правоохоронної системи. Воно ще далеке від завершення. Частина новостворених органів методом проб та помилок вже працює», – сказав Глава держави та привітав з початком формування Державного бюро розслідувань. При цьому він повідомив, що підтримує законопроект, який має на меті уникнути правового вакууму і продовжує перехідний період до моменту остаточного формування ДБР.

«Впевнений, що прокуратура підставить плече до запуску нового слідчого органу. Сподіваюся, що згодом на роботу до Бюро у межах встановленої законом квоти перейдуть і найкращі слідчі прокуратури», – підкреслив Глава держави.

Президент також повідомив, що поки що лише на рівні законопроекту існує Державне бюро фінансової безпеки. «Бюро стане інтелектуальним центром, робота якого базуватиметься на використанні сучасних ризик-орієнтованих методів кримінального аналізу», – сказав Петро Порошенко. При цьому Президент висловив сподівання, що до того ж часу, як воно з’явиться, працівники прокуратури будуть неухильно дотримуватися інструкції, яку видав Генеральний прокурор, і яка обмежує можливості втручання силовиків у справи бізнесу.

Джерело

 

Завдяки вашій ефективній і самовідданій роботі до держбюджету надійшли мільярди гривень на фінансування великої кількості важливих проектів – Президент працівникам прокуратури

Президент Петро Порошенко, під час урочистостей з нагоди Дня працівників прокуратури, відзначив ефективність роботи прокуратури у питанні повернення до державного бюджету десятків мільярдів коштів, викрадених за попередньої влади. Ці кошти, разом із впровадженням реформ у різних галузях, дозволяють державі реалізовувати багато проектів із розвитку сільської медицини, будівництва житла для військових, доріг, розвитку інфраструктури.

Глава держави зауважив, що Україні вдалося подолали в цілому економічну кризу, спричинену війною та економічною агресією з боку Росії. «Ми повернулися на шлях розвитку», – сказав він, додавши, що до цього спільно доклали зусилля Президент, коаліція у Верховній Раді, народні депутати, Уряд на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, які тоді заклали підстави для цього.

За словами Президента, нині також почали знімати гостроту найболючіших соціальних проблем.

Петро Порошенко повідомив, що днями підпише, прийнятий переконливою більшістю голосів парламенту, Закон про сільську медицину. «Це – дуже особливий закон, то питання життя чи смерті для мільйонів наших співвітчизників, які мешкають в сільській місцевості. Уряд, Міністерство охорони здоров’я, обласні та районні державні адміністрації разом з місцевими громадами прораховують скільки амбулаторій та ФАПів добудувати, відремонтувати, як встановити зв’язок, ефективний для телемедицини. Йдеться про тисячі і тисячі об’єктів по усій країні», – сказав він.

Президент зазначив, що тільки на початку для цього потрібно 6 млрд грн. Чотири мільярди – передбачені цього року, поки що 1 млрд – наступного року і будуть вишукуватись додаткові резерви.

Глава держави також зазначив, що реформування країни поєднується із її захистом та розбудовою армії. «Як Верховний Головнокомандувач ініціював масштабний проект будівництва сучасних гуртожитків для контрактників. Більше сотні гуртожитків потрібно побудувати вже зараз. Для чого? Для того, щоб переселити 25 тисяч осіб із наметів, де вони перебували і взимку, чи запліснявілих радянських казарм – в сучасні комфортабельні помешкання, які і казармою назвати язик не повертається. Розпочалися підготовчі роботи для першої черги в 91 гуртожиток – будувати почнемо ранньою весною. В другій половині наступного року – ще 93 помешкання», – зазначив він.

«Я щойно згадав два проекти, доволі різних. Чому заговорив про них і саме в цій аудиторії? До чого тут, спитаєте, прокуратура? І сільські амбулаторії, і телемедицина, і військові казарми, і будівництво нового заводу із виробництва боєприпасів, і будівництво доріг, і багато-багато ще чого стало можливим внаслідок вашої ефективної і самовідданої праці. Адже кошти на ці та велику кількість інших подібних проектів надійшли до бюджету завдяки прокуратурі, як би дехто не опирався», – наголосив Петро Порошенко. Президент зауважив, що нині «виявляється громадськість стала на захист Януковича».

Глава держави підкреслив: «Лише завдяки твердій позиції Закону, суду, Генеральної прокуратури, правоохоронних органів, які були долучені до цього процесу, в абсолютно правовий спосіб, шляхом розслідування складних справ і судових рішень, були конфісковані десятки мільярдів коштів, викрадених за попередньої влади. Не просто десятки мільярдів, якщо говорити точніше – 44 мільярди».

За його словами, загалом економічний ефект від роботи Генеральної прокуратури перевищує 53 мільярди гривень. «Якщо взяти ці результати за рік і поділити на дні, можемо сказати, що нова прокуратура приносила щодня до державного бюджету до ста п’ятдесяти мільйонів гривень. Я готовий вступити у дискусію з критиками, якщо ви знайдете мені в світі будь-яку іншу прокуратуру з таким вражаюче високим коефіцієнтом корисної дії», – додав Президент.

Глава держави подякував працівникам прокуратури за цей результат. «Ми свідомі тих ризиків, яким піддавалися і під якими й досі перебувають, в тому числі і працівники прокуратури, які займалися поверненням тих грошей. Мало хто вірив в це. Уявіть собі скільки готові були виділити, щоб заблокувати цей процес, уявіть кримінальну хватку тих, кому ви протистояли у цій справі», – зауважив він.

Водночас, Глава держави підкреслив, що не хотів би, аби склалося враження, ніби завдання прокуратури – заробляти гроші. «Прокуратура існує для того, щоб забезпечувати закон і справедливість», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент впевнений, що українці підтримають на референдумі вступ до НАТО та членство в ЄС

Президент Петро Порошенко твердо переконаний, що український народ підтримає питання про вступ України до НАТО та членство у Євросоюзі на референдумі.

«Зараз ми твердо тримаємо курс на євроатлантичну інтеграцію і навіть не сумнівайтеся, що вже в дуже скорому досяжному майбутньому в Україні точно пройдуть референдуми – референдум і про вступ до НАТО, і я переконаний, що народ України підтримає таку мою ініціативу, і про членство в Євросоюзі», – заявив Глава держави під час виступу на урочистостях з нагоди Дня працівників прокуратури.

На думку Петра Порошенка, підтримка буде такою ж, як і під час референдуму 1 грудня 1991 року у питанні визнання незалежності України. «Наголошую – результати голосування будуть такими ж переконливо позитивними, як вже вписаний в аннали історії референдум про незалежність України», – сказав він.

Президент нагадав, що 26 років тому цього дня весь український народ сказав багатоголосе «так» державній самостійності своєї Вітчизни. За цей час Українська держава прожила дуже непростий період, констатував він. Однак, з часом народ України переконався у правильності того вибору.

«Життя все розставило по своїх місцях і тепер вже будь-яке опитування демонструє, що далеко за 90% українців твердо переконані в правильності історичного вибору, зробленого голосуванням 1 грудня. Особливо ж згуртували нас, українців, як націю, утвердили у власній силі і власній правоті найновіші роки нашої історії, починаючи з 2014 року і по сьогодні», – підкреслив Глава держави.

За його словами, зараз вже є всі підстави вважати і вірити, що найгірше позаду – в Україні створено нову армію, яка мужньо боронить країну від зазіхань російського агресора, впроваджуються реформи, підписано і ратифіковано Угоду про асоціацію з ЄС та запроваджено безвізовий режим. «Україна отримала – не просто отримала, а виборола – безвізовий режим для нашої 45-мільйонної нації, почала нарешті діяти ратифікована Угода про асоціацію з ЄС. Бо саме 1 грудня, після побиття студентів 29 листопада 2013 року, мільйони українців вийшли на майдани дуже добре організовано для того, щоб вимагати європейського майбутнього для своєї держави і захистити право України повернутися в родину європейських народів», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент вручив Генеральному прокурору України новий прапор відомства

Під час урочистого зібрання до Дня працівників прокуратури, Президент Петро Порошенко вручив Генеральному прокурору України Юрію Луценку новий прапор відомства. Глава держави підписав Указ «Про символіку Генеральної прокуратури України», яким затверджується нова емблема та прапор Генеральної прокуратури України, а також порядок їх використання.

«Нова прокуратура заслуговує і на нову символіку. Меч Княжої доби нагадує про один із найдавніших документів правосуддя в Україні – «Руську Правду» Ярослава Мудрого. Терези символізують глибоку спадковість правничих традицій», – сказав Президент та підкреслив, що в розробці нової символіки автори-розробники врахували найкращі європейські та вітчизняні геральдичні традиції.

«Суспільство й надалі розраховує на вашу професійність, чесність, сумління та принциповість», – сказав Глава держави. Президент привітав працівників прокуратури із професійним святом та побажав «міцного здоров’я і затишку в рідному домі, а на роботі – міцності духу та рішучості у боротьбі за вільну, демократичну й правову Україну».

Глава держави також вручив державні нагороди.

Джерело

Автор