Командувач Нацгвардії Латвії зустрівся з командуванням Нацгвардії України (фото)

Командувач Національної гвардії Збройних сил Латвійської Республіки бригадний генерал Айнарс Озолінс у рамках офіційного візиту в Україну високо оцінив підготовку і мотивацію військовослужбовців Національної гвардії України та поділився своїми думками про АТО на сході України.

Про це він розповів під час зустрічі з командуванням Національної гвардії України в Головному управлінні НГУ.

«Говорячи про військові частини НГУ, які я відвідав, зазначу, що озброєння і підготовка особового складу у вас на дуже високому рівні. Я приємно здивований, що у вас вже озброєння і техніка власного виробника. Це дуже великий пріоритет, що ви ні від кого не залежите. Я бачився особисто з вашими офіцерами та вважаю, що у них найвища мотивація відстоювати незалежність своєї країни й відновити державний кордон, як він має бути», – сказав він.

При цьому, бригадний генерал Айнарс Озолінс зазначив, що Національна гвардія Латвійської Республіки зацікавлена ​​у вивченні досвіду НГУ, в частині протистояння гібридній агресії на Донбасі.

«У вас дійсно є чому повчитися, тому що противник, з яким доводиться мати справу, весь час щось удосконалює, покращує та обкатує. Виходячи з цього, нам дуже цікавий ваш досвід, який ви отримуєте від проведення антитерористичної операції на сході вашої країни, в боях. Нам дуже важливо розуміти, як у разі необхідності протистояти такому явищу, з яким зіткнулися ви, і як до цього готуватися», – наголосив він.

За словами Айнарса Озолінса, Нацгвардія Латвійської Республіки намагається теж динамічно розвиватися у всіх напрямках: у забезпеченні озброєнням, сучасними засобами зв’язку, технікою, у плануванні операцій і управлінні підрозділами, підготовці особового складу.

«Нам потрібно бути разом і завжди бути міцними, щоб продовжувати протистояти цій системній загрозі… Не будемо приховувати, що у нас спільний ворог. У нас з ним спільний кордон і ми повинні бути готові до всього, до будь-якого розвитку подій. Звичайно, дуже шкода, що таким чином вам доводиться протистояти: що є втрати й вони регулярні», – підкреслив бригадний генерал Латвії.

У свою чергу командувач НГУ генерал-полковник Юрій Аллеров запевнив свого латвійського колегу у відкритості Національної гвардії України й готовності до реалізації спільних планів з Національною гвардією Латвійської Республіки.

«Ми відкриті та завжди готові ділитися своїм досвідом», – запевнив він.

Крім того, в рамках зустрічі сторони обговорили співпрацю в питанні обміну досвідом підготовки інструкторів і сержантів. Обговорили важливість проведення військово-патріотичного виховання молоді в двох країнах, а також питання, що стосуються організації просвітницьких культурних заходів на території Латвійської Республіки з метою інформувати латвійських громадян про реальну ситуацію на сході України та ролі в ній Національної гвардії України. Оскільки, як зазначив Айнарс Озолінс, в прикордонних з Росією районах Латвійської Республіки кремлівська пропаганда за допомогою телебачення має значний вплив на громадян Латвії щодо подій, зокрема, на Донбасі та в Україні в цілому.

Окремо сторони обговорили тему підготовки резервістів і поділилися поглядами щодо необхідності резерву, його чисельності та особливостей залучення в кризових ситуаціях.

Після офіційної зустрічі для латвійської делегації провели екскурсію по Головному управлінню НГУ. Гості також відвідали центральний музей НГУ. Директор музею Оксана Улітіна детально ознайомила латвійських військових з історією Нацгвардії України та її героями.

До складу латвійської делегації також увійшли Надзвичайний і Повноважний посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, військовий Аташе Ерік Нагліс, а також головний сержант-майор Нацгвардії Латвійської Республіки сержант 1 класу Ерік Ліфландс.

У рамках офіційного візиту в Україну командувач Нацгвардії Латвійської Республіки побував в 1-ій Президентській бригаді оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка та 22-ій бригаді з охорони дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав. Айнарсу Озолінсу були показані зразки нової техніки і озброєння, які надійшли на озброєння військових частин НГУ. Також він ознайомився з можливостями мобільного командного пункту управління.

Джерело