Розгону не буде

Дмитро Вовнянко

Розгону не буде – можуть не сподіватися. Влада не зробить їм такого подарунку.

Звісно, зоо-спартанці будуть владу всіляко на це провокувати. Спроба прориву в офіс Ахмєтова (удар по здатності держави захистити приватну власність бізнесу) та штурм МВС (наїзд на монополію держави на насилля) – це тільки перші ластівки, будуть ще перфоманси і крутіші. З новими блокадами, блокуваннями, штурмами… Звісно, під правильними патріотичними гаслами. Звісно, виключно через «злиденних і обидлених». Енергії у них вистачить.

Зоо-спартанців веде мотив значно сильніший за патріотизм і прагнення справедливості. Погляньте в очі кожного з них – там неоновими вогнями написано: «вийшло у Гаврилюка, Парасюка та Семенченка – вийде і в мене! Побільше зради! Побільше галасу!» У Соболєва, Семенченка та Лещенка мотив такий самий, тільки заздрять вони Тимошенко, Луценко та Авакову.

«По телевізору показують шахраїв! Ну, чим я гірший?!»

Україна? Інтереси держави? Та не смішіть. Ті, хто за інтереси держави – мерзнуть в окопах та у вільний від роботи час електроніку для фронту паяють. Інтереси держави – то для йолопів. Розумні люди зраду розганяють та воюють у Києві. Зараз! Поки гаряче!

Що їм треба, аби зібрати таки новий Майдан? Зважте, ці люди – не великого розуму. Діють вони за старими вже використаними кліше. Минулого разу люди на Майдані зібралися, коли влада розігнала студентів? Вони прагнуть за всяку силу це повторити! Спровокувати! Хай розженуть! І тоді…

От тільки розгону – не буде.

У владі – теж опозиціонери з чималим політичним досвідом. У владі – бізнесмени, за плечима яких сотні апаратних і кримінальних війн. У владі – колишні соратники Тимошенко, ті, хто її створив і тривалий час вів. У владі – такі самі учасники Революції Гідності, при чому, і ті, хто кидав пляшки в беркутло, і ті, хто приймав рішення та вів переговори. Це – рівень значно вищий. А ким під час Майдану були Соболєв, Семенченко, Дерев’янко, Саакашвілі?

Може Чапаєв змагатися з маршалом Шапошніковим? Може, але тільки на шаблях.

Розгону – не буде. Люди, які у владі, пам’ятають не тільки Революцію Гідності – вони пам’ятають ще «Україну без Кучми» та «Повстань Україну». Вони пам’ятають, чим закінчилося палке бажання міністра Кравченка «розігнати і зчистити». Пам’ятають і те, як під час Помаранчевої революції, вже навчений гірким досвідом Кучма, попри жорсткі вимоги Януковича, заборонив розганяти Майдан – і виграв.

Повірте, у влади достатньо розуму, аби не повторити всі помилки своїх попередників. Влада ті помилки принаймні знає. Там знають і історію України, і світову історію. На відміну від зоо-спртанців, чий горизонт знань обмежується лише Революцією Гідності.

Розгону – не буде. А що буде? А буде отаке саме вовтузіння як зараз. В центрі Києва, на морозі та під мокрим снігом, зоо-спартанці відморожуватимуть собі тендітні місця. Влада через свою агентуру в їхніх лавах регулярно дізнаватиметься заздалегідь про їхні наміри і регулярно адекватно відповідатиме (досі – виходило нормально). На кожному своєму перфомансі зоо-спартанці зустрічатимуть стінку щитів і штовхатимуться з поліцією. Особливо буйних – виводитимуть і проводитимуть роботу. Не буйним – дадуть поштовхатися. Чим би дитя не тішилося?

Зоо-спартанці, думаю, й самі вже розуміють, що почали жерти самі себе, і тому судомно шукають вихід. Уже зараз з них сміються. До них уже не ходять журналісти. Скоро – почнуть ненавидіти. Вони почали людей, за яких вони типу борються, вже діставати. Чим довше вони стоятимуть під ВР – тим більше шансів, що на вибори, на свої акції вони змобілізувати не зможуть уже нікого.

Їм до зарізу потрібна кров і кадри побиття. Але – даремно намагаються. Розгону не буде.

Скільки це триватиме? Моя версія, максимум – до березня. Чому до березня? Про це – окремим постом.

 

Фото © Витольд Явдощук / Информатор

Автор