Вперше Вселенський Патріарх Варфоломій відслужив Літургію, присвячену вшануванню жертв Голодомору 1932-1933 років

Звернення Вселенського патріарха Варфоломія до віруючих  під час Літургії 25 листопада в Стамбулі, де він вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, є історичною і унікальною подією переконує правознавець-міжнародник, Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Володимир Василенко.

“Це історична подія, тому що вперше Вселенський Патріарх Варфоломій відслужив Літургію присвячену вшануванню жертв Голодомору 1932-1933 років. Я був присутній на цій Літургії. В своєму зверненні до віруючих, серед яких було дуже багато представників української громади, співробітників Посольства, включаючи Посла України в Турецькій Республіці Андрія Сибігу, Варфоломій правильно, з моєї точки зору, розставив всі акценти. Говорячи про Голодомор, він сказав, що це був злочин, що були вбиті голодом мільйони невинних українців і що весь світ має знати і пам’ятати про цей злочин з тим, щоб в майбутньому створити умови для того щоб такі злочини не повторювалися”, – пояснив Василенко в коментарі Українському інституту національної пам’яті .

Володимир Андрійович називає одразу декілька причин, які спонукали Вселенського патріарха згадати у зверненні до вірян про Голодомор – обізнаність Варфоломія у ситуації в Україні та його позиція щодо історичних подій часів Голодомору.

За словами Володимира Василенка, звернення Варфоломія, попри складну політику Туреччини щодо Вселенського патріарха і церкви, його заяви вкотре свідчать про важливість теми Голодомору і потребу у визнанні світом тих страшних подій.

Нагадаємо, що у неділю 25 листопада в Стамбулі на Літургії Вселенський патріарх Варфоломій назвав трагічні події в Україні в 1932-1933 роках “демонічно натхненим варварством” Сталіна. Він наголосив, що особливо в той час постраждали прості робітники, селяни, діти, духовенство та миряни, які мирно жили і працювали на користь своєї країни. Вселенський патріарх також відзначив стійкість українського народу, який не був переможений чи знищений, але терпляче та впевнено піднімався після руйнування.

Зі зверненням Вселенського патріарха можна ознайомитися за посиланням.

Джерело

Фото © Nikolaos Manginas / The Ecumenical Patriarchate of Constantinople

Автор