Залучення військовослужбовців до господарських робіт знижує рівень бойової готовності військ (документ)

Незаконне використання військовослужбовців для виконання не пов’язаних із військовою службою завдань знижує рівень бойової готовності військ – Лутковська

Про це йдеться у поданні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до Міністра оборони України Степана Полторака щодо недопущення використання військовослужбовців для виконання завдань, не пов’язаних із військовою службою.

Підставою для подання стали результати моніторингових візитів працівників Секретаріату Уповноваженого з прав людини до військових частин та підрозділів, які перебувають у пунктах постійної дислокації і на навчальних полігонах, які засвідчили залучення військовослужбовців строкової військової служби здебільшого до проведення господарських робіт (прибирання території, косіння трави, ремонтно-будівельні та розвантажувальні роботи тощо) як на території військових частин, так і поза їх межами. Таке ставлення до військовослужбовців, на думку Валерії Лутковської, демотивує громадян від призову на строкову військову службу.

Прикладом наслідків такої ганебної ситуації стало отримання солдатом-строковиком З. травми під час виконання будівельних робіт в одній з військових частин Збройних Сил України, які до того ж ще й здійснювалися у вихідний день.

«Факти незаконного використання військовослужбовців, в тому числі строкової військової служби, для виконання завдань, не пов’язаних з військовою службою, є неприпустимими, такими, що порушують порядок проходження військової служби, створюють передумови для зниження рівня бойової готовності військ, а тому вимагають рішучого реагування з боку керівництва Міністерства оборони України та Збройних Сил України», – наголошується у поданні Уповноваженого з прав людини.

З огляду на вказане, Уповноважений з прав людини звернулась до Міністра оборони України щодо вжиття передбачених законодавством заходів організаційного та нормативно-правового характеру для недопущення використання військовослужбовців для виконання завдань, не пов’язаних з військовою службою. Крім того, у поданні Омбудсмана наголошується на необхідності забезпечення права солдата З. на отримання одноразової грошової допомоги у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, передбаченої статтями 16-163 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

11

 

 

Джерело

Автор