Відбулась ротація військових інструкторів ЗС США JMTG-U, які залучені до підготовки підрозділів ЗСУ (фото)

В Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулась церемонія передачі повноважень керівництва американського контингенту Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна (JMTG-U).

Участь у заході взяли Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні пані Марі Йованович, перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський, командувач Сухопутних військ ЗС США в Європі генерал-лейтенант Фредерік Бен Ходжес, перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант В’ячеслав Назаркін, начальник Національної гвардії – заступник командувача Сухопутних військ ЗС США в Європі генерал-майор Джон Гронскі, командувач 7-го командування підготовки Сухопутних військ ЗС США в Європі бригадний генерал Антоніо Агуто.

В присутності високих гостей полковник Девід Джордан, який очолює американський військовий контингент 45-ї піхотної бригадної бойової групи зі штату Оклахома, передав керівництво місії JMTG-U полковнику Денісу Ділі, який командує 27-ю піхотною бригадною бойовою групою зі штату Нью-Йорк.

– Ми високо цінуємо рішучу підтримку, яку Сполучені Штати Америки надають справедливій боротьбі нашого народу за незалежність і територіальну цілісність Української держави. Ми відчуваємо особисту увагу Надзвичайного та Повноважного Посла США в Україні до оперативного вирішення питань розвитку міжнародного співробітництва України і США, – зазначив під час брифінгу начальник Національної академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук. – Ми неодноразово мали нагоду переконатись у потужній підтримці з боку генерал-лейтенанта Ходжеса наших прагнень до розбудови сучасних Сухопутних військ Збройних Сил України. Ми щиро вдячні нашим американським колегам за допомогу у нашій боротьбі, за дружню підтримку і співпрацю, – сказав він.

Після урочистої частини командир попереднього складу американського контингенту JMTG-U нагородив відзнаками свого підрозділу тих, хто всіляко підтримував та сприяв під час виконання місії 45-ї піхотної бригадної бойової групи в Україні. В свою чергу, командувач Сухопутних військ ЗС США в Європі генерал-лейтенант Фредерік Бен Ходжес нагородив кращих військовослужбовців цього підрозділу федеральними відзнаками США «Медаль за похвальну службу».

Довідка. «Об’єднана багатонаціональна тренувальна група – Україна» (англ. – Joint Multinational Training Group – Ukraine) – це один з елементів практичної допомоги Збройним Силам України від США та інших країн-партнерів. Діяльність групи полягає в підготовці підрозділів ЗС України відповідно до стандартів та принципів НАТО.

Поетапне навчання здійснюється на ротаційній основі за безпосередньою участю підрозділів та інструкторів від збройних сил країн-партнерів у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ, що у Яворівському районі Львівської області.

Наразі до складу JMTG-U входять військові інструктори зі ЗС США, Канади, Польщі, Литовської Республіки, Великобританії й Данії. Всього, з 2015 року, в рамках «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи – Україна» було підготовлено понад п’ять з половиною тисяч українських військовослужбовців, зокрема три батальйони Національної гвардії та дев’ять батальйонів Збройних Сил України.

Тренування передбачають цілу низку необхідних для ведення сучасного бою елементів: тактичну й вогневу підготовки, протидію саморобним вибуховим пристроям, тактичну медицину тощо. Вишкіл кожного батальйону відбувається впродовж 55 днів, починаючи від надання військовослужбовцям індивідуальних знань та навичок і закінчуючи злагодженням всього підрозділу. Паралельно відбуваються інтенсивні заняття з штабами батальйонів з метою надання їм необхідних методик з ухвалення рішень та організації бою за найкращими стандартами Північноатлантичного альянсу. У найближчому майбутньому планується здійснення такої підготовки штабів вже у масштабах бригади.

Джерело