Реформування України на тлі військового конфлікту потребує величезних внутрішніх ресурсів і підтримки з боку ЄС

Активне реформування України на тлі тривалого військового конфлікту потребує величезних внутрішніх ресурсів і підтримки з боку ЄС. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час конференції «Українські реформи: стратегія, досягнення і помилки» у Відні.

Під час свого виступу вона наголосила на тому, що за кілька років на тлі війни Україна змогла досягнути таких результатів у реформах, на які інші європейські держави витрачали значно більше часу. Так, Україна змогла досягти значного прогресу в оздоровленні фінансової та банківської системи, зменшенні енергетичної залежності, прозорості державних закупівель, сфері боротьби з корупцією. Нещодавно були ухвалені медична, пенсійна та освітня реформи, триває процес децентралізації, судова реформа, активніше почали впроваджуватися засади політики гендерної рівності.

Україна покращила свою позицію у міжнародних рейтингах, зокрема, в рейтингу Світового банку щодо простоти  ведення бізнесу. Держава стає більш привабливою для іноземних інвесторів, зростає довіра бізнесу до влади. Цьому сприяють запровадження автоматичного повернення ПДВ,  прозорих правил приватизації, відкриті реєстри.

Окремо Іванна Климпуш-Цинцадзе зупинилася на заходах із дерегуляції, зазначивши, що вони привели до скорочення кількості дозвільних документів на 40%, видів ліцензованої діяльності – на 46%, необхідних сертифікатів – на 90%. Водночас Віце-прем’єр-міністр наголосила, що залишається багато стандартів і процедур, запроваджених ще за радянських часів, які поступово будуть змінені.

Рішення про зону вільної торгівлі з ЄС дає свої плоди, і наразі Євросоюз є головним торговельним партнером України з часткою 41% товарообігу, що зріс за 8 місяців 2017 року на 25%.

Віце-прем’єр-міністр наголосила на тому, що Україна залишається прихильною до політичного та дипломатичного врегулювання конфлікту на Сході шляхом реалізації Мінських угод. «Ми робимо усе можливе задля виконання Мінських домовленостей. Але з боку Росії не бачимо і мінімальних дій задля цього. Російська Федерація блокує, навіть, обмін полоненими та незаконно утримуваними», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що саме Угода про асоціацію виявилася реальною дорожньою картою українських реформ. За словами Віце-прем’єра, реалізація Угоди стає історією успіху сучасної України, але активне реформування на тлі тривалого військового конфлікту потребує величезних фінансових та людських ресурсів.

«Ми стабілізували країну і відновили економічне зростання. Ми робимо безпрецедентно багато. Але нам ще більше треба зробити,  тому ми потребуємо підтримки з боку європейських  партнерів. Відданість  демократичним цінностям з боку ЄС має ключове значення для українців, які теж обрали цей шлях. У той же час деякі країни нехтують цими цінностями задля задоволення короткочасних економічних інтересів», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Директор Дипломатичної академії Відня Еміль Брікс заявив, що зовнішня політика Австрії спрямована на подальшу підтримку реформ в Україні. Він підкреслив, що дуже влучною є характеристика змін в Україні, яку дав Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, який сказав, що Україна зробила за останні три роки більше, ніж за попередні 20.

Модератор дискусії, багаторічний голова правління Райфайзен банку Герберт Степіч зазначив: «Ніхто не знає, як колосально багато робить Україна. Ще зберігається певний шлейф «радянського маркетингу». Україні потрібно більше розказувати про свої успіхи».

Коментуючи результати конференції, Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала високу зацікавленість австрійських бізнесменів, дипломатів і аналітиків у тому, які зміни відбуваються в Україні, та подякувала Посольству України в Австрії за організацію цього заходу, який став щорічним.

У конференції, що відбулася в дипломатичній академії Відня, взяли участь австрійські дипломати та бізнесмени, представники України, зокрема, заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, Посол України в Австрії Олександр Щерба, заступник голови НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко та екс-заступник Міністра фінансів Олена Макєєва.

Джерело