Парламент підтримав пропозицію позбавляти неплатників аліментів водійського посвідчення

Депутати Верховної Ради прийняли у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

«Це – наша спільна перемога. Ми не маємо права допустити того, щоб діти страждали від того, що їхні батьки не хочуть виконувати своїх батьківських  обов’язків. Злісні неплатники аліментів мають двічі подумати і зважити, чи варта економія на власній дитині тих незручностей, перед якими вони постануть після прийняття закону», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко.

Документ запроваджує низку новацій, які посилюють відповідальність злісних неплатників, які мають заборгованість зі сплати аліментів понад 6 місяців:

  • Позбавлення боржника права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості.
  • Позбавлення боржника права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон.
  • Позбавлення боржника права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати.
  • 2 місяці суспільно корисних робіт для боржника, оплата за які піде на погашення боргу дитині.
  • Ліквідовано будь-які сплати при подачі заяв у цій сфері до суду.

«Чужих дітей не буває. Ми не можемо стояти осторонь, коли порушуються права найменших українців. Ми маємо сказати «НІ» економічному і фізичному насильству над дітьми та жінками. Цьому немає місця в європейській країні!», – заявив Павло Петренко.

Як повідомлялося раніше, нині на обліку виконавчої служби перебуває  майже 600 тисяч проваджень про примусове стягнення аліментів. З них 90 тисяч стосуються несплати за понад 6 місяців.

З початку року виконавча служба Міністерства юстиції забезпечила виплату боргів зі сплати аліментів на суму 1,9 млрд грн. Кошти отримали 550 тисяч дітей.

Джерело

Автор