У Києві зловмисники викрадали з автомобілів номери та повертали їх власникам за винагороду (фото)

Чоловіки забирали державні знаки, залишали записки із номером телефону, а після перерахунку грошей на банківську картку повертали викрадене. Вчиняли протиправні дії вночі протягом двох місяців.

До Шевченківського управління поліції з заявами звернулись представники кількох посольств інших держав в Україні. Іноземці повідомили, що вночі з їх автомобілів зняли номерні знаки. Із автомобіля «Тойота», яка знаходилася біля будинку на вулиці Ярославів Вал, із «Шевроле», що на вулиці Гончара, а також із «Форду», припаркованого на вулиці Олеся Гончара.

Працівники поліції провели огляд місць події, опитали власників машин, місцевих мешканців та інших можливих свідків. Правоохоронці встановили, що у цих епізодах було спільне: злочинці залишали записки на лобовому склі автомобілів потерпілих із телефонними номерами та пропозицією зателефонувати, якщо є бажання повернути свої держзнаки. Згодом зловмисники диктували номер банківської картки, а після перерахунку домовленої суми – 300-500 гривень – присилали СМС із вказівкою, де забрати номерні знаки.

Начальник відділу Шевченківського управління поліції Ігор Падюк розповів:

– Під час відпрацювання злочину у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України ми затримали двох молодих чоловіків. У них вилучили речові докази, серед яких викрадені автономери, банківська картка та мобільні телефони. Молодики самі розповіли, що упродовж двох місяців два-три рази на тиждень скоювали вночі крадіжки держномерів, аби повернути їх за винагороду. Отримавши гроші на картку, зловмисники насправді повертали викрадене.

“У більшості випадків потерпілі навіть не повідомляли поліцію, враховуючи незначну суму, яку втратили. Саме тому ми звертаємося до громадян із проханням: якщо ви перераховували цим зловмисникам гроші на банківську картку з номером 5167491003608451, звертайтеся до Шевченківського УП ГУНП у м. Києві для надання свідчень”, – зазначив Ігор Падюк.

За даним фактом слідчим відділом Шевченківського управління поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Молодим людям повідомлено про підозру у вчиненні чотирьох крадіжок. Але у правоохоронців є обґрунтовані підозри їх причетності до близько 15-ти епізодів.

Вирішується питання про обрання зловмисникам міри запобіжного заходу. За вчинене правопорушення їм загрожує позбавлення волі на строк до п’яти років.

Джерело