Морпіхи були, є й будуть гордістю Збройних Сил, українського народу і Української держави – Президент (фото, відео)

«Сьогодні у День морської піхоти, я хотів би наголосити, що морські піхотинці були, є й будуть гордістю Збройних Сил України, гордістю нашого народу, гордістю Української держави. Доброї слави ви собі нажили в справжніх боях з реальними ворогами нашої держави».

Про це сказав Президент Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди Дня морської піхоти в ході робочої поїздки до Донецької області.

Глава держави зазначив, що морські піхотинці одними з перших вступили у бій із російськими гібридними військами. «У нових місцях дислокації швидко доукомплектувалися особовим складом, озброєнням і військовою технікою, організувавши бойове навчання підрозділів, стали на захист приморського напрямку від російського агресора», – додав він.

Петро Порошенко зауважив, що пам’ятає, яка «фейсбучна буря» була організована, коли морська піхота України входила до Маріуполя. «І як зараз всенародною любов’ю користуються морські піхотинці, міцно і твердо захищаючи морські рубежі нашої держави від російських загарбників. Варто лише заговорити про наших морських піхотинців, перша асоціація, яка виникає – Маріуполь. Ваша роль у захисті українського південно-східного форпосту є головною і визначальною», – підкреслив Президент.

Президент також нагадав про свою поїздку на полігон «Широкий Лан» влітку 2015 року, коли ставив бойові завдання щойно сформованим підрозділам. «Пам’ятаю суворі обличчя чоловіків, сповнені рішучості та відваги. Вже незабаром після тих навчань вони завдяки своїй мужності та стійкості спонукали всю країну запам’ятати назви таких населених пунктів, як Павлопіль, Гранітне, Водяне, Талаковка, Широкине. Це – місця нашої героїчної оборони», – підкреслив він.

«Щодня демонструючи непереможний бойовий дух, мужність, сміливість, професіоналізм, не шкодуючи найдорожчого – власного життя – морські піхотинці самовіддано виконують бойові завдання і по праву є гордістю національного військового флоту, гордістю всієї нашої держави», – наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, яскраві перемоги і подвиги воїнів, здійснені в боях з російськими терористичними військами, золотими літерами закарбовані в історію Військово-Морських Сил України. Він зазначив, що за мужність і героїзм 372 морських піхотинці нагороджено державними нагородами, 26 з них – посмертно.

«Схиляємо голови перед нашими бойовими побратимами усіх видів та родів військ, які під час проведення антитерористичної операції віддали своє життя за Вітчизну», – сказав Петро Порошенко.

Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Джерело

 

Президент Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди Дня морської піхоти в ході робочої поїздки до Донецької області підкреслив, що командування Військово-Морських Сил України та особовий склад морської піхоти мають зосередитись на важливих завданнях: подальшому нарощування бойового потенціалу, вдосконалені майстерності військовослужбовців та досягнені взаємної сумісності наших підрозділів з підрозділами країн-членів НАТО.

«Перед командуванням Військово-Морських Сил України та особовим складом морської піхоти стоять нові важливі завдання, спрямовані на подальше нарощування бойового потенціалу», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, порівняно з попередніми роками якість навчання особового складу морської піхоти суттєво зросла.

«Але необхідно завершити формування цього роду військ, здатного виконувати будь-які завдання як на суходолі, так і на воді – із застосуванням сучасних зразків озброєння та військової техніки, нових форм і способів ведення бойових дій», – зазначив він.

Президент підкреслив: «Ми повинні й надалі активно співпрацювати з нашими іноземними партнерами, засвоювати їх найкращий досвід, використовуючи допомогу військових інструкторів зі США, Великої Британії та інших країн Північно-Атлантичного Альянсу». Петро Порошенко додав, що багато чому наші іноземні колеги тепер вже навчаються й у нас – «навчаються тому, чому нас навчило саме життя, військове життя».

«Вимагаю й надалі посилювати міжнародну співпрацю, спрямовану на подальше вдосконалення майстерності військовослужбовців та досягнення взаємної сумісності наших підрозділів з підрозділами країн-членів НАТО», – наголосив Глава держави.

Він також зазначив, що держава буде нарощувати зусилля щодо забезпечення морських піхотинців новітніми та модернізованими зразками озброєння та військової техніки. «Маю приємну новину, наступного року ми завершимо переозброєння танкового батальйону бригади морської піхоти на танки Т-80. А ще однин батальйон морської піхоти озброїмо модернізованими бойовими машинами піхоти», – повідомив Президент.

Глава держави наголосив, що в Маріуполі, в інших точках, пліч-о-пліч з морськими піхотинцями службу несуть і моряки-прикордонники. «Протягом останніх років ми покращили їхнє технічне оснащення. На постах технічного спостереження встановлено сучасні системи висвітлення надводної обстановки. До їхніх підрозділів поступили нові модернізовані катери», – також зазначив він та додав, що сьогодні огляне в обстановці, максимально наближеній до бойової, роботу такого катеру.

За словами Президента, у складі прикордонного загону сформовано і власну морську піхоту – підрозділ морської охорони спеціального призначення. «Морська охорона Держприкордонслужби та Військово-Морські Сили у своїй співпраці – єдина потужна сила, яка впевнено тримає під контролем всі підступи з моря», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також додав, що є ще одна надзвичайно приємна подія і він, користуючись нагодою, висловив слова подяки присутнім військовослужбовцям Третього окремого полку Сил спеціального призначення з Кропивницького, які завоювали срібло на щорічних міжнародних змаганнях елітних військових підрозділів «Exercise Cambrian Patrol». Українські спецпризначенці протягом десяти діб змагалися за перемогу з учасниками майже півтораста команд військових частин з 27 країн світу. Українські військові подолали марш-кидок на 80 кілометрів, у повній бойовій екіпіровці, з 45-ти кілограмовими рюкзаками, горами Уельсу в умовах штормової погоди. «Дві доби без сну. «Знешкодження терористів» та «звільнення цивільних заручників», «допит полонених» та «розмінування», форсування сімдесятип’ятиметрової гірської водної перешкоди з температурою води + 6 – неповний перелік випробувань, які пройшли ці наші українські спецпризначенці», – сказав Петро Порошенко та зауважив, що понад вісімдесят команд зійшли з дистанції, а «наші не просто пройшли воду, вогонь та мідні труби, а вибороли срібло».

«Своїми досягненнями наші хлопці ще раз довели усьому світові, що Збройні Сили України відродилися, і наш спецназ – один із найкращих в світі», – підкреслив він.

Глава держави побажав усім морським піхотинцям, спецназівцям, прикордонникам та їх родинам міцного здоров’я, витримки, незламної сили духу, нових великих звершень в ім’я нашої великої Вітчизни.

Після завершення урочистої частини Президент поспілкувався з морськими піхотинцями та передав їм обереги, виготовлені дітьми разом з його дружиною Мариною Порошенко. «Я хотів би виконати її прохання і вручити ці обереги кожному з вас. Побажати щастя, добра, здоров’я. Нашій морській піхоті і нашим збройним силам – перемог. Нашій землі – миру, який може наступити лише тоді, коли ми маємо сильні, професійні, патріотичні, найкращі в світі Збройні Сили України і найкращу в світі морську піхоту», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також оглянув озброєння та військову техніку.

Джерело

 

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Маріуполя вручив бойовий прапор 503-му окремому батальйону морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

«Історія будь-якої військової частини відзначається доленосними віхами, які залишаються в пам’яті кожного військовослужбовця на все життя», – звернувся Верховний Головнокомандувач до українських воїнів.

«Сьогодні саме такий день в літописі 503-го окремого батальйону морської піхоти. Батальйон створений під час війни з російським агресором. Його основу склали мобілізовані патріоти і військовослужбовці з бойовим досвідом. У стислі терміни ви провели злагодження та приступили до виконання бойових завдань, насамперед – захисту, оборони Маріуполя», – зазначив Петро Порошенко.

«З нагоди урочистого відзначення Дня морської піхоти, маю за честь вручити особовому складу батальйону бойовий прапор – як свідчення високої довіри з боку керівництва держави, її вищого військового командування та всього українського народу. Вірю, що особовий склад батальйону з честю нестиме свій бойовий прапор як символ військової доблесті і слави. А саме знамено стане оберегом для кожного з вас», – сказав Президент.

Знамено з рук Глави держави отримав командир військової частини майор Вадим Сухаревський.

503 окремий батальйон морської піхоти – військова частина морської піхоти України, призначена до дій у складі тактичних десантів, а також оборони ділянок узбережжя, портів та інших важливих об’єктів в Азовській операційній зоні. Сформований у 2017 році на базі лінійного батальйону морської піхоти 36 окремої бригади морської піхоти.

Джерело

 

У День морської піхоти Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав з робочою поїздкою Донецьку область. У Маріуполі Глава держави вручив високі державні нагороди військовослужбовцям бригади морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України, Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та військовослужбовцям Державної прикордонної служби України.

Загалом відзнаки з рук Глави держави отримали 35 бійців.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку та з нагоди Дня морської піхоти орденом «За мужність» ІІІ ступеня було відзначено вісім військовослужбовців ВМС.

Серед них командир взводу морської піхоти 1 окремого батальйону морської піхоти 36 окремої бригади морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України старший сержант В’ячеслав Гапченко.

У березні 2014 року старший сержант Гапченко безпосередньо здійснював оборону військової частини, виявивши мужність і героїзм. Військовослужбовець до останнього не складав зброї та чинив гідний опір під час захоплення території військового містечка. З квітня по вересень 2014 року, після передислокації з території тимчасово окупованої Криму до нового пункту розташування військової частини виконував бойові завдання з охорони та оборони визначених об’єктів Одеської та Миколаївської області.

У період з вересня 2014 року по січень 2015 року у складі зведеної ротної тактичної групи морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України виконував бойове завдання з оборони села Гранітне Донецької області. В’ячеслав Гапченко безпосередньо ніс службу на блок-посту, який охороняв міст через річку Кальміус. За час виконання бойового завдання особовим складом блок-посту знищено більше 10 бойовиків та пошкоджено 2 танки Т-72 противника.

У січні 2016 року старший сержант виконував бойове завдання із взяття під контроль східних околиць Водяного Донецької області та очолював штурмовий загін десантно-штурмової роти, який витіснив ворога з населеного пункту та закріпився на його східних околицях.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня також нагороджено фельдшера роти морської піхоти 501 окремого батальйону морської піхоти 36 окремої бригади морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України молодшого сержанта Сергія Ісаєвського.

З 17 листопада 2016 року по 30 травня 2017 року молодший сержант Ісаєвський виконував бойові завдання в рамках проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей. 13 березня 2017 року молодший сержант Ісаєвський, під час артилерійського обстрілу противником позицій десантно-штурмової роти батальйону, швидко надав першу медичну допомогу та провів евакуацію пораненого товариша з позиції до лікувального закладу.

3 травня 2017 року в районі Павлополя Донецької області були обстріляні спостережні пункти українських військових, в один з яких влучила 120-мм міна, що спричинило часткову руйнацію спостережного пункту із обвалом перекриття. Внаслідок обстрілу отримав поранення командир 1 взводу морської піхоти 1 роти морської піхоти сержант Кирющенков. Молодший сержант Ісаєвський швидко надав першу медичну допомогу та провів евакуацію пораненого у приймальне відділення Міської лікарні швидкої медичної допомоги Маріуполя.

8 травня 2017 року в районі Павлополя внаслідок ворожого обстрілу також отримали поранення 5 військовослужбовців. Фельдшер Ісаєвський швидко зорієнтувався в ситуації, проявив мужність та професіоналізм, провів евакуацію поранених зі спостережних пунктів до бліндажів, де надав першу медичну допомогу. У подальшому евакуював поранених у приймальне відділення Міської лікарні швидкої медичної допомоги Маріуполя.

Медалями «За військову службу Україні» нагороджено четверо військових, медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня – один боєць.

Військові Держприкордонслужби також були відзначені за особисту мужність, виявлену у захисті суверенітету і територіальної цілісності України та зразкове виконання військового обов’язку. Двоє прикордонників отримали з рук Глави держави орден «За мужність» ІІІ ступеня, один – орден Данила Галицького. По двоє військових ДПСУ отримали медалі «За військову службу Україні» та «За бездоганну службу» ІІІ ступеня, ще четверо бійців отримали медаль «Захиснику Вітчизни».

Президент також відзначив бійців, котрі окрім зразкового виконання військового обов’язку досягли високих результатів на багатонаціональних змаганнях «Кембрійський патруль – 2017», а також виявили самовідданість та волю до перемоги задля піднесення міжнародного авторитету Збройних Сил України. Медалль «За військову службу Україні» отримали одинадцять бійців, які брали участь в цих міжнародних військових змаганнях.

Джерело

 

Під час робочої поїздки до Донецької області Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав Маріупольський загін морської охорони Державної прикордонної служби України, де взяв участь у проведенні ходових випробувань катера УМС-1000.

Верховний Головнокомандувач разом із Начальником Генерального штабу Віктором Муженком, Головою Державної прикордонної служби Петром Цигикалом, заступником Глави АПУ Валерієм Кондратюком та радником Президента Віктором Назаренком піднявся на борт катера та здійснив вихід у відкрите море.

Під час випробувань морського судна, зокрема було продемонстровано його можливості, про які детально Главу держави поінформував командир Маріупольського загону морської охорони капітан 1 рангу Микола Сирінський.

Під час відвідування загону Морської охорони ДПСУ начальник Східного регіонального управління ДПСУ генерал-майор Сергій Бідило та заступник командира загону капітан 1 рангу Микола Левицький також продемонстрували Главі держави зразки екіпірування та озброєння особового складу підрозділів морської охорони спеціального призначення Держприкордонслужби. Також були продемонстровані водолазне спорядження та техніка, яку використовують прикордонники, в тому числі в зоні проведення антитерористичної операції.

Маріупольський загін Морської охорони є правонаступником Керченського загону морської охорони, історія якого розпочалась в місті Керч Автономної Республіки Крим. 1 серпня 2003 року частина увійшла до складу Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України. Після початку протизаконної окупації території Криму Росією, за рішенням командира загону 28 лютого 2014 року з місця базування у місті Керч вийшов корабельно-катерний склад загону для переходу в Азовське море у Бердянськ, а згодом у Маріуполь, з метою не недопущення захоплення кораблів та катерів загону.

1 квітня 2014 року наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України загін було перейменовано в Маріупольський загін Морської охорони, який увійшов у склад Східного регіонального управління.

Джерело

Автор