Ціль Уряду – перетворити Україну з імпортера на експортера природного газу

Уряд поставив доволі амбітну ціль – зробити Україну енергонезалежною і з імпортера газу перетворити на експортера, щоб стратегічний ресурс, попит на який в Європі буде лише зростати, був українського походження. Про це в ході круглого столу «Інструменти енергонезалежності та промисловий розвиток» заявив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

За його словами, природний газ в найближчі 10 років залишатиметься найбільшим стратегічним ресурсом як в Європі, так і в України. «Україна – це Європа. Нам притаманні європейські тренди. Тому природний газ для України так само залишиться стратегічним енергетичним ресурсом. Але газ як стратегічний ресурс має бути українським», – наголосив В.Кістіон.

Він зауважив, що Україна перебуває на третьому місці в Європі за обсягами розвіданих запасів газу після Норвегії та Нідерландів. Доведених запасів в Україні – 600 млрд кубометрів. Однак на сьогодні держава видобуває лише 3,5% від доведених запасів.

«На хвилі світових енергетичних трендів ми схвалили Енергетичну стратегію України «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність». Це програмний документ, який окреслює весь комплекс широкомасштабних реформ в енергетичному секторі держави: від енергоефективності як фундаменту економічного розвитку країни до ефективного управління власним попитом. Прийнята Концепція розвитку газовидобувної галузі, відповідно до якої до 2020 року ми маємо досягнути не менше 27 млрд куб. м щорічного видобутку українського газу. Наша кінцева ціль – міжнародний газовий хаб», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

Це, на думку Володимира Кістіона, ідеальна перспективна модель газового ринку України, яка відкриває перед державою великі перспективи.

«Розбудова газового хабу – це кропітка довгострокова робота. Досвід країн Європи та США каже, що для створення повноцінного газового хабу потрібно 10-15 років. «Створити чудо» за 2-5 років в Україні неможливо. Але Уряд над цим працює, крок за кроком вирішуючи системні перешкоди, які стоять на заваді відкриття ринку газу», – резюмував Віце-прем’єр-міністр.

Джерело