Наша проблема не в корупції

Дмитро Вовнянко

Шановні, наша проблема НЕ в корупції. Повторюю – НЕ в корупції. Утретє пишу – НЕ в корупції.

Якби корупціонер, чесно вкравши з бюджету свої кошти, витрачав би їх на нерухомість, корисні товари і послуги всередині України, економіка України від цього не втрачала б НІ ФІГА. Навпаки, корупціонер тим збагачував би українських виробників корисних товарів і послуг, ті платили б податки в бюджет… Чим більше збагачувалися б – тим більше платили б, на радість корупціонеру…

Наша проблема в тому, що гроші, украдені корупціонером, виводяться за кордон, до Європи і США, і збагачують європейських і американських виробників корисних товарів і послуг. Наші гроші не працюють всередині України – наші гроші збагачують Захід.

Чому?

Та тому, що не виробляють в Україні ані автівок рівня БМВ, або хоча б “Форд”. Не виробляють айфонів і комплектуючих до ноутбуків та планшетів. Не виробляють якісних бойлерів, пральних машин, холодильників. Та чого там? Навіть трактори, автівки і комбайни для потреб АПК, яке, на секундочку, – експортна галузь, ми не виробляємо, кожен фермер мріє про трактор “Джон Дір”, комбайн “Клаас” та вантажівку “Мерседес”.

Держава мусить займатися таким виробництвом? Тобто гайда назад у совок?

Та чого там? Ручки на виробництво примітивних металоконструкцій у нас знайти – проблема, я знаю людей, які по українських кресленнях конструкції замовляють в Китаї – так дешевше.

Натомість – у нас повно людей, які мріють про те, аби відняти і поділити. А відповідно, у нас повно політиків, які проголошують ці самі більшовицькі гасла у новій обгортці. Скажіть, куди ви вкладете гроші, – туди, де існує повага до приватної власності, чи туди, де існує традиція відбирати і розкуркулювати, перманентно підживлювана пресою і частиною політиків?

Допоки воно так – ми будемо стабільно міняти одних корупціонерів на інших, під гаслами боротьби з корупцією, замість гасел поліпшення власного добробуту власноруч.

Отого самого – “курва працюй”.

Бо проблема наша – не в корупції.