Новини дня. 9 листопада 2017 року

Денис Андрус

Четвер, день української мови та писемності, це – найголовніше, але було ще багато цікавого.

Сьогоднішній випуск, незважаючи на свою тверду позицію користування російською мовою, як зброєю інформаційної війни, я викладу українською, на знак шани та пам’яті усіх, хто загинув, відстоюючи право українців користуватися власною мовою.

Наша мова та наша писемність – це наша національна ідентифікація. Нашу мову російський загарбник протягом 350 років методично нищив: її забороняли, цькували, катували та вбивали тих, хто нею розмовляє, намагалися зробити з неї мову для людей другого сорту, в усілякий спосіб намагалися витруїти її та її носіїв. Це робилося не лише для того, щоб накласти рабське ярмо на українців. Це теж, але насамперед – це робилося для того, щоб позбавити нас власної історії, що сягає тисячоліття, щоб лишити нас коріння та ідентичності. Бо мова – це ключ до існування народу.

Цей підступний, ганебний загарбник, який є нашим споконвічним ворогом, робив таке не лише з Україною та українцями. Чи багато ви зараз знаєте про історію та культуру народів Сибіру, яких Московія колонізувала з часів гультія Єрмака? Чи щось залишилось від культури народів півночі? Як відривали від звичайної писемності народи Середньої Азії, змінюючи їм арабський алфавіт спочатку латиницею, а потім кирилицею?

Але Україна встояла! Встояла, але сплатила дуже високу, можливо – непомірно високу ціну, особливо – у ХХ сторіччі.

Ми вже двічі програвали нашу незалежність Московії тому, що починали чваритися та чубитися. Бог любить трійцю, тож втретє ми це не зробимо. Україна, яка є багатонаціональною державою, повинна, не ображаючи національні меншини, вперто просувати українську мову, чудово розуміючи, що тиск збоку загарбника буде шалений, і тиснути він буде не лише власними руками.

Тому ми маємо чітко усвідомити три речі.

По-перше, державна мова може бути лише одна – українська.

По-друге, не всяка людина, яка розмовляє українською – це наш друг, та не всяка людина, яка розмовляє російською, кримськотатарською, угорською, польською, молдовською або якоюсь іншою мовою – наш ворог. Людей треба оцінювати за вчинками.

По-третє, наша мова – це не лише доказ нашої багатовікової історії та ідентичності, це – неймовірно красивий та дорогоцінний скарб, яким треба пишатися та хизуватися, в гарному розумінні цього слова. Зі святом, Хунто!

⇒ До новин. Сьогодні Верховна Рада ухвалила неймовірно важливий та необхідний закон: депутати 258 голосами прийняли за основу урядовий законопроект №7066 «Про приватизацію держмайна», який передбачає, що об’єкти великої приватизації будуть продаватися із залученням інвестиційного радника, а об’єкти малої – за допомогою відкритих торгів через ProZorro.

Цей закон потужний удар по олігархії, мабуть це – найбільш антиолігархічний закон, який ухвалювала ця Рада. Показово, що за закон не дали голоси фракції БЮТ та Оппоблок, а «Відродження» дало менше половини голосів фракції.

Приватизація, яку в будь-який спосіб гальмували олігархи, має піти та привести в Україну гроші інвесторів.

Вже на початку грудня Фонд держмайна України планує почати продаж державної частки в таких підприємствах, як «Донбасенерго», «Сумиобленерго», «Одесаобленерго», «Укрнафтопродукт», «Білоцерківський завод гумових технічних виробів», науково-виробниче підприємство «Система».

Також найближчим часом ФДМ чекає передачі ще майже 900 підприємств, визначених Мінекономрозвитку, для початку процедури приватизації, вартість активів яких становить майже 200 млрд грн. Зокрема, оголошено про плани продажу державних пакетів акцій Миколаївської (99,9%), Дніпровської (99,9%) та Херсонської (99,8%) ТЕЦ, «Запоріжжяобленерго» (60%), «Миколаївобленерго» (70%), «Тернопільобленерго» (50,9%), «Харківобленерго» (65%), «Хмельницькобленерго» (70%) і «Черкасиобленерго» (46%). Планом приватизації на 2018 р. передбачається також можливий продаж «Одеського припортового заводу», «Центренерго», «Турбоатому», «Аграрного фонду», «Державної продовольчо-зернової корпорації України».

Якщо хтось вважає, що ці підприємства приносили державі прибуток та їх продаж – це здача національних інтересів, можу вас запевнити, що переважна більшість цих підприємств були дійними коровами наших олігархів, які виводили кошти за кордон та не сплачувати податки, фіктивно роблячи збитки.

До того ж, цей закон є обов’язковим кроком реформ, на якому наполягає Цивілізація, тож – крокуємо далі.

⇒ У Трампа триває далекосхідне турне. Я, мабуть, не виносив би цю новину на перший план, але через масштабну істерику щодо можливої зустрічі Трампа з Путіним на саміті АТЕС у В’єтнамі 10 листопада це зробити доведеться.

Почну я не з зустрічі, а з самого турне. Президент Сполучених Штатів Америки вже відвідав Японію та Південну Корею, сьогодні на черзі був Китай, після цього – В’єтнам та Філіппіни. Якщо відкрити карту світу та уважно придивитись до Далекого Сходу, то стане зрозуміло, що усі ці перелічені країни межують з КНДР чи знаходяться на відстані, яку міжконтинентальна балістична ракета пролетить швидше, ніж пройде випуск спеціальних новин по телебаченню, присвячений цій події.

Тож основною метою поїздки Трампа є:

  • торгівля, бо Китай, Японія та Південна Корея – це найвпливовіші економіки світу;
  • зростання військової присутності в регіоні – ще Обама наприкінці каденції встиг домовитися з Філіппінами про розміщення військових баз США, тому дивуватися ІДІЛ, що звідкілясь узявся на відстані двох океанів та декількох тисяч кілометрів від Сирії та Іраку, – не треба;
  • вирішення проблеми Пухланя Ина якимось таким чином, щоб ніхто з торгівельних партнерів не постраждав.

Ви десь у цьому переліку бачите слово Україна? Ми, справді, зараз є топовою темою у світі, але окрім нас ще є про що розмовляти.

Тому навіть якщо пан Дональд зустрінеться з Членоподібним, що наперекір заявам Кремля досі не підтвердили в Білому домі, можливо слово Україна таки буде звучати, мабуть навіть прозвучать слова Донбас, Мінськ та Волкер, але основною темою перемовин буде саме КНДР та повернення Кім Чен Ина до стійла.

Тому усім, хто каже, що Трамп поїхав до В’єтнаму здавати Путіну Україну – сміливо плюйте у вічі, бажано – отруйною слиною, щоб вже не бовкало.

Коротко.

  • Саудівська Аравія закликала своїх громадян покинути Ліван;
  • Іспанський суд заарештував спікера парламенту Каталонії;
  • Японія спростить візовий режим для українців;
  • США розширили санкції проти Венесуели;
  • Поліція Києва ліквідувала межрегіональний канал збуту наркотиків – канабісу та амфетаміну;
  • А президент Московії Володимир Путін за тиждень після заяви про збір невідомими біоматеріалів росіян обговорив з робітниками компресорного заводу захист землі від метеоритів. Залуппенфюрер узяв добрий темп та на новий рік він, судячи з усього, буде поздоровляти росіян у шапочці з фольги та свинцевих трусах.

Доброї ночі, Хунто!

Ми вже дуже багато зробили для перемоги, тому ми не маємо зупинятися, а лише додати обертів.

Посміхаємося та гаруємо!