Марина Порошенко з нагоди Дня української писемності та мови відвідала «Острозьку академію» (фото)

У День української писемності та мови дружина Президента України Марина Порошенко відвідала Рівненську область з робочим візитом. Перша леді відвідала Національний університет «Острозька академія», де разом зі студентами та науковцями взяла участь у роботі третьої платформи міжнародного проекту «Острог Forum-2017».

Звертаючись до учасників форуму, Марина Порошенко наголосила на важливій ролі української мови в питаннях забезпечення національної безпеки України. Дружина Глави держави підкреслила, що мовне питання завжди було актуальним для нашої держави, а в умовах спекуляцій з боку країни-агресора воно набуло особливої ваги.

«Анексія Криму та окупація Донбасу показали очевидний вплив мови на безпеку країни. Ми усвідомили, що мовний кордон – це найважливіший кордон в інформаційній війні. І сьогодні нашим спільним завданням має стати розуміння статусу української мови як державної, а також – розвиток і зміцнення престижу нашої рідної мови», – підкреслила Перша леді.

За словами Марини Порошенко, всі громадяни повинні поважати і знати державну мову України. Вона закликала молодь плекати «мову Шевченка», адже рідна мова є важливим об’єднуючим чинником будь-якої нації.

Дружина Президента вручила грамоти переможцям Всеукраїнського конкурсу студентських та учнівських робіт для інтелектуальної молоді, присвяченого рідній мові у контексті творчості Уласа Самчука.

На Рівненщині Перша леді України також відвідала Горбаківський НКВ «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» у Гощанському районі, де разом із дітьми учасників АТО створила розділ про Рівненську область у національному проекті «Книга Миру».

Рівненщина стала сімнадцятим регіоном України, маленькі мешканці якого залишили побажання миру на сторінках цієї Книги.

У ході робочого візиту Перша леді оголосила, що Рівненська область долучилася до всеукраїнського проекту Благодійного Фонду Порошенка по впровадженню та розвитку інклюзивного освітнього середовища в Україні. Наразі він уже реалізується у Запорізькій, Дніпропетровській, Житомирській, Чернігівській, Хмельницькій, Харківській та Київській областях. Марина Порошенко підписала відповідний Меморандум про співпрацю з головою Рівненської облдержадміністрації Олексієм Муляренком.

«Сьогодні на Рівненщині працює 158 інклюзивних шкіл, у яких навчається 368 учнів з особливими освітніми потребами. Проте інклюзивною освітою охоплені лише 4% «особливих» дітей Рівненської області, тому є над чим працювати», – заначила дружина Президента.

Марина Порошенко поспілкувалася з учнями й освітянами Рівненської ЗОШ № 24, де навчається 25 дітей з особливими освітніми потребами.

Оскільки головне завдання проекту запровадження інклюзивного освітнього середовища в усіх українських школах, Благодійний Фонд Порошенка працює над покращенням умов навчання, щоб кожна «особлива» дитина мала доступ до якісної і доступної освіти.

Із цією метою було розроблено дизайн-проект сучасної Медіатеки та Ресурсної кімнати, які включені в перелік рекомендацій Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ по реконструкції опорних шкіл. Вони дають можливість «особливим» учням набувати повсякденні навички та отримувати корекційно-розвивальні послуги.

Марина Порошенко підкреслила, що на сьогодні в рамках проекту вже створено майже 100 Медіатек та відкрито першу Ресурсну кімнату на Дніпропетровщині. «Важливо, щоб у найближчому майбутньому такі приміщення з’явилися і в Рівненській області», – резюмувала вона.

Джерело

Автор