Глава держави привітав Національний академічний театр опери та балету зі 150-річчям (фото)

Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною Порошенко взяв участь в урочистостях з нагоди 150-річчя Національного академічного театру опери та балету ім. Т.Шевченка.

Глава держави зазначив, що цього року вже втретє у партері театру. Він нагадав, що у серпні відкрив відреставрований театр на Сході нашої держави – в Сєверодонецьку. «Уявити собі не можете, наскільки це важливо. В місті, де лунали вибухи, одним із перших пріоритетів нашої спільної діяльності була побудова, модернізація і відкриття саме нового театру. Для того, щоб колектив з Луганська мав можливість переїхати на звільнену територію України, у Сєверодонецьк», – зауважив він. За словами Президента, у вересні відчинило двері абсолютно нове приміщення Театру на Подолі, зведене на приватну пожертву.

Президент підкреслив, що надзвичайно радий сьогодні бути присутнім на цьому історичному ювілеї: «Вже 150 років поспіль київська опера є центром тяжіння шанувальників високого мистецтва».

«Півтора століття покоління артистів, блискучих музикантів, майстрів хореографії підносять українську культуру, яка на цій сцені постала на повний зріст. Втілені тут шедеври Семена Гулака-Артемовського, Миколи Лисенка, Георгія Майбороди, Євгена Станковича, Мирослава Скорика чітко окреслили Україну на карті світової музики», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави особливо підкреслив, що «коли українцям доводиться долати важкі випробування, ми спираємося не лише на наші славетні Збройні Сили, а й на свою потужну духовну спадщину».

«Ми об’єднуємося задля перемоги над російським агресором та модернізації країни», – сказав Президент та подякував колективу театру за концерти у зоні АТО, благодійні вистави для ветеранів АТО та членів їх сімей, за концертний рояль, який був переданий Слов’янській школі мистецтв.

«Сучасний колектив – гідний спадкоємець традицій, що плекалися майстрами опери та балету протягом півтора століть. Це ви демонструєте високий творчий тонус, жагу новацій, прагнення досконалості. Надзвичайно важливо, що у цьому фантастичному залі є постійний аншлаг. А це, на мою думку, найнадійніший показник успіху. У цьому велика заслуга керівництва театру та всієї трупи театру», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави відзначив, що Україна пишається перемогами солістів театру на міжнародних конкурсах, успіхами на престижних фестивалях та гордиться тріумфом наших артистів на світових оперних сценах. «Це ви – слава і гордість України», – сказав Петро Порошенко.

Президент відзначив, що «ювілей Національної опери – подія не лише українського, а європейського масштабу». Принагідно Глава держави привітав президента Професійної асоціації оперних театрів і фестивалів Європи, генерального директора Королівської опери Швеції пані Біргіту Свенден та генерального директора Англійської національної опери Ніколаса Пейна, які взяли участь в урочистій церемонії відзначення ювілею. При цьому він наголосив, що Україна зацікавлена в інтеграції до європейського культурного простору, до мистецьких проектів, що єднають Європу. «Це дуже природній процес, особливо після ратифікації Угоди про асоціацію, після надання українському народу права на безвізові подорожі», – зауважив Петро Порошенко.

«Сердечно дякую усім за натхненний труд і високу виконавську майстерність», – сказав Президент та привітав колектив театру з ювілеєм.

Глава держави з нагоди свята вручив державні нагороди та почесні звання України театральним діячам.

Президент разом із дружиною також переглянули концертну програму урочистого заходу, зокрема увертюру та сцену «Запорізька січ» з опери «Тарас Бульба».

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №354/2017. Про відзначення державними нагородами України працівників державного підприємства «Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка»

Джерело