Брифінг Заступника Генпрокурора Є.Єніна у зв’язку із заявою НАБУ щодо зниклих грошей в “Ощадбанку” (фото, відео)

“Інформація щодо перерахування «Ощадбанком» конфіскованих в рамках розслідування провадження щодо представників близького оточення екс-Президента В. Януковича коштів підтверджена Державною казначейською службою України” – Євгеній Єнін.

Заступник Генерального прокурора України Євгеній Єнін у середу, 8 листопада 2017 року, під час брифінгу прокоментував ситуацію навколо останньої заяви Національного антикорупційного бюро України стосовно коштів, конфіскованих до Державного бюджету України.

В першу чергу, він нагадав, що низкою рішень українських судів компанія «Quickpace Limited» визнана такою, що належить до злочинної організації, в якій брало участь найближче оточення екс-Президента України В. Януковича.

За його словами, на рахунки компанії, в тому числі в «Ощадбанку», було накладено низку арештів в рамках кримінальних проваджень, що розслідувались різними правоохоронним органами України.

Згідно норм Кримінального процесуального кодексу України арешт є засобом забезпечення кримінального провадження до моменту остаточного визначення майна чи грошей в рамках відповідного судового вироку.

«Відповідним рішенням Краматорського міського суду Донецької області під час засудження одного з учасників злочинної організації було застосовано спеціальну конфіскацію до грошових коштів, що знаходились на рахунках цієї компанії в «Ощадбанку». Зазначені кошти в сумі 156 млн дол США та приблизно 218 тис грн «Ощадбанком» було безпосередньо перераховано на рахунок Державної казначейської служби України» – повідомив заступник Генерального прокурора.

Подальша доля зазначених грошей, як він зазначив, була визначена вже Верховною Радою України, яка влітку цього року прийняла Закон про зміни до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік», визначивши цільове використання цих коштів.

Тому не зовсім зрозумілою, як наголосив Євгеній Єнін, вбачається мета тривалих допитів керівництва «Ощадбанку» представниками НАБУ, про що йдеться в останній офіційній заяві антикорупційного органу, оскільки інформація щодо конфіскованих коштів могла бути здобута шляхом звернення до Державної казначейської служби України.

«Згідно чинного кримінального процесуального законодавства відповідну оцінку діям НАБУ має дати Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Зі свого боку, слідством Генеральної прокуратури буде взято до уваги зазначену інформацію щодо конфіскованих коштів компанії «Quickpace Limeited» для визначення ролі О. Оніщенка у цій ситуації», – резюмував він.

 

 

Джерело

Автор