До 150-річчя Національної опери України презентували ювілейну продукцію (фото)

У рамках святкування 150-річчя Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка відбулася презентація пам’ятної монети, присвяченої видатному творчому колективу, який увібрав у себе найкращі традиції української культури, першого тому унікальної енциклопедії «Національна опера України», а також відбулося спегпогашення ювілейної марки «Укрпошти».

Генеральний директор Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка Петро Чуприна зазначив, що колектив театру є одним із найпотужніших мистецьких закладів країни з багатою історією, традиціями та творчими можливостями, який гідно виконує високу місію промоції українського мистецтва, покладену на нього.

«Однозначно, театр – це надзвичайна інституція, яка віддзеркалює всі процеси, які відбуваються у суспільстві. По діяльності театру визначається рівень художньої культури суспільства, і ми горні що цей рівень – надзвичайно високий», – сказав під час свого виступу Петро Чуприна.

«Мені дуже приємно, що досягнення нашого театру відзначаються на високому державному рівні цілою низкою урочистих заходів, і серед них – випуск Національним банком спеціальної монети, з неймовірним естетичним оформленням».

Заступник начальника відділу нумізматичної продукції та маркетингу Департаменту грошового обігу НБУ Вікторія Сузанська, презентуючи пам’ятну монету, присвячену 150-річчю Національної опери України, наголосила, що Національний банк, випускаючи пам’ятні монети, репрезентує нашу країну, знайомить світ з традиціями, історією, визначними подіями, видатними особистостями, які є ідентифікаційним кодом нації.

«Слава про оперне і балетне мистецтво України давно сягнула за межі країни, адже творчі досягнення колективу Національної опери України давно інтегровані у скарбницю світової культури, а будь-яке суспільство ідентифікується саме рівнем його культури. І те, що викарбуване на металі нашої пам’ятної монети, залишиться на тисячоліття», – додала Вікторія Сузанська.

Пам’ятна монета, присвячена 150-річчю Національного академічного театру опери та балету України імені Шевченка., випущена Національним банком України в обіг 27 жовттня 2017 року, номіналом – 20 гривень – вийшла тиражем 2 тисячі штук. На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис Україна, у центрі на дзеркальному тлі – будівлю театру; унизу напис – 20/ГРИВЕНЬ. Рік карбування монети 2017 – на гурті. На реверсі монети зображено стилізовану композицію: глядацька зала (елемент оздоблення – локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,003 г), над якою – алегорична композиція: геральдичні грифони тримають у лапах ліру як символ музичного мистецтва та написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР (угорі півколом), ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ УКРАЇНИ ІМ. Т. Г. ШЕВЧЕНКА (під грифонами), 150 РОКІВ (унизу).

Під час урочистих заходів також відбулося спецпогашення марки «Укрпошти». Перший заступник генерального директора з операційної діяльності компанії ПАТ «Укрпошта» Олександр Перцовський, зазначив: «Випуск маркованого конверту є доброю традицією для кожної країни, і уособленням надзвичайної події, яка мала вплив на розвиток та історію держави. Тому я дуже радий, що настав час для «Укрпошти» увічнити досягнення Національної опери України. Випуск такої художньої марки від сьогодні стане надбанням колекціонерів у всьому світі».

Художній поштовий конверт містить зображення будівлі Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка та напис «Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г. Шевченка.150 років». На марці зображено нотний стан та пюпітр, дизайн Наталії Гожої. Тираж складає 577419 примірників.

Під час заходу Театр також представив перший том унікальної енциклопедії «Національна опера України».

Джерело


Додатково

Мінкультури у партнерстві з Google Україна презентували проект “Оперні Театри України”

Автор