Стабілізець по-російськи

Дмитро Вовнянко

У нас щоразу, як розповідаєш про ситуацію в Росії, – обов’язково прибігає на коменти хтось, хто розповість, що Росія – величезна країна з масою ресурсів, що стоятиме вона вічно і непохитно, і тому всі сподівання на те, що РФ повторить шлях СССР по зниканню з мапи світу – невчасні ілюзії. Добре, якби вата якась прибігала, а то свої – патріоти.

Ну, гаразд. Поговоримо про те, яка Росія велика, і порадіємо за її справи.

Мінфін Росії визнав, що сукупні борги російських територій перед бюджетом перевищили 2,353 трильйони рублів. Для порівняння, у 2011 р. борги регіонів дорівнювали 10 мільярдам рублів.
В 50 регіонах борг перевищує половину власних доходів, а у восьми регіонах він вищій, ніж власні доходи.

Наразі з 85 російських регіонів дотацій не потребують лише 13. Москва, Пітер, нафто- та газоносні області, переважно.

Варто згадати, що ситуація не нова – вже було таке, що Новгородська область намагалася заявити про дефолт. Заявити про дефолт їй не дали.

Чому так сталося? Справа – в указах Путіна про підвищення з/п бюджетникам. Підвищення забезпечувалося бюджетами регіонів – і ті полізли в борги до банків. Переважно – до Сбербанку та ВТБ.

Аби вирулити ситуацію Мінфін РФ мусив позичати регіонам гроші під ставку 0,1%.

Але бюджет не гумовий. Бюджету доводиться тотально економити. ТВО міністра сільського, мисливського і рибного господарства Владімір Лабінов заявив, що на підтримку сільського господарства в бюджеті закладено грошей удвічі менше ніж потрібно.

Регіони економлять також. Окремим економити вже нема на чому – і грошей в уряду вони починають просити відверто.

Що робить на те Москва? Відповідь. Вона дає бабла. Голова Мінфіну Антон Сілуанов пообіцяв направити з бюджету регіонам 60 млрд рублів. Запускають і програми реструктуризації.

Але є проблема. По-перше, при боргах за 2 трильйони – 60мільярдів це на сльози. По-друге, виділені гроші підуть переважно комерційним банкам, яким винні регіони.

Але найбільші кредитори регіонів – Сбербанк і ВТБ, тобто знову таки Російська Федерація. Очевидно, грошей регіонів Росія не отримає.

А тимчасом у Росії – бум кредитування. На вересень 2017 р. пересічні пацаки завинили комерційним банкам 12 трильйонів рублів. Такого рівня боргів ще не було. А тепер увага – востаннє такий бум на кредити спостерігався… весною 2014 р. Очевидно – позичають від злиднів, бо більше брати грошей – ніде.

Тут варто згадати. Резервний фонд свій Москва вже зжерла. Фонд національного добробуту – активно їсть. За новими правилами, дефіцит бюджету РФ НЕ МОЖЕ перевищувати 1%. А як називається ситуація, коли регіони не здатні погасити свої борги? Вона називається дефолт. А коли починається масовий дефолт домашніх господарств? А?

Додайте до цього наміри уряду РФ обкласти податками поліетиленові пакети – про все інше уже й розмови нема.

Знаєте, коли армії не плачено, вона не заправлена, а вдома в кожного бійця семеро з ложкою, – воює така армія вельми паршиво. А коли грошей нема взагалі – на армію їх нема так само.

Але не переймайтеся. Росія – стоятиме непохитно. Ресурсів у неї дофіга, і все це вона переживе. Зараз прийдуть експерти – розкажуть.

Автор