У Києві запрацювала поліція діалогу: “послухай і почуй” (фото, відео)

Новостворений відділ превентивної комунікації покликаний перш за все налагодити взаємодію із організаторами масових заходів від початку до кінця їх проведення. Такі поліцейські намагаються попередити будь-які конфліктні ситуації, роз’яснюють дії поліції та зупиняють агресивних громадян не силовими методами, а словом.

У липні 2017 року в управлінні превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у м. Києві створили відділ превентивної комунікації, до складу якого увійшло 12 співробітників. За сприяння Консультативної місії Європейського Союзу всі вони пройшли відповідні тренінги-семінари з представниками діючих груп з питань комунікації.

Після навчання столичні антиконфліктні групи вперше були задіяні для забезпечення правопорядку під час Дня незалежності України. А на сьогоднішній день на рахунку діалогової поліції вже близько сотні масових заходів політичного, спортивного, розважального, культурно-масового напрямку, а також мітинги та демонстрації.

Під час масштабних пікетів, аби запобігти протиправним діям та ескалації насильства, співробітники групи комунікації роз’яснюють населенню правові наслідки їх вчинків при порушенні закону. Окрім цього, попереджають громадян про наміри та обов’язки поліцейських у разі загострення ситуації.

Перемовини з організаторами акцій, зняття напруження між людьми, роль активного слухача та в деяких випадках навіть досвідченого психолога – все це є складовими служби антиконфліктних груп.

Дієвість їх роботи у Києві оцінили й самі учасники зібрань та громадяни, котрі беруть участь у таких заходах.

Голова Печерської громадської організації “Свобода” Дмитро Пульмановський розповідає:

«Вважаю, що поліцейські працюють правильно і завжди реагують на початку будь-яких сутичок, грамотно вміють знімати напруження, швидко вирішують конфлікти. Сподіваюся, що цей відділ буде далі розвиватися, а у співробітників з’являться додаткові повноваження, щоби вони мали дійсно реальний, фактичний вплив на ситуацію. Адже саме їх робота наближає нас до більш цивілізованого вирішення проблем».

Свої думки щодо роботи діалогової поліції висловив також Голова ГО “Всеукраїнська організація “АвтоЕвроСила” Олег Ярошевич:

«Маємо практику співпраці із новим відділом антиконфліктної поліції, працівники якої дійсно згладжують деякі неприємні моменти. Вони знаходяться серед людей, постійно з ними розмовляють і якщо потрібна допомога – надають її. Особисто я звертаюся до них, коли необхідно провести роботу з провокаторами, агресивно налаштованими громадянами тощо. Тож вважаю, що вони добре йдуть на контакт, мають свою позицію та гідно виконують службові обов’язки».

Про роботу підрозділу розповіла начальник відділу превентивної комунікації ГУНП у м. Києві Вікторія Азарова:

«Ми постійно моніторимо та аналізуємо інтернет-мережі щодо запланованих заходів з масовою участю громадян, оцінюємо ступінь ризику під час їх проведення, настрій учасників та передбачаємо зміну розвитку ситуації. А тому працівники новоствореного відділу переважно працюють на попередження сутичок і конфліктів. Для необхідної взаємодії наші працівники завчасно встановлюють комунікативний контакт як з організаторами, так і з учасниками масових заходів».

При цьому керівник наголосила, що негласне гасло роботи підрозділу: «послухай і почуй».

Джерело