НБУ: Роль «хорошого» та «поганого» соціального капіталу у фінансовому розвитку

26 жовтня у Національному банку України відбувся черговий відкритий дослідницький семінар. Доктор Вадим Волосович, доцент Університету Еразма Роттердамського (Erasmus University Rotterdam), провів семінар з питань впливу соціального капіталу на фінансовий розвиток (спільний дослідницький проект на тему: “Хороший” та “поганий” соціальний капітал та фінансовий розвиток: практика участі домогосподарств у фінансових ринках”, виконаний у співавторстві з Аракелі Карвайо).

Під час виступу спікер підкреслив, що ця проблематика актуальна як з психологічної, соціологічної, так і з економічної точки зору. Адже у дослідженні аналізуються особливості взаємодії між фінансовим розвитком та рівнем довіри суспільства. При цьому використовується значний обсяг даних домогосподарств Мексики.

Вадим Волосович стверджує, що вплив соціального капіталу на фінансовий розвиток може бути як позитивним, так і негативним, проте дослідники часто не звертають увагу на негативний вплив. Тому у своєму дослідженні автор здійснює перегляд ролі соціального капіталу у фінансовому розвитку на мікрорівні, враховуючи обидва зазначені ефекти.

Згідно з гіпотезою авторів, соціальний капітал може створити довіру у вузьких суспільних колах, сильно залежних від неформальних фінансових механізмів. Отримані результати вказують на те, що особи, які пов’язують себе з певною місцевістю, наприклад містом, на відміну від всієї країни, більше покладаються на неформальні фінансові механізми, що має негативні наслідки для фінансового розвитку. І навпаки, припускається, що довіра до більш широких мереж пов’язана з особами, які надають перевагу формальному фінансуванню, що, у свою чергу, сприяє розвитку фінансових ринків. Автори знайшли підтвердження цьому механізму. Загалом, результати дослідження допомагають зрозуміти взаємозв’язок між структурою соціального капіталу та фінансовим розвитком.

Під час обговорення доповідач також прокоментував можливість застосування отриманих результатів дослідження до українських реалій. Професор Волосович висловив думку, що підвищення рівня довіри до таких інститутів, як правова система або банківський сектор України, покращить фінансовий розвиток України. Крім того, на думку дослідника дуже важливо враховувати різні аспекти соціального капіталу під час прийняття політичних рішень. Політика, спрямована на залучення домогосподарств до користування формальними фінансовими ринками, має бути зосереджена на розвитку громадянського суспільства, яке розвиває «довіру у широких суспільних мережах», зменшує витрати, пов’язані з функціонуванням в умовах формальної економіки, та сприяє довірі до банків.

Відеозапис семінару можна переглянути за посиланням.

З матеріалами відкритих наукових семінарів можна ознайомитись за посиланням.

Запрошуємо потенційних доповідачів взяти участь у наступних семінарах. Матеріали, що містять результати наукових досліджень (статтю та / або презентацію), резюме автора та бажану дату проведення семінару необхідно надіслати до відділу досліджень Департаменту монетарної політики та економічного аналізу на електронну адресу: research@bank.gov.ua

Джерело

Автор