МОН долучився до конкурсу наукових зображень для Вікіпедії, що починається 1 листопада

З 1 до 30 листопада в Україні пройде перший етап «Наукового конкурсу вікі» (Wiki Science Competition) – «Конкурс наукових фотографій 2017». Цього року до його проведення долучилося Міністерство освіти і науки, а також Рада молодих вчених НАН.

Завдяки конкурсу Вікіпедія наповниться якісними зображеннями, які ілюструватимуть статті з різних наук: від археології до астрофізики.

Учасниками конкурсу можуть бути будь-які громадяни України, іноземці та особи без громадянства. Їм необхідно подати фотографії або відеофайли, виконані особисто чи у співавторстві. Роботи потрібно надсилати через Завантажувач до 30 листопада включно за київським зимовим часом. Докладніше про умови конкурсу можна дізнатися за посиланням.

Зображення будуть оцінюватися кваліфікованим журі, до якого увійдуть професійні науковці з різних галузей, а також представник МОН.

У підсумку буде визначено по 3 призери в кожній з 7 категорій:

  • «Люди в науці»
  • «Мікроскопія»
  • «Астрономія»
  • «Живі організми»
  • «Нефотографічні зображення»
  • «Колажі»
  • «Загальна категорія».

Усі переможці отримають дипломи та подарункові сертифікати інтернет-магазину на вибір. Призовий фонд конкурсу – 30 000 грн.

Автори найкращих зображень будуть нагороджені цінними призами від «Вікімедіа Україна». Нагородження відбудеться у грудні 2017 року, а найкращі зображення – опубліковані в  друкованому вигляді. Переможці також візьмуть участь у міжнародному етапі, «Світовому науковому конкурсі», який відбудеться у січні-лютому 2018 року.

Уже втретє проект пройде за участі науково-популярних проектів «Дні науки» й «Моя наука». Під час акції «Дні науки» 11-12 листопада у 6 містах України (Київ, Одеса, Харків, Івано-Франківськ, Канів, Суми) можна буде зробити фотографії наукових дослідів та обладнання, які також можуть взяти участь у конкурсі.

Більше інформації про конкурс тут.

Сайт світового конкурсу.

Контакти: Віра Моторко, менеджер проектів «Вікімедіа Україна» +38 066 77 404 99, press@wikimedia.in.ua

Організаційний комітет: sciencephoto@wikimedia.in.ua

Для довідки. Вікіпедія – глобальна енциклопедія, що має на меті донесення достовірної та вільної інформації про світ, зокрема й наукової. Заради популяризації науки активісти всесвітнього руху Вікімедіа об’єдналися з вченими задля проведення «Наукового конкурсу вікі» (Wiki Science Competition).

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа в Україні, і займається популяризацією вікі-проектів Фонду Вікімедіа, найвідомішим серед яких є Вікіпедія, залученням до Вікіпедії нових знань та користувачів та розвитком вікі-спільноти в Україні.

«Конкурс наукових фотографій» проводиться в Україні втретє, за цей час було завантажено понад 1800 робіт. Цього року Конкурс буде пов’язаний у часі зі Всесвітнім днем науки в ім’я миру й розвитку, який відзначається 10 листопада.

Подібний конкурс вперше був проведений вікіпедистами з Естонії як локальний 2011 року. Загальноєвропейська акція, в якій взяли участь 23 країни, відбувалася вперше у 2015 році.

Для ілюстрації використано фото учасника конкурсу 2015 року.

Джерело

Фото © Дмитро Леонтьєв (конкурс 2015 р.)

Автор