Володимир Гройсман зустрівся з громадою українців Канади в Торонто (фото)

Уряд України щиро вдячний громадським організаціям Канади та українській громаді Канади за всебічну підтримку нашої держави в цей вельми складний період трансформацій та реформ. І сьогодні настав час знов відкрити для себе Канаду і відкрити нову Україну для Канади. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з громадою та підприємцями Канади. Серед учасників зібрання були керівники Українсько-канадської палати, Конгресу українців Канади, відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження Джеймс Темертей, українські та канадські дипломати.

Глава Уряду підкреслив, що нинішній рік – ювілейний для міждержавних відносин, адже саме в ці дні відзначаємо 125 років прибуття до Канади перших поселенців з України та 25 років встановлення дипломатичних відносин – після здобуття Незалежності. Взаємини із закордонними українцями, як зазначив Володимир Гройсман, посідають важливе місце в роботі Уряду України. Лише за останні роки наші країни реалізували чимало гуманітарних на суспільно важливих проектів, серед яких – підтримка українського війська, заходи з нагоди визнання та відзначення 85-ї річниці Голодомору в Україні, наповнення практичним змістом Угоди про вільну торгівлю.

«Ми глибоко вдячні за підтримку наших непростих, але абсолютно необхідних реформ, які здійснюються, незважаючи на всі труднощі цього процесу, – сказав Володимир Гройсман. – Нам потрібно використовувати наш потенціал, бути більш об’єднаними навколо нашої ідентичності, культури і, врешті, успіху України. Зі свого боку ми готові запропонувати Канаді нові проекти на реалізацію оголошених пріоритетів – зокрема, у реформі державного управління, охорони здоров’я, охорони довкілля та енергозбереження, а також в ІТ-секторі та агровиробництві».

Глава Уряду України зазначив, що Україна змінюється. І сьогодні нерідко можна почути схвальні відгуки і від підприємців, і від простих громадян за відновлені дороги, справедливі пенсії, початок модернізації широкого спектру виробництв та підтримку найбільш важливих галузей промисловості, оновлення логістичної інфраструктури, реформи в енергетиці.

«Цієї осені Парламент прийняв безпрецедентні ініціативи – освітню, пенсійну і медичну реформи, – зазначив Глава Уряду. – Так, у нас ще дуже багато проблем. Але неправі ті, хто каже, що нічого не міняється. Ми зламали уже більшість тих схем системної, вертикально організованої корупції, на яких наживався попередній режим. Коли триває велика робота, для бізнесу, для тих, хто готовий інвестувати, – це добрий час».

Прем’єр-міністр упевнений, що сьогодні треба подивитися на нашу державу «новими очима» – з позиції не тільки відданості, а й результативності реформ. Українська економіка демонструє поступове зростання, яке цього року за прогнозами експертів та Національного банку України становитиме не менше 2%,  а наступного –  3-3,2%. Такий ріст – у тренді розвитку провідних європейських країн.  Проте за умов впровадження реформ та збереження набраної швидкості трансформацій, ріст може бути й більшим – до 5-6% щороку вже у короткостроковій перспективі.

У цьому контексті Володимир Гройсман підкреслив, що Канада є однією з найбільш пріоритетних країн – партнерів для України. Обсяг торгівлі товарами між нашими державами зріс на 74% з початку року, а послугами – на 58%. Окрема увага – участі канадських бізнесменів у приватизації українських держактивів, а також  реалізації спільних інвестиційних проектів за сприяння створеного при Уряді України Офісу з залучення і підтримки інвестицій.

Зі свого боку представники української спільноти Канади підкреслили, що всебічно підтримують Київ – передусім, у питаннях соціальних реформ, приватизації, використанні можливостей Угоди про вільну торгівлю. Канада може і буде відігравати велику роль в економічній розбудові України та в питанні примирення, адже має великий досвід миротворчих процесів.

Довідково: Українська діаспора в Канаді налічує 1,2 млн громадян. Cеред них – ціла плеяда видатних канадців українського походження: всесвітньовідомий скульптор Лео Мол, художник Вільям Курилик, єдиний українець – кавалер Хреста Вікторії Філіп Коновал, легендарний хокейний гравець Уейн Грецкі, меценат Петро Яцик, перша канадська жінка-космонавт Роберта Боднар. Українці також широко представлені серед політичної еліти Канади як на федеральному, так і провінційному рівнях. Посаду Міністра закордонних справ Канади обіймає українка за походженням Христя Фріланд.

Джерело