Плодово-ягідна продукція та її переробка – цікава ніша для малого та середнього агровиробника

Такі галузі як ягідництво, горіхівництво та садівництво є привабливими та перспективними напрямками для малого та середнього українського агробізнесу.

Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час церемонії нагородження переможців I Національного конкурсу соків прямого віджиму. Головною метою даного конкурсу було визначення та заохочення кращих виробників зазначених соків та популяризація продукції українських виробників ягід та фруктів. Конкурс проходив в рамках Форуму «Fruit&Berriesss Plate», під час відкриття 20 Міжнародної виставки «World Food Ukraine». Організатором цього заходу виступила Асоціація «Укрсадпром».

«До недавнього часу галузь садівництва та ягідництва, можливо, була несправедливо обділена увагою з боку держави. Але ситуація вже починає змінюватись. Вирощування таких культур я відношу до нішевого виробництва. Вони не будуть давати такого ж високого валового збору, як зернові. Але ця продукція є перспективною з точку зору переробки, доданої вартості та прибутковості для виробника. Більше того, ми з боку міністерства закладаємо і механізми державної підтримки галузі АПК, наприклад, на 2018 рік в бюджеті передбачено 6,3 млрд грн», – наголосила заступник Міністра з питань євроінтеграції під час оголошення переможців конкурсу.

В конкурсі брали участь вісім виробників соків прямого віджиму з різних регіонів України. А також одна білоруська компанія була позаконкурсним учасником. Якість соків прямого віджиму оцінювалась закритим способом спеціальною дегустаційною комісією, за 10-ти бальною системою в шістьох номінаціях.

«Я надзвичайно рада бачити тут не просто виробників фруктів чи ягід, а саме переробників, які виробляють надзвичайно якісні та смачні продукти, які до цього ж є корисними», – відмітила Ольга Трофімцева.

Довідково: За інформацією Державної служби статистики України, станом на 01.10.2017 року у всіх категоріях господарств зібрано: плодів та ягід – 1 587 тис. тонн (103 % до 2016 року на звітну дату), винограду – 43 тис. тонн (110 % до 2016 року на звітну дату). Збір врожаю плодово-ягідних культур та винограду у 2017 році сільськогосподарськими підприємствами: ягідні культури – 12,4 тис. тонн, кісточкові – 22,6 тис. тонн, зерняткові – 210,6 тис. тонн.

Джерело

Автор