Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала ООН підтримати Резолюцію про права людини в Криму

Найближчими днями Україна подасть Резолюцію «Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь» для розгляду в Третій комітет ООН. «Ми просимо підтримки цього документа. Ми закликаємо міжнародне співтовариство послідовно реагувати на цинічні порушення прав людини в Криму та посилити політичний і дипломатичний тиск на Кремль з метою забезпечення повернення держави-агресора до поваги положень міжнародного права», – заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час заходу, присвяченого ситуації з правами людини в Криму, що відбувся в офісі ООН у Нью-Йорку (США).

Віце-прем’єр-міністр висловила сподівання, що захід дасть можливість отримати додаткових прихильників цієї резолюції і зазначила, що голосування за її ухвалення очікується в  період між серединою та кінцем листопада.

За її словами, відповідно до Статуту ООН, абсолютним пріоритетом міжнародного співтовариства є забезпечення основних прав і свобод людини. Незважаючи на окупацію Російської Федерації та примусове запровадження її правової бази, жителі Криму залишаються громадянами України. Тому Уряд України має намір забезпечити всі можливі засоби захисту основних прав та свобод громадян України на тимчасово окупованій території Криму. «Сьогодні я хочу ще раз підтвердити позицію України: ми не торгуємо територією, як і нашими громадянами за гроші, нафту або газ. Тому деокупація Криму, як і інших тимчасово окупованих територій, є нашим абсолютним пріоритетом», – зазначила Іванна Кимпуш-Цинцадзе.

Вона висловила глибоку вдячність Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини та, зокрема, Моніторинговій місії ООН з прав людини за їхню роботу, і привітала Звіт «Положення про права людини в тимчасово окупованих АР Крим та м. Севастополь (Україна)», оприлюднений 25 вересня 2017 року. У цьому документі, підготовленому відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН, викладені факти порушень російською окупаційною владою прав людини та основних свобод у Криму. Віце-прем’єр-міністр також висловила жаль стосовно того, що доступ до Криму для Місії ООН зі спостереження за правами людини в Україні був заборонений російською окупаційною адміністрацією.

«На жаль, масштаби злочинів та порушень, вчинені окупаційною владою в Криму після цього рішення, свідчать про те, що Росія явно ігнорує свої міжнародно-правові зобов’язання», – підкреслила український урядовець. Зокрема, йдеться про ухвалене у квітні цього року рішення Міжнародного суду ООН (ICJ) про Тимчасові заходи щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Вона також додала, що російська спроба приєднання частини суверенної української території не була визнана міжнародною спільнотою, що було підтверджено резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 68/262 «Територіальна цілісність України» та 71/205 «Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що систематичні репресії перетворили Кримський півострів на територію без свободи, де Росія застосовує найгірші практики радянської репресивної машини. «Будь-хто, хто наважується відмовитися від так званого «возз’єднання з Росією», стає жертвою свавільного затримання, переслідування і тортур», – додала Віце-прем’єр-міністр.

Під час заходу українські правозахисники розповіли про погіршення ситуації з правами людини в Криму і звернули увагу присутніх на збільшення політично мотивованих переслідувань, незаконні методи розслідувань, тортури та психологічний тиск, мілітаризацію півострова, незаконну мобілізацію українських громадян на службу в російську армію, переслідування кримчан через участь у мирних зібраннях.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко зазначив, що Міжнародний суд зобов’язав РФ припинити утиски прав кримськотатарського народу на окупованому півострові, а також забезпечити освіту українською мовою. «Ми вважаємо, що випадки невиконання рішень Міжнародного суду повинні бути ретельно вивчені системою ООН, щоб, врешті-решт, знайти спосіб змусити держави сумлінно виконувати ці рішення», — заявив Володимир Єльченко і додав, що Україна закликає ООН реагувати на невиконання Російською Федерацією рішення Міжнародного суду щодо ситуації з правами нацменшин в окупованому Криму і змусити Росію дотримуватися цього рішення.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала спікерам заходу, зокрема, правозахисницям Тетяні Печенчик (Інформаційний центр з прав людини), Ользі Скрипник (Кримська правозахисна група), Айлі Баккаллі (Світовий конгрес кримських татар), а також співорганізаторам події – Постійним представництвам України, Канади та Великої Британії при ООН та Фонду прав людини.

Джерело

Автор