У Вашингтоні вшанували авторку книги “Червоний голод: війна Сталіна проти України” (фото)

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе як почесний гість відвідала урочисту церемонію нагородження всесвітньо відомої журналістки та історика Енн Аппельбаум премією Фундації імені Омеляна і Тетяни Антоновичів. Цю нагороду Енн Аппельбаум здобула за висвітлення української тематики в пресі та розкриття історичної правди в науковій літературі, а саме за книгу про Голодомор «Червоний голод: війна Сталіна проти України», яка вийшла у світ у жовтні. Захід відбувся у Вашингтоні, в посольстві України в США.

Віце-прем’єр-міністр висловила вдячність лауреатці та іншим присутнім на церемонії науковцям і публіцистам за те, що допомагають повернути Україну на культурну та історичну мапу Європи та світу. «Робота пані Аппельбаум є важливим внеском у висвітлення трагічних і критичних моментів історії України. Хоча книга «Червоний Голодомор» не може принести радість своїм читачам, вона висвітлює тему, про яку ми всі добре знаємо, але тепер можемо краще зрозуміти. Ретельне дослідження аргументів щодо того, чому цей голод стався, і чому цього не повинно було статися, дають розуміння минулого України для багатьох, хто не міг розібратися в трагічних складнощах відносин України з Росією», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, вона погоджується з тезою пані Аппельбаум щодо того, що Росія ніколи не була задоволена ідеєю міцної України, ба більше, ця думка завжди викликала нервування людей у Кремлі. «Надзвичайно бурхлива  реакція Кремля на побудову процвітаючої України та справедливого майбутнього для українців не повинна перешкоджати нашій меті – впровадженню комплексної програми реформ, спрямованих на наближення наших інституцій до Європейського Союзу та НАТО», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Посол України в США Валерій Чалий закликав українську громаду підтримати дипломатичні зусилля щодо просування ідеї необхідності визнання Конгресом США Голодомору 1932-33 рр. в Україні геноцидом. Керівник дипустанови також високо оцінив роль Е. Аппельбаум у поширенні у світових ЗМІ правдивої інформації про події в Україні, що пов’язані із російською агресією та «гібридною» війною.

Енн Аппельбаум зазначила, що написання книги про злочини радянського тоталітарного режиму не було б можливим без відкриття Україною доступу до архівних документів того історичного періоду. Вона також наголосила на прогресі нашої держави в розбудові громадянського суспільства, який, поряд із проєвропейським курсом розвитку, лякає кремлівську владу так само, як прагнення українців до свободи бентежило комуністичних вождів минулого. Водночас, як підкреслила лауреатка, Україна вистояла та зберегла свою ідентичність у складні часи і, беззаперечно, демонструє свою успішність і зараз.

За внесок у розвиток українсько-американського співробітництва Енн Аппельбаум, а також членам Дирекції Фундації Антоновичів – Романові Слоневському та Андрієві Левицькому і Голові Виборчого комітету Фундації Марті Богачевській-Хом’як вручили пам’ятні відзнаки Посольства України в США  – годинники спеціальної серії, присвяченої 25-річчю дипломатичних відносин між Україною та США, яке відзначається цьогоріч.

Джерело

Автор