Особлива зустріч в МЗС: Київ та Крим визначили подальші кроки щодо звільнення політв’язнів (фото)

Засідання громадської платформи з питань звільнення  політв’язнів у форматі відео-конференції з кримськими активістами та родичами незаконно утримуваних окупаційною владою осіб відбулося сьогодні, 28 жовтня, в МЗС.

«Це особлива зустріч», – заявив Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, відкриваючи захід. «Сьогодні ми всі зібралися разом, тут у Києві та в тимчасово окупованому Криму, і мені особливо приємно, що з нами знаходяться заступники Голови Меджлісу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров, для яких російські тортури вже позаду».

У засіданні також взяли участь народні депутати України – Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, високопосадовці з профільних міністерств та відомств, спеціальні представники Міністра закордонних справ з питань звільнення політв’язнів Юрій Яценко і Геннадій Афанасьєв, представники громадських організацій КримSOS, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Кримської правозахисної групи, Центру громадянських свобод, Української Гельсінської спілки з прав людини та Кримськотатарського ресурсного центру.

Учасники зустрічі домовилися про конкретні кроки для звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України та допомоги їхнім родинам, доступу українських громадян в окупованому Криму до освіти та усього комплексу державних послуг, включаючи спрощення оформлення необхідних документів. Окремо, представники органів державної влади, правозахисники та кримські активісти обмінялися думками щодо законодавчих ініціатив у сфері захисту прав політв’язнів.

Джерело

Автор