Перша прес-конференція після звільнення заступників голови Меджлісу І.Умерова та А.Чийгоза (фото, відео)

27 жовтня 2017 року в аєропорту Бориспіль відбулася прес-конференція звільнених заступників голів Меджлісу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.

За словами Першого заступника Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарової, ця зустріч є щасливою і сумною одночасно. Щасливою, тому що поряд з нами є наші герої: заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров. А сумною, тому що більше п’ятидесяти в’язнів ще залишаються в неволі на території окупованого Криму.

“Звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова стало результатом достатньо потужного дипломатичного тиску і керівництва української держави, і лідерів “Великої сімки”,  і багатьох інших світових лідерів. Процес звільнення політичних в’язнів на цьому не закінчився, він буде продовжуватися”, – сказала Джапарова.

Мустафа Джемілєв: “Я вдячний нашому народу за єдність. Я сподіваюся, що разом ми звільнимо і інших наших полонених. Ми не ділимо в’язнів в Криму за національностями. Ми будемо продовжувати визволяти кожного, хто бореться. Дуже важливо, щоб кожен, хто попадає до окупантів, вів себе гідно. Таку людину витягнути з неволі легше”.

Рефат Чубаров: “Жодна людина, яку переслідують в Криму не залишиться один на один з ворогом. Ми підтримаємо кожного борця за визволення Криму, так само як і підтримує кожного українська влада”.

Ільмі Умеров: “Я вдячний всім людям, які приходили на судові процеси, які приймали участь в акціях протесту. Якщо тема Криму не буде сходити зі шпальт світових ЗМІ, то поступово буде досягнута і свобода Криму”.

Ахтем Чийгоз: “Найбільше моє бажання усі ці роки – це приїхати до Києва. Я не можу називати це звільненням, тому що звільнення – це свобода. Це була проведена спецоперація. Але надія в мене була.”

Організатори: Меджліс кримськотатарського народу; адміністрація аеропорту Бориспіль; Міністерство інформаційної політики України ; Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Нагадаємо, 25 жовтня Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова, незаконно засуджених в окупованому Криму, Росія видала Туреччині. Ільмі Умеров був засуджений до 2 років колонії-поселення за звинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Ахтем Чийгоз був засуджений до 8 років позбавлення волі у “справі 26 лютого”. Звільнити Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та інших кримськотатарських політиків та громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засудили США та Євросоюз.

Джерело


Автор