«Наполеглива робота зі звільнення українських заручників продовжиться» – Президент (фото, відео)

Із поверненням в Україну Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова робота зі звільнення українських патріотів, які стали заручниками окупантів, не завершиться. Вона буде продовжуватися незалежно від місця утримання бранців. Про це Президент Петро Порошенко заявив під час зустрічі зі звільненими, що відбулася у офісі Глави держави.

«Наполеглива робота по звільненню українських заручників, де б вони не були – в окупованому Криму, або в окупованому Донбасі, або у в’язницях Російської Федерації, залишається одним із наших перших пріоритетів», – наголосив Петро Порошенко.

Він також зазначив, що під час міжнародних зустрічей з лідерами країн світу питання звільнення українських бранців є одним з перших у порядку денному.

«Ми дуже вдячні народам світу, лідерам держав і українському народу, який докладав чимало зусиль для того, щоб сьогоднішня подія нарешті стала можливою», – зазначив Глава держави.

Петро Порошенко висловив слова щирої подяки своєму колезі – Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та зазначив, що саме їх спільні домовленості про скоординовані дії України та Туреччини призвели до звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

«Ми віримо в те, що українські заручники повернуться додому. Ми віримо і знаємо, що Україна буде звільнена від окупації. Це стосується як окупованого Донбасу, так і незаконно анексованого Криму», – підкреслив Президент.

Джерело

 

Президент Петро Порошенко зустрівся із заступниками голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим та Ахтемом Чийгозом. Глава держави відзначив, що звільнені бранці продемонстрували «силу українського духу».

«Справжня свобода для усіх нас, і для українського, і для кримськотатарського народу, буде тоді, коли Крим буде звільнено. Тоді буде свобода», – сказав Глава держави.

Президент розповів, що він знайомий з Ільмі Умеровим з 1994 року. Глава держави зазначив, що «Ахтем і Ільмі готові були піти на ешафот» за свої переконання і віру, що Крим буде звільнено і він повернеться до України.

Президент наголосив, що звільнення Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза стали символом міжнародної солідарності. Глава держави повідомив, що офіс Федерального Канцлера Ангели Меркель підтвердив готовність Німеччини надати необхідну допомогу у лікуванні та реабілітації звільнених українців.

«І це не просто тому, що треба допомогти у лікуванні. А це символ того, що питання Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, питання усіх заручників, політичних в’язнів, які знаходяться на території Російської Федерації важливі для усього міжнародного співтовариства», – підкреслив Петро Порошенко.

«Ми віримо і знаємо, що Україна буде звільнена від окупації. Це стосується як окупованого Донбасу, так і незаконно анексованого Криму», – підкреслив Петро Порошенко. Президент нагадав, що на сесії Генеральної Асамблеї ООН Україна висунула ініціативу щодо створення групи друзів для деокупації Криму, а Міжнародний суд ООН ухвалив рішення, яке зобов’язує РФ відновити діяльність Меджлісу.

«Ми ніколи не здамося. І за всі ці речі стовідсотково доведеться відповідати агресору. Впевнений в тому, що перемога буде за нами», – сказав Президент.

Джерело

 

Президент Петро Порошенко вручив високі державні нагороди звільненим лідерам кримськотатарського народу. Орден “За заслуги” ІІ ступеня отримав Ільмі Умеров. Ахтема Чийгоза нагороджено орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

Громадські діячі отримали відзнаки за громадянську мужність і незламність духу, виявлені у відстоюванні державності України, ідеалів свободи та конституційних прав людини.

Президент ще раз подякував лідерам кримськотатарського народу за «мужність та стійкість духу».

Глава держави також відзначив роль Меджлісу кримськотатарського народу та подякував за те, що «першим пріоритетом він ставить звільнення Криму і повернення українського суверенітету і українського прапора в незаконно анексованому Криму».

Президент також подякував членам родин в’язнів, журналістам в Україні і по усьому світу, які «розповідали по силу духу цих справжніх українських героїв».

«Я дякую українському народу, який продемонстрував єдність. Силу і впевненість в перемозі», – наголосив Президент України.

Джерело


 

Щасливий привітати Ilmi Umerov та Ахтема Чийгоза на рідній, українській, землі. День, на який ми чекали з обережним оптимізмом, нарешті став фантастичною реальністю.За звільнення Ілмі Умерова та Ахтема Чийгоза вболівав український народ та весь світ. Вони – справжні герої та патріоти свого народу, приклад незламності духу та свідчення невідворотності нашої перемоги!

Posted by Петро Порошенко on Freitag, 27. Oktober 2017