Реформа ДСНС в дії: створюються місцеві пожежні команди та відкриваються Центри безпеки (фото)

Триває процес змін у Держслужбі України з надзвичайних ситуацій. Зокрема набирає обертів реформування існуючих пожежно-рятувальних підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони в об’єднаних територіальних громадах. Відтак у регіонах країни активно створюються місцеві пожежні команди та відкриваються нові Центри безпеки у громадах. Зокрема, вчора, 26 жовтня, на Чернігівщині відкрите нове пожежне депо, а на Дніпропетровщині – перший в області Центр безпеки громади.

На урочистій церемонії відкриття місцевого пожежного депо у селі Підлісне Козелецького району Чернігівщини мешканців Кіптівської об’єднаної територіальної громади привітав голова ДСНС України Микола Чечоткін.

Він підкреслив, що відкриття нового пожежного депо допоможе значно покращити місцеву систему захисту від пожеж та інших надзвичайних ситуацій. Проте, на думку очільника ДСНС, вирішальне значення при виникненні надзвичайної ситуації має не лише кількість новостворених підрозділів місцевої пожежної охорони, вкрай необхідна зміна культури безпеки життєдіяльності нашого суспільства.

«Тоді, коли кожен мешканець громади усвідомить відповідальність і необхідність дбайливого ставлення до свого життя та життя своїх односельців, ми побачимо реальну дію реформи», – переконаний Микола Чечоткін.

Наразі, новостворена місцева пожежна команда нараховує 5 осіб. Вони разом з професійними вогнеборцями виїжджатимуть на виклики і забезпечуватимуть безпеку у 12 населених пунктах Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Цього ж , 26 жовтня, відбулося урочисте відкриття Центру безпеки громади на Дніпропетровщині. Це перший Центр на території області. Він побудований в рамках реформи місцевого самоврядування за підтримки Слобожанської об’єднаної територіальної громади, Дніпропетровської ОДА та облради, Головного управління ДСНС у регіоні.

На цілодобовому чергуванні в частині перебуватимуть чотири пожежні караули, які пройшли відповідну підготовку від фахівців Служби порятунку. Рятувальники мають на озброєнні пожежний автомобіль, переданий Головним управлінням ДСНС області, а також необхідне спорядження.

В зоні відповідальності місцевих пожежників – чотири найближчі села Дніпровського району.

А вже найближчим часом ще один новий підрозділ пожежної охорони буде створений на Херсонщині. Тривають будівельні роботи на території Щасливцевської сільської ради, де нестиме службу майбутня місцева пожежна команда. Такий позитивний результат став можливим завдяки плідній співпраці з питань протипожежного захисту між районною службою ДСНС та керівництвом сільради.

Джерело