Тиждень арештів. 27 червня – 3 липня

Як завжди по понеділках – тижденьарештів_2016.

У фокусі події 27 червня – 3 липня.

Київська хунта продовжує творити жахливі злочини! Звільнює губернаторів та прокурорів, заарештовує чесних ворів у законі та безневинних крадіїв газу і навіть не пускає мера Києва на урочистості!

Про це та інше – детально.

ПОДІЇ ТИЖНЯ

Звільнення тижня: президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення з посади голови Миколаївської обласної державної адміністрації Вадима Мерікова. Того ж дня Генеральний прокурор Юрій Луценко звільнив прокурора Миколаївської області В’ячеслава Кривов’яза.

Суд тижня: суд наклав арешт на дорогоцінні метали та банківські рахунки екс-міністра освіти Дмитра Табачника у “Сбербанку Росії”.

Затримання тижня: у справі про розкрадання газу, видобутого у рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ “Укргазвидобування”, затримано одинадцятого підозрюваного – керівника ТОВ “Надра Геоцентр” Сергія Свіченка.

Арешт тижня: у котеджному містечку на Київщині 30 червня поліція Києва викрила бандитську “сходку”, троє учасників якої на прізвиська “Куцу”, “Хмело” та “Андрій Львівський” (він же – “Нєдєля”) мають статус “злодіїв у законі”. Інші є кримінальними “авторитетами” з різних регіонів України, двоє з них є уродженцями Грузії.

Скандал тижня: у Києві 12 куль отримав чоловік, якого звинувачували в причетності до вбивства бійця АТО.

Курйоз тижня: мера Києва Віталія Кличка охорона не пустила до Верховної Ради України на урочисте засідання з нагоди 20-ї річниці Конституції України.

І далі – перелік за хронологією.

ПОНЕДІЛОК, 27 ЧЕРВНЯ

Увечері 26 червня у Вараші (колишній Кузнецовськ) – місті-супутнику Рівненьскої АЕС, заможні гості із села Воронки з таким запалом святкували весілля у ресторані “Маєток”, що закінчилося усе це масовими заворушеннями. Якби не вчасне прибуття поліцейських й Нацгвардії, справа б закінчилася самосудом. Весільний кортеж з Воронків було цілковито понівечено.

Вояк ЗСУ майстрував зі спільником бомби у вигляді “флешок” та “мобілок”. Обох затримано СБУ.

До України екстрадовано з Чехії мешканця Закарпаття, який перебував у міжнародному розшуку та підозрюється Службою безпеки України в організації каналу переправлення мігрантів до Європейського Союзу.

ВІВТОРОК, 28 ЧЕРВНЯ

Слухання справи по вбивству офіцера СБУ Мандзіка перетворилося на побоїще прямо в залі суду. Нацполіція застосувала сили спецпризначенців для наведення правопорядку під час засідання Приморського районного суду Маріуполя.

Через колотнечу між вірянами УПЦ-МП та УПЦ-КП поліція закрила храм на Рівненщині. В епіцентрі уваги опинилася церква Різдва Богородиці у селі Дуліби Гощанського району.

Правосеки з Мукачева. Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України спільно з Департаментом процесуального керівництва Генеральної прокуратури України завершено досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт щодо чотирьох представників ДУК ВПР “Правий сектор”, які упродовж 2014-2015 років у складі банди вчинили низку особливо тяжких та тяжких злочинів, у тому числі 11 липня 2015 року – терористичний акт у місті Мукачево, що спричинив загибель людини, та інших злочинів на території Львівської та Закарпатської областей.

СЕРЕДА, 29 ЧЕРВНЯ

З початку року на водоймах загинуло майже 500 осіб.

Співробітники СБУ спільно з поліцією та прикордонниками повернули колишнього учасника незаконного збройного формування т.зв. “ДНР” до України, який побоюючись кримінальної відповідальності, переховувався у Росії.

За підозрою в сепаратизмі заарештовано екс-секретаря Харківського обкому КПУ Аллу Александровську.

Кількість потерпілих від кишкової інфекції в Ізмаїльському районі Одеської області зросла до 769 осіб.

Поліція підозрює директора ДСП “Чорнобильська АЕС” Ігоря Грамоткіна у махінаціях з радіоактивним брухтом і виведенні держкоштів за кордон. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду від 15 червня.

Генпрокуратура повідомила про підозру екс-керівнику управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві через наказ “Беркуту” та іншим міліціонерам напасти на активістів та журналістів 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій у Києві. За даними слідства, внаслідок того нападу було заподіяно тілесних ушкоджень щонайменше 29 мітингувальникам та 22 представникам ЗМІ. Підозрюваному судом обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

У місті Маріуполі Донецької області засудили колишнього поліцейського, який під час добового чергування викрав зброю, що належить батальйону. Рішенням суду та на основі укладеної угоди колишньому поліцейському призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік.

У звіринці Самбора Львівської області лев погриз двох відвідувачів, які вирішили в стані алкогольного сп’яніння погодувати хижака.

У Дніпропетровській області поліцейські поблизу м. Марганець у районі дамби Каховського водосховища затримали 9 чоловіків з арсеналом зброї. Правоохоронці вилучили у них: 2 автомати Калашникова, один з яких з глушником, 6 пістолетів з патронами – 2 травматичної дії та 4 бойових, 3 ножі, кастет, 6 бронежилетів та балаклави.

Слідчі Національного антикорупційного бюро прийшли з обшуком в квартиру прокурора сил АТО Костянтина Кулика. Йому інкримінується незаконне збагачення.

Співробітники Служби безпеки України у Миколаєві припинили діяльність місцевого мешканця, який адміністрував антидержавну спільноту в одній з російських соцмереж.

Народний депутат групи “Воля народу” Олександр Онищенко, як бенефіціар компаній-операторів ПАТ “Укргазвидобування”, організував злочинне угруповання з метою привласнення коштів “Укргазвидобування”, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко, виступаючи на засіданні регламентного комітету Верховної Ради.

НАБУ і ФБР підписали меморандум про співпрацю в антикорупційній сфері.

Апеляційний суд міста Києва у середу, 29 червня 2016 року, залишив під вартою одного з підозрюваних у кримінальній справі про розкрадання газу в рамках договорів спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування” Олега Рябошапку.

Регламентний комітет Верховної Ради схвалив подання генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності депутата від “Волі народу” Олександра Онищенка.

В Україні розпочинає роботу місія США з оцінки потреб у реформі митниці.

Правоохоронці затримали директора Карпатського біосферного заповідника під час отримання хабара в сумі 1500 доларів.

ЧЕТВЕР, 30 ЧЕРВНЯ

За останні шість місяців поліцією Донеччини зареєстровані 294 кримінальних правопорушення, вчинених на тимчасово окупованій території.

У Сумах у своєму службовому кабінеті застрелився прокурор Сумської військової прокуратури. Загиблий – Вадим Яковлєв, він був уродженцем Донецької області.

Екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука викликали на допит до Національної поліції.

У селищі Сартана Донецької області, що недалеко від Маріуполя, відкрився новий опорний пункт поліції.

Рибний патруль відзвітував про перший великий “улов”. Співробітники Київського рибоохоронного патруля в ході дводенної спецоперації у акваторії Київського моря виявили вантажний автомобіль із більш ніж 600 кг нелегально виловленої риби.

Правоохоронці “на гарячому” затримали керівника Санітарно-епідеміологічної служби України Святослава Протаса, який підозрюється в організації злочинної схеми з вимагання у своїх підлеглих грошових коштів. Разом з ним затримано начальника департаменту Санітарної служби України Олександра Чепурного. Одночасно по всій країні відбулися обшуки, було допитано 19 головних санітарних лікарів областей.

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно п’ятьох співробітників оперативної роти №1 столичного спецпідрозділу міліції “Беркут”. Беркутівців” обвинувачують у перевищенні влади та незаконному затриманні 18 активістів громадського руху “Автомайдан” вночі проти 23 січня 2014 року на вулицях Щорса та Грушевського у місті Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням 11 їхніх автомобілів.

Співробітники МВС України затримали двох посадових осіб Харківської міської ради: начальника відділу з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку, юридичного департаменту Харківської міської ради та юриста того ж департаменту. Вказані особи отримали хабар розміром 4 000 доларів США.

Вища рада юстиції відкрила дисциплінарне провадження стосовно судді Печерського районного суду Києва Оксани Царевич. Усього на засіданні було розглянуло дев’ять матеріалів. Дисциплінарні справи було відкрито також стосовно судді Червонозаводського районного суду міста Харкова Міндарьової Марини, судді Борівського районного суду Харківської області Федченка Володимира і судді Вишгородського районного суду Київської області Купрієнка Сергія. Суддя Оксана Царевич виносила рішення у численних справах, пов’язаних з обмеженням прав учасників Автомайдану. Її звинувачують в ухваленні завідомо неправосудних рішень.

Відомий миколаївський волонтер Микола Дaдеу, який збирав гроші для потреб воїнів АТО та їх дітей, затриманий за підозрою у шахрайстві. Сума, розкрадання якої сьогодні інкримінують волонтеру, становить близько 40 тисяч гривень.

Вищий адміністративний суд України задовольнив позов ПрАТ “Люботинський завод “Продтовари” (Харківська область) до Кабінету Міністрів України і визнав недійсною постанову №426 про мінімальні роздрібні ціни (МРЦ) на алкоголь. За словами голови асоціації “Укргорілка” Володимира Остапюка , після скасування постанови №426 МРЦ півлітрової пляшки горілки становитиме 39,9 грн, тоді як лише податкові зобов’язання нині становлять близько 30 грн.

П’ЯТНИЦЯ, 1 ЛИПНЯ

Національною поліцією України оголошено місячник добровільної здачі зброї.

Печерський суд Києва обрав колишньому главі Українського центру оцінювання якості освіти Ігорю Лікарчуку запобіжний захід у вигляді 1 місяця домашнього арешту.

Почалося відновлення телевежі на горі Карачун.

В Києві в районі станції метро Святошин виникли сутички між правоохоронцями і власниками МАФів.

На Рівненщині 60 чоловіків з кийками заблокували поліцію, “захищаючи” видобувачів бурштину.

Однак поліцейські припинили правопорушення й доставили виявлений у старателів автомобіль з мотопомпою та іншим знаряддям для видобутку бурштину в Сарненський відділок поліції.

Співробітники Служби безпеки спільно з прокуратурою викрили на хабарництві землевпорядника та голову однієї з сільських рад Бориспільського району Київщини. За даними СБУ, посадовці вимагали 113 000 гривень від комерсанта за дозвіл на розміщення автомийки та газової заправки.

Координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні СБ України в Житомирській області провела планове командно-штабне навчання в Житомирському державному технологічному університеті.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявляє про затримання небезпечного злочинця, який намагався увійти до складу органів державної влади. Злочинець організував стійку злочинну групу під патріотичними гаслами причетну до вбивств, тортур, викрадень, здирництва, наркотиків, тощо.

У ході розслідування “газової схеми” за участю народного депутата Олександра Онищенка було арештовано майно на суму близько 4 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного антикорупційного бюро України.

Київський хакер використовував шкідливу програму Pony v2.0 для створення бот-мережі, яка зламала понад 6 тисяч комп’ютерів більш ніж к 100 країнах світу. Йому вручено повідомлення про підозру у вчиненні злочину за частиною 1 статті 361 КК України.

Апеляційний суд Києва відмовився змінювати запобіжний захід екс-заступнику голови правління НАК “Нафтогаз України” Олександру Кацубі, який проходить по “справі Курченка” як підозрюваний у створенні злочинної організації і перевищенні службових повноважень.

Президент України Петро Порошенко указом № 274/2016 помилував 14 осіб – троє жінок та одинадцять чоловіків. Із них від подальшого відбування покарання звільнено шістьох, ще вісьмом було скорочено терміни відбування покарання. Серед помилуваних – шість осіб віком понад 65 років. Всі помилувані, крім однієї людини, мають одну судимість.

Генеральна прокуратура України повідомила про підозру двом бійцям “Айдару”, яких звинувачують у скоєнні низки тяжких злочинів.

СУБОТА, 2 ЛИПНЯ

У Києві СБУ спільно з Держслужбою фінмоніторингу та поліцією припинили діяльність конвертаційного центру, який протягом 2014-2016 рр. вивів у “тінь” понад один мільярд гривень.

З 1 липня на півдні Донецької області почала мовити радіостанція “Голос Донбасу”.

Суд залишив під вартою Віталія Назлимова підозрюваного у організації “Одеської народної республіки”.

Співробітники кримінальної міліції та СБУ в Харківській області виявили схованку зі зброєю та боєприпасами в лісопосадці біля селища Мала Рогань на околиці Харкова. Як повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Харківській області, невідомі сховали 5 ручних гранатометів, майже 50 гранат, понад 3700 патронів різних калібрів і 55 комплектуючих до боєприпасів.

Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно екс-директора фіктивного підприємства “Телсі”, який пособляв колишньому керівнику Генеральної прокуратури Віктору Пшонці в заволодінні 69 млн грн бюджетних коштів.

Солом’янський районний суд Києва обрав для керівника ТОВ “Надра Геоцентр” Сергія Свіченка, який також є фігурантом у “справі Онищенка”, запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 5 мільйонів гривень.

Заарештовано поплічника “ДНРівців”, через дії якого влітку 2014 року загинули 10 бійців ЗСУ. Ним виявився 61-річний житель Шахтарського району.

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали 12-го фігуранта у схемі розкрадання газу за договором спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування” – бухгалтерку «схеми Оніщенко».

Працівники поліції затримали двох мешканок Одеської області, які за допомогою медичного препарату, схожого за дією на клофелін, убили та пограбували 64-річного громадянина Італії.

Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього начальника штабу батальйону “Айдар” Валентина Лихоліта з позивним “Батя”.

Служба безпеки України спільно з Генпрокуратурою та внутрішньою безпекою ДСНС викрила на хабарництві одного з керівників київського обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій. Правоохоронці затримали здирника під час одержання 50 тисяч гривень хабара.

Суд щодо застави фігуранту “Газової справи” Валерію Постному перенесли, у нього в крові знайдено амфетамін, памперси йому міняли просто в суді.

НЕДІЛЯ, 3 ЛИПНЯ

Апеляційний суд Києва обрав особисту поруку народних депутатів України Єгора Соболєва, Андрія Лозового, Семена Семенченка, Ігоря Мосійчука та інших запобіжним заходом колишньому начальнику штабу батальйону “Айдар” Валентину Лихоліту. Пізніше головна військова прокуратура оприлюднила свідчення, на яких базувалося обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою для “айдарівця” Валентина Лихоліта (позивний “Батя”). У них також згадується інший “айдарівець” Роман Радченко (позивний “Рубіж”), який також був затриманий у п’ятницю, 1 липня.

На Буковині співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили механізм контрабанди контрафактних цигарок у потягах, які прямували транзитом через територію України до Європи.

Співробітники Служби безпеки України викрили на хабарництві тимчасово виконуючого обов’язки заступника начальника слідчого відділу одного із райвідділів поліції Черкащини. Співробітники спецслужби спільно з прокуратурою та внутрішньою безпекою Нацполіції затримали т.в.о заступника начальника у власному кабінеті під час отримання сорока дев’яти тисяч гривень. Інспектора правоохоронці “взяли” поблизу райвідділу.

Наче – все. Що забув – пишіть. І до зустрічі за тиждень під тегом тижденьарештів_2016.

Автор