Норвезький регулятор видав керівництво для youtubers та відеоблогерів стосовно маркування реклами

У червні 2017 року Норвезький медіарегулятор опублікував «Керівництво для Youtubers (особи, що викладають свої відео на сайті YouTube) та відеоблогерів стосовно маркування реклами». Основна мета посібника – допомогти відеоблогерам та youtubers діяти в межах норвезького законодавства про мовлення стосовно прихованої реклами, розміщення контенту і спонсорства.

Керівництво містить два пояснювальних відео, доступних норвезькою та англійською мовами: «Маркування реклами на сайті YouTube» і «Маркування реклами в соціальних мережах».

Воно особливо актуальне в контексті пропозицій Європейської комісії стосовно нової Директиви про аудіовізуальні медіапослуги (AVMSD), що включає аспект «платформ поширення відеоконтенту» (таких, як YouTube). Остаточний варіант Директиви перебуває на стадії trilogue (обговорення в рамках неофіційних трьохсторонніх зустрічей Європейського парламенту, Європейської ради та Європейської комісії) – може також містити положення щодо регулювання надання послуг (відеороликів) споживачам у соціальних мережах, наприклад, Facebook, та інших.

Нині ця тематика є надзвичайно популярною серед медіарегуляторів. Декілька місяців тому австрійський орган зв’язку KommAustria та Австрійський регуляторний орган з питань мовлення та телекомунікацій спільно з експертами підготували семінар на тему: «Переваги та недоліки YouTube, вплив бізнесу, історія та правова основа».

Нідерландський регуляторний орган також нещодавно оголосив, що одним із головних пріоритетів 2017 року є онлайн аудіовізуальна галузь, де немає формальних компетенцій щодо регулювання діяльності, наприклад відеоблогів.

На цій тематиці акцентувала свою увагу і Конференція директорів державних медіарегуляторів (Німеччина), видавши у 2016 році збірку «Реклама в соціальних мережах: питання і відповіді».

Джерело

Автор