Верховний Суд підтвердив правомірність виведення з ринку неплатоспроможних банків “Капітал” та “Укрінбанк”

Верховний Суд України 24 жовтня 2017 року підтвердив законність, правомірність та обґрунтованість рішень Національного банку щодо виведення з ринку неплатоспроможних банків ПАТ “АКБ “Капітал” та ПАТ “Укрінбанк”.

ВСУ скасував усі судові рішення попередніх інстанцій та ухвалив нові рішення, якими у задоволенні позовів акціонерів цих банків відмовив повністю.

Нагадаємо, акціонери банків “Капітал” та “Укрінбанк” оскаржували постанови Правління НБУ про віднесення цих банків до категорії неплатоспроможних.

Банк “Капітал” було віднесено Національним банком України до категорії неплатоспроможних 20 липня 2015 року, а “Укрінбанк” – 24 грудня 2015 року. Причиною такого рішення регулятора щодо банку “Капітал” стала незадовільна якість активів та ризик ліквідності через те, що більшість активів банку та частина операційних потужностей залишилися на тимчасово окупованій території. Рішення про визнання неплатоспроможним ПАТ “Укрінбанк” пов’язане з тим, що банк був неспроможний своєчасно та в повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів, а його діяльність не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правових актів НБУ.

Національний банк вітає всебічне та змістовне вивчення Верховним Судом України справ щодо виведених з ринку банків, адже від цього залежить робота банківської системи та фінансова стабільність.

Наразі на розгляді в судах першої інстанції 21 подібна справа.

Станом на 24 жовтня 2017 року суди прийняли 11 рішень, які набрали законної сили, відносно 10 банків. У цих рішеннях йдеться про відновлення діяльності або про скасування рішень щодо виведення з ринку таких банків, як “Фінансова ініціатива”, “Союз”, “Український інноваційний банк”, “Велес”, “Радикал банк”, “ТК Кредит”, “Східно-промисловий комерційний банк”, “Київська Русь”, “КСГ Банк”, “Хрещатик”.

Національний банк неодноразово наголошував, що вбачає у судових рішеннях про відновлення діяльності ліквідованих банків виникнення системних ризиків для фінансової стабільності. Адже їх повернення на ринок нівелює зусилля держави, спрямовані на оздоровлення банківської системи країни.

Національний банк очікує якнайшвидшого проведення якісної реформи судової системи, яка б значно підвищила її ефективність.

Нагадаємо, законодавчими та підзаконними актами законодавства України передбачено процедуру створення юридичної особи для здійснення банківської діяльності, регулювання цієї діяльності та ліквідацію банку. Однак законодавством не передбачено механізму відновлення діяльності банку, у т.ч. за рішенням суду, стосовно якого прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію.

Джерело